Svi pričaju o večitima, a ko to još igra na Kupu Radivoja Koraća? Partizanu i Zvezdi "prete" i reprezentativci

Vreme čitanja: oko 7 min.

Uvek se tu nađe i poneka interesantna priča

Foto: MN Press, ABA liga / Dragana Stjepanović, Ivica Veselinov, Youtube / Printscreen

Kup Radivoja Koraća u Nišu samo što nije počeo. Koliko sutra od 17.00 časova će sudije prvi put podbaciti loptu na četvrtfinalnom meču između Partizana i Spartaka iz Subotice. I dok svi pomno prate šta će to raditi večiti rivali i kao da već imaju zacrtano da će u petak uveče gledati večiti derbi, ipak treba pomenuti i ostale učesnike srpske košarkaške svetkovine.U klubovima koji će nastupiti u Nišu igra i veliki broj reprezentativaca Srbije. Iznenađenja su, kao i uvek moguća, a zanimljivo je da finale posle dužeg vremena ne donosi i potencijalni okršaj Zvezda - Partizan. Ta strana žreba je "očišćena" i takmičarski gledano, biće daleko zanimljivija za praćenje.

Kup uvek donese neke lepe košarkaške priče, a mi ćemo ukratko pokušati da prenesemo ko će se to nadmetati sa Partizanom i Zvezdom na "Žućkovu levicu" u naredna četiri dana u Nišu.

Foto: Nikola Tomić

KK SPARTAK SUBOTICA

Jedna od takvih lepih i prijatnih priča stiže nam ove sezone sa samog severa Srbije. Spartak iz Subotice je konačno uspeo da stane na čvrste noge nakon godina turbulencija, uspona i padova. Na početku takmičarske godine ušli su u Košarkašku ligu Srbije gde su se etablirali u samom vrhu tabele.

Nije im to bila jedina ambicija, već su se odlučili i za nastup u drugostepenom Kupu Srbije, koji nije obavezan. Korak po korak su izbacivali svoje rivale do vojvođanskog derbija sa Novosađanima, koji im je na kraju pripao, pa mogu da kažu da su ove sezone već uspeli i da osvoje jedan trofej.

Mala je verovatnoća da će Spartak postati prvak Srbije u košarci (Zlatibor trenutno beži tri pobede ispred), ali Subotičani sigurno ispred sebe imaju zacrtan drugi cilj, a to je da završe među tri najbolja na tabeli i tako se plasiraju u ABA 2 ligu naredne sezone. Sada im taj cilj beži samo jednu pobedu ispred, a na trećem mestu nalazi se baš ekipa Vojvodine. Momci sa samog severa Srbije imaju skor 15-7, a trenutno su u seriji od četiri uzastopne pobede.

Kada vidite ko sve nastupa za Spartak, neće vam ni biti previše čudno zbog čega se ređaju uspesi. Kapiten je sada već prekaljeni Predrag Prlja, kojeg pamtimo po tome što je nastupao i u Borcu iz Čačka u prvim sezonama dok je ovaj tim igrao u ABA ligi. Tu je i Filip Barna, inače rođeni brat pretalentovanog plivača Andreja.

Još jedno poznato lice je Andrija Bojić, inače nekadašnji košarkaš MZT-a iz Skoplja, kao i Aleksandar Ilkić koji ima dosta veliko iskustvo nastupa sa Slobodom u ABA 2 ligi. Od stranaca, tu je jedino Pi-Džej Hardi, koji i jeste jedan od motora čitavog tima.

Foto: ABA 2 liga - Dragana Stjepanović

KK VOJVODINA NOVI SAD

Vojvodini ovo neće biti prvi put da nastupa na Kupu Radivoja Koraća, a baš kao i nekoliko sezona unazad, u Novom Sadu su uspeli da sastave sasvim respektabilan tim koji se borbi u Košarkaškoj ligi Srbije, kao i u ABA 2 ligi.

Između ostalog, u timu se nalazi i jedan reprezentativac, kojeg je Svetislav Pešić pozvao za naredni prozor protiv Grčke i Velike Britanije, a reč je o izuzetno talentovanom Dušanu Beslaću, jednom od najefikasnijih igrača Košarkaške lige Srbije. O kakvom je igraču reč govori podatak da je drugi na toj listi sa 21,6 poena u proseku uz 6,7 skokova i 1,3 asistencije po meču.

Ovo nije njegova prva sezona u Vojvodini, već se ustalio, rođen je inače u Beogradu i treba očekivati da ga ovo "lansira" u neku daleko veću sredinu. Do tada, sa Vojvodinom će pokušati da napravi iznenađenje u četvrtfinalu protiv Mege, što ne bi bilo nimalo čudno.

Podsetimo, Voša je na turniru koji je igran u novosadskom Spensu u doba pandemije koronavirusa u četvrtfinalu uspela da izbaci favorizovani FMP, da bi potom u vrlo tesnoj završnici izgubila od Mege. Nadaju se Lale da bi slična priča mogla da se ponovi u "Čairu".

Foto: MN Press

KK METALAC VALJEVO

Doskora su bili lideri Košarkaške lige Srbije, ali su ih povrede pomalo izbacile iz takta, pa Valjevci sada kaskaju za Zlatiborom jednu pobedu na tabeli. Bez obzira na sve, upravo im je ta liderska pozicija posle 15. kola omogućila da budu članovi ove smotre u Nišu.

Sasvim zasluženo, trener Branislav Ratkovica posložio je kockice po svojoj volji na zapadu Srbije i Valjevo je konačno dobilo tim kakav zaslužuje i kakvog se sećamo iz vremena kada su igrali u ABA ligi. Pravi balans stranaca i domaćih igrača za sada ih gura ka mestu u ABA 2 ligi.

Apsolutna "ikona" ovog sastava Metalca je čuveni Uroš Luković, koji na zalasku svoje karijere apsolutno dominira u Valjevu. Nekadašnji igrač Mornara, Zadra i Partizana, čiji je veliki navijač, nezaustavljiva prepreka je za mnoge. Klub se u međuvremenu odlučio da dovede i vrlo dobro poznatog Andriju Stojanovića natrag iz Francuske.

Od ostalih "lica" koja su poznata, tu su Radoš Šešlija koji je nastupao za FMP, Marko Ilić takođe nekadašnji igrač ovog kluba, a od stranaca u Metalcu ove sezone gledamo Čarlsa Morisija, koji igra na poziciji beka i koji uživa veliko poverenje trenera Ratkovice.

Foto: MNPress

KK FMP

Prelazimo na timove iz ABA lige, o kojima se zna daleko više nego o prethodnoj trojci iz Košarkaške lige Srbije. FMP je najbolje rangiran od svih, mada se i sam nalazi u manjoj rezultatskoj krizi po odlasku ubedljivo najboljeg igrača, možda i čitavog regionalnog takmičenja, Trenta Frejžera.

Pokušavaju u Železniku da nadomeste njegov odlazak, pa su prvo doveli Ostina Tilmana, koji se i nije posebno prikazao do sada, a potom i Čarlsa Mura, koji je na debiju upisao 19 poena i pokazao da bi mogao da bude prava zamena za bivšeg igrača Univerziteta Ilinois.

FMP ima probleme baš kao i Partizan i Zvezda, pošto će morati da odabere četiri stranca za Kup. U rosteru se, kao što znate, nalaze Čarls Mur, Ostin Tilman, Bo Bič, Ebuka Izundu i Paulijus Valinskas. Sa druge strane, Čarls Dženkins ima srpski pasoš i kao takav se ne vodi kao strani košarkaš.

Foto: MN press

KK MEGA

Mlada i poletna ekipa Mege sigurno sanja o uspehu koji su igrači ovog tima uspeli da ostvare 2016. godine kada je osvojen Kup Radivoja Koraća. Ovoga puta, tim Marka Baraća na turnir dolazi u lepom raspoloženju, pošto je forma konačno na njihovoj strani posle dužeg vremena, pa ni plej-of ABA lige ne deluje daleko.

Žreb je takođe išao na ruku sastavu iz Beograda, ne nalaze se u delu žreba gde su Partizan i Zvezda, pa se sigurno i sami nadaju da bi mogli da dođu do finala, u kojem je, kako to obično biva - sve moguće.

Ponovo mlad tim na raspolaganju "gaje" u Megi. Iako je klub letos napustio pre svega Nikola Jović koji je otišao u Majami Hit, zajedno sa još nekoliko važnih šrafova, u Megi su ponovo "iskopali" talente iz svih delova Balkana.

Prednjači u tome sigurno Nikola Đurišić, inače sin proslavljene odbojkašice Vesne Čitaković-Đurišić, zajedno sa Matejom Rudanom, Dankom Brankovićem i Andrijom Grbovićem, ali ne treba zaboraviti ni da su tu "stare" snage poput Alekse Uskokovića, Malkolma Kazalona, Luke Cerovine, koji već godinama čine roster Mege.

Foto: ABA liga - KK Borac - Duško Radišić

KK BORAC ČAČAK

Šta reći o Borcu, a što već nije poznato? Tim iz grada na Moravi sigurno je odlučio da opere ruke u čuvenoj reci, što je znak za sreću i precizan šut na utakmicama. Međutim, Čačani u Čair ne dolaze sa osmehom na licu, jer iza sebe imaju teških mesec dana.

Pre svega, u ABA ligi se nalaze na poziciji koja vodi u razigravanje za baraž i do kraja će se sa MZT-om, Igokeom, Mornarom i Cibonom boriti da tu poziciju eventualno izbegnu. Čini se da bi to mogli da urade, raspored im uglavnom ide na ruku, ali će morati da budu i zdravi i pravi.

To nije bio slučaj prošle nedelje, kada je zbog skandala ABA lige Borac bio primoran da igra meč sa Cibonom sa sedam igrača, od čega su četvorica bili juniori. Oni su se oporavili većinski već za meč sa Partizanom za vikend, tako da ne bi trebalo da bude nekih problema u Nišu.

Tokom sezone došlo je i do promene trenera, pa u Čačku više ne "gospodari" Marko Marinović, već je na klupi Dejan Džoli Mijatović. Igrački gledano, najveći kvalitet leži u Savi Lešiću, Aleksi Novakoviću i Hanteru Hejlu. Jedini problem je što Borac odmah udara na Zvezdu.

Video: Magičan poen Nikole Jokića protiv dvojice odličnih defanzivaca NBA lige

(Telegraf.rs)