Istorijska promena u francuskoj košarci: Uvodi se "seleri kep" zbog dva najmoćnija kluba lige

Vreme čitanja: oko 1 min.

Monako i Asvel će od naredne sezone morati da plaćaju porez na luksuz ukoliko premaše finansijske limite određene od strane lige

Foto: MN Press

Naredna sezona elitne francuske košarkaške lige mogla bi da nosi prefiks "istorijska", jer će, prema navodima pojedinih medija u ovoj zemlji, to biti prva takmičarska godina u kojoj će klubovi morati da poštuju strože finansijske principe, koje će definisati vođstvo takmičenja.

Zapravo, radi se o konceptu koji je dobro poznat kao model poslovanja u NBA ligi, takozvani "salary cap", iliti ograničen budžet za sve učesnike takmičenja čije kršenje sa sobom nosi i određene posledice - one finansijske.

Prema navodima portala bebasket.fr, "salary cap" biće na snazi naredne tri sezone u najboljoj francuskoj ligi koja na ovaj način želi da uravnoteži kvalitet takmičenja i ponudi veću šansu platežno manje moćnim klubovima da se ravnaju sa onim najvećima.

U Francuskoj, poslednjih godina dva kluba odskaču u svakom smislu od ostatka lige, Monako i Asvel. Klub iz Monte Karla je u odnosu na prethodnu sezonu uvećao svoj budžet za čak 60%, pa ove godine raspolaže sa 10.8 miliona evra za pojačanja. Naravno, sve to radi zarad konkurentnosti u Evroligi.

Budžet Asvela za tekuću sezonu je daleko manji nego Monakov, 4.2 miliona evra, ali je i taj iznos daleko ozbiljniji od većine ostalih klubova, te je ova ogromna razlika i finansijska nadmoć dva kluba u odnosu na druge, i naterala vođstvo lige da reaguje i izglasa pomenuti finansijski model poslovanja.

Naravno, Monako i Asvel će moći i dalje da ulažu koliko im se prohte, ali će sada plaćati takozvani "porez na luksuz" ukoliko probiju finansijske limite propisane od strane lige.

(Telegraf.rs)