Znate li da Zvezda i Partizan u ponedeljak igraju najvažniji meč, a nije u pitanju borba za Top 8?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Novi večiti derbi čeka nas u Areni 13. marta od 20.30

Foto: Marko Jovanović

Košarkaši Partizana i Crvene zvezde bore se za ulazak u Top 8 Evrolige, a pored toga igraju svoje mečeve i u ABA ligi, koja za oba tima ima veliki značaj. Shodno tome, večiti košarkaški derbi koji se igra u ponedeljak u Areni od 20.30, mogao bi, umnogome, da odredi i put do titule, ali i Evrolige. 

Naime, priče o plej-ofu, kao i atraktivni mečevi najelitnijeg košarkaškog takmičenja Evrope nekako su u drugi plan neopravdano bacili jako bitne utakmice koje se vode na abaligaškim terenima. Ono što je sigurno, učešće u Top 8 Evrolige daje učesnicima prohodnost u regularni deo takmičenja sledeće sezone. Takođe, prvak ABA lige sigurno učestvuje u Evroligi.

Sve ostale kombinacije, zavise isključivo od dobre volje čelnika samog takmičenja i želje da ovom, ili onom, dodele pozivnicu za učešće u novoj sezoni. I Partizan i Zvezda ne bi trebalo da se preterano oslanjaju na poslednju opciju, iako bi i samom takmičenju, verovatno, značilo da ima dva srpska kluba, naročito nakon atmosfere koju ove sezone prave navijači večitih i na domaćem, ali i na gostujućim terenima.

Top 8 - San Večitih

Foto: MN Press

Tako, u slučaju Večitih, povoljan ishod u poslednjih šest kola vodi i Partizan i Zvezdu u "elitu" sledeće sezone. Trenutno, crno-beli su bliži plasmanu u plej-of pošto trenutno dele šesto mesto sa skorom od 15 pobeda i 13 poraza na tabeli Evorlige, a u poslednjih šest mečeva, potrebno im je da ostvare barem tri pobede kako bi overili kartu za nastavak takmičenja ove, ali i naredne sezone.

Sa druge strane, nekoliko vezanih poraza udaljilo je crveno-bele od završne faze. Ali, povoljan raspored, pobeda nad šampionom Evrope Efesom, kao i Fakundo Kampaco, koji je stekao pravo da nastupi u Evroligi, daju nadu za najboljih osam.

Šta ako...

Foto: MN Press

Ono što navijači oba srpska tima zaboravljaju jeste činjenica da bi, u slučaju loših evroligaških rezultata na samom kraju regularnog dela oba tima mogla da završe "ispod crte". Tako, titula u ABA ligi bi postala jedina sigurna opcija koja nudi prohodnost ka evropskoj eliti.

Kako se poslednjih godina pokazalo da ekipa koja je prva u regularnom delu ima najveće šanse za titulu, jer ima i prednost domaćeg terena u finalu. Ovo se pokazalo kao posebno bitno, u situaciji kada ekipe imaju skor u finalu od 2:2, pa peti meč odlučuje i osvajača titule.

Tako, pobeda u derbiju, koji se igra ovog ponedeljka, mogla bi da Partizanu i Zvezdi donese možda i ključnu pobedu koja bi značila prvo mesto i, samim tim, bolju poziciju i domaći teren pred završnicu regionalnog takmičenja.

Foto: MN Press

Raspored do kraja ABA Lige

Situacija na tabeli ABA lige je trenutno takva da je, posle 20. odigranih kola, Partizan prvi sa skorom od 18 pobeda i dva poraza, dok je druga Crvena zvezda sa 17 pobeda i dva poraza, ali i utakmicom manje. I do kraja regularnog dela na Jadranu, igra se još šest kola. Tako, Partizan i Zvezdu očekuje derbi u ponedeljak, potom Partizan igra u Podgorici protiv ekipe Budućnosti, dočekuje Olimpiju, i redom igra protiv FMP-a, Igokee i Zadra.

Crveno-bele, posle derbija, očekuje domaćinstvo Studentskom centru, potom gostovanje Mornaru, i mečevi samegom, Borcem, i Splitom, kao i zaostali duel sa Olimpijom.

Raspored Partizana u ABA ligi:

21. kolo, 13. mart:  Crvena zvezda - Partizan

22. kolo, 17. mart: Budućnost - Partizan

23. kolo, 24. mart: Partizan - Olimpija

24. kolo, 31. mart: FMP - Partizan

25. kolo, 7. april: Partizan - Igokea

26. kolo, 14. april: Zadar - Partizan

Raspored Crvene zvezde u ABA ligi: 

21. kolo, 13. mart: Crvena zvezda - Partizan

22. kolo, 17. mart: Crvena zvezda - Studentski centar

23. kolo, 24. mart: Mornar - Crvena zvezda

24. kolo, 31. mart: Mega - Crvena zvezda

25. kolo, 7. april: Borac - Crvena zvezda

26. kolo, 14. april: Crvena zvezda - Split

Video: Pitali smo Kampaca šta misli o skandiranju Argentina, odgovor je stigao uz osmeh!

(Telegraf.rs)