Obradović i Ataman su u prošlosti ratovali, a sad imamo novu bitku: Pljuvanje Žoca, gađanje igrača i prozivke

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ova dva trenera imaju i dugu istoriju sukoba, kao i rivalstva

Foto: Profimedia

Košarkaši Partizana pred sobom imaju verovatno i najveći meč u dosadašnjem toku Evrolige, pošto će u Turskoj igrati protiv Anadolu Efesa i to će biti direktan duel dve ekipe koje vode i borbu za TOP 8 fazu ovog takmičenja, pošto je razlika među njima tek jedna pobeda.

Odigrano je već 28. kola Evrolige i situacija se iskristalisala tek na samom vrhu tabele, gde je manje više poznato pet učesnika naredne runde. Te ekipe su Olimpijakos, Real iz Madrida, Barselona, Monako i Fenerbahče, dok se čak šest ekipa bori za preostala tri mesta.

Upravo među tih drugih šest jesu i Partizan i Efes. Crno-beli su u podređenom položaju s obzirom na to da je apsolutno sve u njihovim rukama u poslednjih šest kola. Imaju dosta teške mečeve, ali su čak četiri na domaćem terenu, dok će dva biti i gostovanja (pored Efesa, tu je i gostovanje Monaku).

Partizan će otići na vrelo gostovanje u Istanbul ekipi koja je dvostruki uzastopni šampion Evrope, a koja će u ovom meču moći da računa na svoj kompletan roster sa udarničkim iglama u vidu Šejna Larkina i Vasilija Micića, koji su bili povređeni, dok će tu biti i Rodrig Bobua, ali i Vil Klajburn.

Ipak, na stranu tim, Partizan je već uspeo da slavi protiv Efesa, ali to je bilo na njihovom terenu uz pomoć brojne publike u Beogradskoj areni, dok će ovaj meč biti umnogome i zanimljivi zbog istorijata između Željka Obradovića i Ergina Atamana.

Pljuvanje Željka Obradović, kritike Atamana i izbegavanje pozdrava

Ergin Ataman, trenutni trener Efesa, jeste i osoba koja je veoma omražena među publikom u Srbiji, a ruku na srce, sve je to samo njegova zasluga. Nedavno se našao na udaru i navijača Crvene zvezde, popularnih Delija, koje su ga vređale zbog računa iz prošlosti.

Naime, njihov sukob datira još iz 2014. godine, kada je u Turskoj ubijen Marko Ivković, navijač Crvene zvezde, a koga su izboli navijači Galatasaraja, kluba koji je tad vodio upravo Ergin Ataman. Turski trener je nedugo zatim nazvao navijače Zvezde "teroristima", što je prouzrokovalo sukob koji se verovatno nikad neće razrešiti.

Ipak, nisu navijači Zvezde jedini Srbi s kojima se našao u sukobu, pošto se isto desilo i sa Željkom Obradovićem, koji je tokom svoje karijere u Turskoj imao nekoliko slučajeva i sukboa sa Atamanom.

Prvi sukob njih dvojice datira još iz te 2016. godine, ali nije to bio i jedini. Naime, tada su se u plej-of seriji našli Galatasaraj i Fenerbahče, gde je slavila ekipa Željka Obradovića sa 3:1, no ipak, treći meč je bio posve obeležen svim osim košarkom.

Ataman je tada na konferenciji praktično pozvao navijače na vređanje i huliganizam, što su oni ispoštovali, a zbog toga je Željko u jednom navratu i povukao ekipu sa terena. Ipak, nije to bilo sve, pošto su bili gađani i od strane navijača, Galatasaraja, dok je neko i pljunuo Željka Obradovića sa tribina.

Posle ovoga, njih dvojica su imali i novi okršaj tokom 2018. godine, kada su odbili da se pozdrave jedan sa drugim, a Ataman je tada "bockao" Željka Obradovića, koji je ošamario Meliha Mahmutogla, koji se navodno odmah požalio upravo najvećem rivalu - Atamanu i Efesu.

- Samo dan posle šamara koji je Melih dobio od Obradovića, zvao me je njegov agent i rekao da on želi da napusti klub i da dođe u Efes. Međutim, trenutno nije situacija za to. Ukoliko jednog dana bude slobodan možda dođe kod nas. Više niko ne priča o Obradovićevom šamaru. Tačno je da je on najbolji u Evropi, ali da sam ja to učinio o tome bi se pričalo svakodnevno. Mislim da pravila moraju da budu ista za sve. Šamar nije nešto što bi trebalo da bude dozvoljeno - rekao je Ataman, ali je to prouzrkovano zbog situacije iz Kupa.

Naime, u meču Kupa Turske su se sastali Efes i Fenerbahče, gde je tim Željka Obradovića slavio sa ubedljivih 26 poena, ali ono što je zasmetalo Atamanu jeste situcaije u kojoj je ekipa Fenerbahčea na pet sekundi do kraja i pri vođstvu od 24 poena odlučila da ide na koš.

Zbog toga se njih dvojica nisu pozdravili nakon meča.

Foto: Nikola Tomić

Ipak, njih dvojica su se u međuvremenu pomirila, ili se tako bar činilo. Ataman je nedavno rekao da su zakopali ratne sekire, a da u isto vreme mu i čestita kada dođe do nekog trofeja.

Uvek me zove da mi čestita kada osvojim nešto. Mnogo ga poštujem kao osobu. Mnogo mi je pomoglo to što je došao u Tursku i trenirao tim i što sam mogao da se takmičim protiv njega. To što sam imao toliko mečeva protiv njega me je unapredilo kao trenera. Prvo je on pobeđivao, u poslednje vreme ja. On je najvažniji trener evropske košarke. Volim ga kao ličnost. Bilo je trenutaka kada nismo pričali i kada se nismo rukovali, ali sredili smo to na civilizovan način – rekao je Ataman u jednom intervjuu za turske medije.

Ali, novi mini sukob između ove dvojice se desio tokom kvalifikacionog ciklusa za Svetsko prvenstvo, kada je Ataman odlučio da ne pusti Vasilija Micića da igra za Srbiju, a na pitanje novinara je "bocnuo" Željka Obradovića.

- Pitajte Šarasa zašto nije poslao Kalinića da igra za Srbiju, zašto Željko nije poslao Papapetrua u Grčku. Teška je situacija, Efes se bori u Evroligi, Micić je isto malo povređen. Takva je odluka donešena, kao što su Barselona i Partizan doneli svoje odluke - rekao je Ataman.

Na kraju, Željko Obradović je otkrio i šta se tu zapravo desilo.

- Samo mi je žao što ljudi izlaze sa neproverenim informacijama, kako sam ja zabranio Papapetruu da igra za grčku reprezentaciju što apsolutno nije tačno. On je imao zdravstvene probleme, ozbiljne probleme i iskoristio je ovu situaciju da poseti svog doktora – bile su tada Obradovićeve reči.

Video: Ovaj dečak će zauvek pamtiti susret sa Željkom Obradovićem

(Telegraf.rs)