Bajka Unikahe imala je srećan kraj: Trofej Kupa otišao u Andaluziju, pao Real, pala Barsa, za kraj i Tenerife

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ekipa Ibona Navara postigla istorijski uspeh

Foto: twitter/ACB Copa

Košarkaši Unikahe novi su osvajači španskog Kupa pošto su u nedelju uveče, u Badaloni, kompletirali bajkovit završni turnir trijumfom u finalu protiv Tenerifa - 83:80. Bio je ovo najlepši mogući završetak turnira za Andalužane koji su do meča za trofej eliminisali oba najveća španska tima i najveće favorite za trofej Barselonu i Real Madrid.

I u finalu, protiv aktuelnog ovajača FIBA Lige šampiona, Osetkovski, Peri, Karter, Kalinoski i družina bili su na najvišem nivou, uhvatili su zalet u poslednjoj deonici kada su prigrabili vođstvo i održali se iznad površine do samog kraja.

Spektakularnu partiju odigrao je na drugoj strani veteran Marselinjo Uertas (puni 40 godina u maju) koji je ubacio 19 poena, imao i 10 asistencija, kao i dve trojke sa gotovo polovine igrališta, no imao je i kiks na šest razlike za Unikahu, kada je izgubio loptu pri rezultatu 78:72, a rival to kaznio poenima.

Bio je to jedan od ključnih momenata ove zaista fenomenalne i uzbudljive utakmice u kojoj su Andalužani, sredinom treće deonice, gubili i devet poena razlike. U nastavku su, ipak, pokazali sav svoj kvalitet i reputaciju jednog od najboljih timova Evrokupa i režirali preokret i trijumf za tačku na istorijski turnir za njih.

Unikahi je ovo bio drugi trofej Kupa Kralja u istoriji.

Najefikasniji akteri meča došli su iz poražene ekipe. Pored uertasa, Šermandini je najjače vukao sa 17 poena, dok je napadački kod Unikahe najviše dao Karter sa 17 poena, a uz rame njemu bio je Kalinoski sa 16 poena.

Video: Košarkaši Zvezde osvojili Kup Radivoja Koraća

(Telegraf.rs)