Džordan ili Lebron? Pokrenula se polemika ko je bolji, a statistika sve otkriva

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svako ima svoje viđenje ovog "dvoboja" i teško je složiti se, ali statistički parametri daju širu sliku.

Foto: Jason Miller / Getty images / Profimedia

Lebron Džejms je nedavno oborio rekord Karima Abdula Džabara i tako postao igrač sa najviše postignutih poena u istoriji NBA lige. Upravo ovaj istorijski podvig, izazvao je lavinu komentara, i pokrenuo večitu polemiku ko je bolji - Majkl Džordan ili Lebron Džejms.

Ipak, svako ima svoje viđenje ovog "dvoboja" i teško je složiti se, ali statistički parametri daju širu sliku.

Kada je reč o broju šampionskih titula, Džordan ih je osvojio šest, dok Lebron ima četiri osvojene, ali i dalje igra na vrhunskom nivou. Kada je reč o MVP titulama, "samo" jednu više ima Džordan, tačnije pet, dok je Lebron i dalje na četiri.

Ipak, po jednoj stvari je Džordan daleko ispred, a reč je o titulama za najboljeg šutera u sezoni, kojih ima čak 10, dok je Lebron svega na jednoj osvojenoj. Naravno, ima i Lebron čime da uzvrati, s obzirom na to da je nedavno postao igrač sa najviše postignutih poena u istoriji NBA lige.

Takođe, Džordan je jednom izabran i za najboljeg defanzivca u ligi, dok to Lebronu nije ni jednom pošlo za rukom. Uz to, Džordan je dva puta pobeđivao na takmičenju u šutiranju trojki tokom Ol-star vikenda.

Sa druge strane, sve što je postigao, Džordan je uspeo za 14 sezona koliko je igrao, dok je Lebronu ovo 20. aktivna sezona, i kako se čini nema nameru da stane.

(Telegraf.rs)