Direktor Evrolige se opet oglasio zbog Kampaca: Da li ovo znači da kazna ostaje na snazi?

Slučaj "Kampaco" digao je veliku prašinu u evropskoj košarci

Foto: aba-liga.com/Dragana Stjepanović

Veliku buru u evropskoj košarkaškoj javnosti podigao je slučaj Crvene zvezde i Fakunda Kampaca, koji ne može da nastupi u Evroligi, jer crveno-beli imaju zabranu registracije novih igrača do kraja februara.

Bilo je dosta polemike, oko toga, da li će Evroliga "spustiti loptu" i ublažiti kaznu klubu sa Malog Kalemegdana, i izaći u susret omalenom argentinskom plejmejkeru.

Ipak, čini se da do toga neće doći, i da će Kampaco morati da čeka mart, kako bi zaigrao u najelitnijem evropskom košarkaškom takmičenju, što je potvrdila i nova izjava izvršnog direktora Evrolige, Maršala Glikmana, koji je u razgovoru za "Basketnjuz" govorio o slučaju "Kampaco".

- Kao što znate, igrači nisu bili plaćeni na vreme. Imamo nezavisno telo koje se zove Komisija za kontrolu upravljanja koja je uradila duboke istrage. Ne želim da ulazim u detalje njihovog rada, ali mi nismo uključeni. Oni su nezavisni, oni su zaista nezavisni. Oni su grupa od tri advokata koji nemaju ‘prtljag’ i nemaju direktne veze sa košarkom - počeo je Glikman, pa nastavio.

Foto: MN Press

- Tako su došli do zaključka da klub ne izlazi sa nekim informacijama koje su bile neophodne. U međuvremenu su mogli da registruju igrače koje inače ne bi mogli da registruju, što im je potencijalno dalo konkurentsku prednost koju inače ne bi imali. Znate reč „amnestija“. Jedino ovlašćenje koja imam kao izvršni direktor je amnestija. Amnestija znači da činite da cela stvar nestane kao da se nikada nije ni dogodila. To je ono što to znači.

Istakao je Glikman da ova odluka nema direktne veze sa samim igračem.

- Nije bilo pitanje ‘Može li Kampaco da igra ili ne.’ To nije imalo nikakve veze sa Kampacom. Moramo da održavamo integritet sistema, posebno u situaciji kada radimo upravo ono što je od nas tražila Komisija za kontrolu upravljanja. Tako da nisam osećao da je prikladno da izvršni direktor uđe i promeni nešto što se dešavalo već duže vreme - zaključio je Glikman.

(Telegraf.rs)