Kakav raspored imaju večiti do kraja Evrolige? Zvezdi je znatno lakše, a Partizan čeka pakao

Vreme čitanja: oko 7 min.

Partizan će u četvrtak od 21.00 dočekati ekipu Fenerbahčea, dok će Zvezda u petak od 19.00 ugostiti ekipu berlinske Albe

Ilustracija: Telegraf/MN Press

Ostalo je još deset kola do kraja regularnog dela Evrolige, a srpski predstavnici, Crvena zvezda i Partizan uveliko biju bitke za plasman među osam najboljih ekipa.

Partizan će u četvrtak od 21.00 dočekati ekipu Fenerbahčea, dok će Zvezda u petak od 19.00 ugostiti ekipu berlinske Albe.

U nastavku teksta pogledajte kakav raspored čeka večite do kraja takmičenja u kojem će voditi bitku za Top 8.

Zvezda u situaciji "sve ili ništa"

Ruku na srce, Zvezda se nalazi u znatno komplikovanijoj situaciji nego Partizan. Crveno-beli su trenutno na 13. mestu na tabeli sa skorom 11-13, koliko ima i Virtus, i timu sa Malog Kalemegdana su praktično neophodne pobede do kraja, ukoliko žele da se plasiraju u Top 8 najelitnijeg košarkaškog takmičenja na "Starom kontitnentu".

Delovalo je da je ekipa u krizi nakon onog poraza od Žalgirisa, i četiri vezana poraza u Evroligi, ali pobedom nad Makabijem u Izraelu, stvari u timu koji sa klupe predvodi Duško Ivanović vratile su se na svoje mesto.

Nakon toga, usledilo je i osvajanje Kupa Radivoja Koraća, što je crveno-belima dalo dodatna krila u pohodu na ostvarenje onog, još važnijeg cilja, a to je plasman u Top 8 Evrolige. Ipak, ni malo lak zadatak neće biti pred crveno-belima.

Foto: Marko Jovanović

Prva prepreka koju će Zvezda morati da "preskoči" biće poslednjeplasirana Alba, u petak od 19.00 u rasprodatoj hali "Aleksandar Nikolić". Berlinski tim zauzima poslednje mesto na tabeli sa skorom 6-18, te se očekuje da crveno-beli pokažu kvalitet i upišu pobedu pred domaćom publikom. Ipak, treba uzeti u obzir da je Alba pokazala da zna "kako sa Zvezdom", što potvrđuje i podatak da je Alba slavila čak sedam puta, dok su crveno-beli upisali dva trijumfa u međusobnim duelima. Ipak, i pored toga, Zvezda važi za favorita u ovom susretu, i sve osim pobede crveno-belih bilo bi iznenađenje.

Potom sledi i gostovanje Bajernu, koje je na programu 2. marta u Minhenu, a ovaj meč će biti od velike važnosti za tim Duška Ivanovića i zbog još jednog razloga. Naime, to će biti prva utakmica u Evroligi na kojoj će moći da zaigra Fakundo Kampaco. Takođe, Bajern je samo jedno mesto iza crveno-belih na tabeli, i ovaj meč je vrlo važan za tim sa Malog Kalemegdana. Treba uzeti u obzir i da će Zvezda u Minhenu imati "domaći teren", s obzirom na to da se očekuje nekoliko hiljada pristalica crveno-belih. Kada je reč o međusobnim duelima, tradicija je na strani Zvezde, koja je slavila šest puta, dok je četiri meča pripalo Bavarcima.

Foto: MN Press

Šest dana kasnije, crveno-beli će dočekati ekipu Efesa, koja se takođe grčevito bori za plasman među osam najboljih. Klub iz Istanbula je u dosta poljuljanoj formi, i u poslednja četiri evroligaška kola, imaju samo jedan trijumf i čak tri poraza. Sa skorom 11-12 i utakmicom manje, Efes bi takođe mogao da bude direktan konkurent za plasman među osam najboljih, s obzirom na to da se trenutno nalaze na 11. poziciji.

Nakon toga, 10. marta Zvezda će gostovati ekipi Panatinaikosa, koju je do nedavno predvodio Dejan Radonjić. "Zeleni" su u dosta teškoj situaciji i nalaze se u dnu tabele, sa skorom 8-16, koliko ima i Asvel. Poslednja dva susreta pripala su upravo timu iz Atine, ali kada se uzme u obzir da nemaju nikakve šanse za Top 8, očekuje se da Zvezda dođe do bitne pobede.

Foto: MN Press

Sedam dana kasnije, sledi gostovanje Barseloni, što je ujedno i najteži ispit do kraja za izabranike Duška Ivanovića. Katalonci su drugoplasirani tim na tabeli sa skorom 16-8, a prvi duel protiv Zvezde ove sezone, uspeli su da dobiju uz dosta sreće. Pobeda je imperativ u svakom meču, ali i u slučaju poraza u Španiji, Zvezda ne treba da pada.

Zvezda će potom dočekati Baskoniju, koja je takođe jedan od direktnih konkurenata za plasman među osam najboljih ekipa. Prvi duel ove sezone pripao je timu iz Vitorije, koji trenutno ima dosta oscilacija u formi, što bi Zvezda mogla da iskoristi. Ovaj meč bi mogao da ima veliki značaj za crveno-bele, pogotovo jer dolazi posle teškog gostovanja Barseloni.

Foto: MN Press

Tačku na okršaje sa španskim klubovima, bar kada je reč o regularnom delu sezone, Zvezda će staviti susretom protiv Valensije 29. marta. I Valensija se svim silama bori za plasman u "elitu", i uz skor 13-11 trenutno zauzima osmu poziciju. Prvi susret ove sezone, pripao je izabranicima Duška Ivanovića, i to u Španiji. Ovaj meč je još jedan u nizu onih kod "kuće", koje bi Zvezda morala da dobije.

Sledi potom i gostovanje Asvelu, koji je sa skorom 8-16 "zakucan" za dno tabele uz Albu i Panatianikos, i definitivno nema šansu za plasman u Top 8. Takođe, Zvezda je i u prvom meču ove sezone slavila, te se očekuje da ovo bude jedan od "lakših" mečeva za izabranike Duška Ivanovića.

Nakon toga, na red dolazi i "bratski derbi", protiv Olimpijakosa u Beogradu. Iako je grčki tim favorit, i trenutno se nalazi na prvoj poziciji, treba uzeti u obzir da je Zvezda slavila i u Grčkoj. Ipak, ovo će biti još jedan od težih mečeva za tim sa Malog Kalemegdana.

Foto: MN Press

U poslednjem kolu, Zvezda će 13. aprila dočekati ekipu Fenerbahčea, i ukoliko sve bude po planovima crveno-belih, ovaj susret bi mogao da odlučuje o plasmanu u Top 8. Turski predstavnik igra sjajno ove sezone, iako je u jednom periodu bilo dosta oscilacija. Ipak, ovo je jedan na spisku onih "težih" mečeva, koji bi svakako mogao da bude i najvažniji. Naravno, sve zavisi od crveno-belih.

Bilo kako bilo, Zvezdi su neophodne pobede ukoliko želi da se domogne "elite".

Ilustracija: Telegraf/MN Press

Partizan odlučuje o svojoj sudbini

Košarkaši Partizana su u dosta boljoj i lagodnijoj situaciji trenutno, ali ipak, daleko je sve od završenog, s obzirom na to da tek treba da se sastanu sa favoritima Evrolige. Crno-beli su trenutno šestoplasirani tim na tabeli uz skor 13-11, a ono što je takođe važno je da imaju bolji međusobni skor od većine direktnih konkurenata za plasman među osam najboljih timova.

Takođe, treba uzeti u obzir i trenutnu formu Partizana u Evroligi, koja je zaista na zavidnom nivou. Crno-beli su upisali trijumfe u poslednje četiri uzastopne utakmice na evropskoj pozornici. Padali su redom Crvena zvezda, Asvel, Žalgiris i Bajern, i čini se da je upravo pobeda u derbiju "na strani" bila, na neki način prekretnica za Partizan.

Foto: Marko Jovanović

Ipak, pobede su ono što se broji, i što bi Partizanu moglo da donese plasman u Top 8. Prvi protivnik već u četvrtak od 21.00, biće ekipa Fenerbahčea, koja stiže u Arenu. Ovaj meč biće težak izazov za crno-bele, s obzirom na to da predstavlja direktan okršaj konkurenata u borbi za "elitu". Naravno, i pored toga što je Fenerbahče favorit u ovom susretu, Partizan igra pred svojom publikom, što bi mogla biti velika pomoć za tim koji sa klupe predvodi Željko Obradović.

Crno-beli će potom dočekati poslednjeplasiranu Albu, što bi trebalo da bude "lak" posao. Ipak, treba uzeti u obzir i da je upravo Alba ove sezone ubacila "stotku" Partizanu, te ne treba upisivati pobedu pre vremena.

Foto: MN Press

Ekipu Željka Obradovića posle toga očekuje i "italijanska turneja". Prvo će 7. marta gostovati Virtusu u Bolonji, a potom će, dva dana kasnije gostovati Armaniju u Milanu. Milano je daleko od Top 8, ali Virtus bi mogao da bude direktan rival za plasman među "elitu". Svakako, bar jedna pobeda je gotovo neophodna crno-belima u Italiji, a ne bi bilo iznenađujuće i ako bi u oba navrata upisali trijumf.

Nakon toga sledi večiti derbi u Aba ligi, a potom će crno-beli gostovati ekipi Anadolu Efesa. Ovo će takođe biti vrlo važan meč za tim Željka Obradovića, s obzirom na to da je i Efes kandidat za plasman u Top 8. Takođe važna je i koš razlika, s obzirom na to da je Partizan slavio u Beogradu sa tri razlike, te i u slučaju eventualnog poraza, Partizan ne bi smeo da izgubi sa više od tri razlike.

Foto: MN Press

Sledi pravi "pakao" za Partizan nakon toga, jer će u četiri meča, odmeriti snage sa glavnim kandidatima za "fajnal for" Evrolige. Prvo će 24. marta dočekati ekipu Olimpijakosa, a četiri dana kasnije, u Beograd stiže i Barselona. Potom 31. marta crno-beli dočekuju i Real iz Madrida, a kao tačka na ovu seriju teških mečeva, crno-beli će gostovati Monako 7. aprila.

Jasno je da je u ovim mečevima pred izabranicima Željka Obradovića izuzetno težak posao, ali treba uzeti u obzit i to da Partizan tri od četiri meča igra na domaćem terenu, pred svojim navijačima. Ove sezone se upravo to pokazalo kao pokretačka snaga za crno-bele. Ipak, bilo kako bilo, svaka pobeda u ova četiri susreta biće od dragocenog značaja za plasman u Top 8.

Foto: MN Press/Marko Metlaš

U poslednjem kolu regularnog dela sezone Evrolige, Partizan će na svom terenu dočekati ekipu Panatinaikosa, 14. aprila od 20 časova i 30 minuta. U zavisnosti od razvoja situacije i rezultata u mečevima pre, i ovaj susret bi mogao da bude izuzetno važan za crno-bele. Svakako, pobeda je imperativ.

Bilo kako bilo, pred večitima je ključni period kada je reč o Evroligi.

Ilustracija: Telegraf/MN Press

(Telegraf.rs)