Kako će Delije dočekati Sašu Obradovića posle ovacija Grobara: Plakao zbog Zvezde, pamtimo reči posle zvižduka

Poprilično dug i "zamršen" odnos se nalazi između ove dve strane - a ostavlja se pitanje, kakav će ovog puta biti doček?

Foto: MN PRess

Košarkaši Crvene zvezde će u okviru 19. kola Evrolige igrati protiv Monaka u svom Pioniru, koji će biti ispunjen do poslednjeg mesta. Karte su rasprodate, navijači su spremni, a jedino pitanje koje se ostavlja jeste - kako će navijači kluba dočekati Sašu Obradovića nakon svega?

Od ranije je poznato da navijači Crvene zvezde više ne gaje simpatije prema ovom treneru, iako su ga voleli i obožavali. Kako zbog igračkih dana, tako i zbog njegovih, uvek toplih, reči upućenih prema klubu i dok je bio trener Albe i Monaka, ali se "preko noći" sve promenilo.

Saša Obradović je postao "persona non grata" u Pioniru, crveno-bela strana mu je okrenula leđa, a sve se to videlo i na prethodnom susretu ove dve ekipe kada je izviždan od strane čitave hale na meču Zvezde i Monaka u februaru prošle godine. Dok se mora priznati da ti zvižduci delom dolaze i njegovom "zaslugom".

Nešto ohlađeni odnosi između ove dve strane bi mogli čak da budu produbljeni, nakon što su i navijači Partizana ovacijama pozdravili trenera u Areni, iako je igračka legenda suprotnog tabora. Dosta toga je iza ove dve strane, a čini se kao da bi eskalacija mogla da se dogodi upravo večeras, tokom novog duela dve ekipe koje se bore za TOP8 fazu.

Foto: ATA Images

Saša Obradović - igračka i košarkaška legenda Srbije i Crvene zvezde

Kada se radi o igračkim i košarkaškim kvalitetima, Saša Obradović je ime koje je zlatnim slovima upisano u istorijske knjige ovog sporta u Srbiji. Radi se o čoveku koji je sa reprezentacijom osvojio tri zlata na Evropskim prvenstvima (1995. 1997. i 2001. godine), srebro na Olimpijskim igrama 1996. godine, dok je tu i zlato na Svetskom prvenstvom 1998. godine, kao i bronza na Evrobasketu 1998.

Pozamašna kolekcija, dok je i kao igrač Zvezdu čak dva puta vodio do šampionske titule u Jugoslaviji, kada je bio i najbolji igrač ove ekipe. Kada je prvi put osvojio titulu sa Zvezdom i to pobedivši Partizan, proglašen je i najboljim igračem šampionata, da bi u narednom pobedničkom pohodu bio najbolji strelac.

Zbog svega navedenog, navijači Crvene zvezde su 2015. godine pozdravili svoju legendu na neverovatan način. Tada je dupke pun Pionir dočekao Albu iz Berlina, koju je sa klupe vodio upravo Saša Obradović. Po njegovom ulazu u halu, svi navijači su ustali i gromoglasnim aplauzom su pozdravili trenera uz ovacije i skandiranje njegovog imena.

Emocije su preplavile Sašu Obradovića koji je seo na klupu, a nije mogao da zadrži ni suze zbog čitave situacije. Nekoliko puta je potom ustao, pozdravio navijače, dok je u susret ovom meču istakao da će po prvi put "igrati protiv svog kluba".

To se desilo 2015. godine, a idućih osam su doneli poprilično dosta toga u relaciji Obradović - Delije.

Dolazak Saše Obradovića u Beograd - platio obeštećenje Monaku da bi vodio "svoj tim"

Na leto 2020. godine, Zvezda je počela da gaji još veće ambicije okrenute ka Evroligi, želeli su crveno-beli više, tražili su taj jedan iskorak u ovom takmičenju koji će moći da ih trasira među velikane evropske košarke. U skladu s tim, kao grom iz vedra neba je odjeknula informacija da će tadašnji trener Monaka, Saša Obradović, postati novi strateg ekipe Crvene zvezde.

Igračka legenda se vraća na mesto svog uspeha, znatno stariji, iskusniji, ali i sa dobrim rezultatima u prethodnom periodu, dok se takođe pojavila i informacija da je Saša Obradović čovek koji je sam sebi platio obeštećenje da bi preuzeo svoju "ljubav", sve je to bila samo iskra koja je raspalila navijače crveno-belih koji su počeli da sanjaju i o fajnal foru.

Nedugo zatim je Obradović stigao u Crvenu zvezdu, zadužio je opremu ekipe u kojoj je ostavio trag kao igrač i istakao je da mu je čast da se nađe na toj poziciji, jer sebe smatra delom kluba, kao i delom svakog kamena na Kalemegdanu.

Euforija nije mogla da splasne tih dana, jednostavno, Beogradom se širio "miris košarke", sličan onome kakav je imao Partizan tokom prethodne decenije i perioda kada je sa Duškom Vujoševićem na klupi uspeo da se domogne i Pariza i fajnal-fora, kada ih je jedna odbrana delila od velikog finala Evrolige. Obradović je postao tema broj jedan, svako je želeo da dobije "pet minuta" s ovim trenerom, pa je i Saša dao intervju u kom je istakao da je u Beograd došao sa zadovoljstvom, iako su mu rekli da mu to "ne treba u karijeri".

Otkrio je Obradović i da se odrekao novčanih sredstava kako bi došao na klupu Zvezde, ali da to nije žrtva - jer to je njegov klub.

Ova bajka ipak nije dobila srećan kraj, Obradović se zadržao u klubu tek do kraja decembra, odnosno 24. kada je dobio otkaz zbog slabih igara u Evroligi, gde je imao skor od pet pobeda i 11 poraza, iako se u ABA ligi nalazio na prvoj poziciji uz samo jedan poraz. Njega je tada zamenio Dejan Radonjić, čovek koji je postao omiljen u Crvenoj zvezdi.

Otkaz je zaboleo Obradovića, on to nije želeo, nije umeo da sakrije, a odmah se i oglasio putem svog Tviter profila. Obradović je ostavio jednu emotivnu poruku, podsećajući upravo na doček iz 2015. godine i susret sa Albom, kada je plakao na klupi.

- A tako sam želeo samo jedan sekund ove atmosfere da doživim, samo igraj i pobedi Zvezdo - napisao je Obradović uz priloženi video snimak.

Navijači su odmah pružili ogromnu podršku, ali tek tada je usledio i najveći problem.

Pozadina sukoba između navijača Zvezde i Saše Obradovića

Otišao je Saša Obradović, navijači su ostali u čudu, određena količina tuge je preplavila sve, ali je i to brzo zaboravljeno, pošto se vratio drugi miljenik - Dejan Radonjić.

Radonjić je odmah uspostavio svoj sistem igre, pobedama je naterao navijače Zvezde da zaborave Obradovića, dok je sve dobilo svoj epilog nakon Kupa Radivoja Koraća, gde je Zvezda uspela da ponese trofej. Saša Obradović je tužio klub Komori za rešavanje sporova pri Evroligi, a osim kompletnog dvogodišnjeg ugovora, tražio je od kluba i da mu isplati bonus za osvajanje Kupa, gde nije ni učestvovao.

Već besni zbog loših rezultata od ranije, Delije su krenule da osipaju paljbu prema igračkoj legendi, krenuli su da šire mržnju putem društvenih mreža, lavine negativnih komentara su doživele i svoju eskalaciju kada je Obradović čestitao Monaku osvajanje Evrokupa. Tada su Delije ironično pitale - da li će trener i njima da traži bonus.

Ova priča je dobila epilog tako što je Komora presudila u Obradovićevu korist i izjasnila je Zvezdi da mora da isplati čitav dvogodišnji ugovor treneru, ali bez bonusa za Kup, što je u dodatnoj meri razljutilo i prvog čoveka kluba, Nebojšu Čovića, koji je rekao da se tako ne ponaša jedna legenda kluba, koja je za četiri meseca naplatila 645.000 evra!

Čović je kasnije o Obradoviću govorio i za portal BHbasket, gde je rekao da ga je sve ovo pogodilo, pogotovo jer se radi o igraču takvog renomea i čoveku čija imena su zlatnim slovima ispisana u istoriji Crvene zvezde.

- Najviše me pogodilo ogromno razočaranje sa Sašom Obradovićem. On nas direktno košta 650.000 evra. Nije on pao s neba, mi smo ga doveli. Tek nisam očekivao da će naplatiti za četiri meseca maltene ceo svoj ugovor. To je ponajmanje što smo mogli da očekujemo. To je za mene jedno novo iskustvo, čovek se uči dok je živ. Nisam kontaktirao sa Obradovićem, kontaktirao ga je direktor Filip Suntrulić. Nisam mogao sebi da dozvolim takav kontakt. Za mene je on igračka legenda kluba. Kada prestanete da igrate vi menjate teren, gde su druga pravila, znanja i škole - rekao je Nebojša Čovića početkom septembra.

Foto: ATA Images

Nakon čitave priče, nova informacija koja je stigla iz Rusije je dodatno produbila odnos između trenera i navijača. Tada je ruski ruski "Metaratings.ru", preneo da je trener Obradović odbio da preuzme i selekciju Rusije i to zbog ugovora sa Crvenom zvezdom, jer da je prihvatio ponudu, crveno-beli ne bi bili u nadležnosti da isplaćuju i ostatak ugovora.

Zvižduci Delija, ovacije Grobara i poruka Saše - "Uzeti su mi snovi, nosim Zvezdino delo, vratiću se jednog dana..."

Zbog čitave zavrzlame gorenavedene, dosta pitanja se postavljalo i o tome - kako će Delije dočekati Sašu Obradovića, sada trenera Monaka, po prvi put nakon što je otišao sa trenerske klupe Crvene zvezde? Da li će "progutati" Delije sve što se izdešavalo ili će pak izviždati svoju legendu?

Epilog su dobili tog 3. februara 2022. godine, Monako je gostovao Zvezdi, a Pionir je zvižducima dočekao trenera Obradovića na iznenađenje mnogih.

Video: Delije zviždale Obradoviću: Trener Monaka neprijatno dočekan u Pioniru

Obradović je slavio u ovom meču sa 91:80, gde rezultati i nije bio umnogome bitan za Crvenu zvezdu, dok se na konferenciji "slomio", zadrhtao je i poslao je nekoliko veoma emotivnih poruka kojima je pokazao da mu je izuzetno žao zbog svega što se desilo. Neizbežno je bilo pitanje o samom dočeku.

- Svako plaća ulaznicu da se ponaša kako god hoće, mislim da, ovaj i rekao sam to jedanput za Sportklub, ne želim da previše ulazim i komentarišem sve ovo. Ja znam, svi znaju, o kome se radi, pre svega ne treba nikom da objašnjavam. Nikad u životu nisam nikom ništa dugovao i uvek će tako biti, tako vaspitivam svoju decu da budu pošteni i časni ljudi, a ostalo...

- Uopšte nisam pokazivao, isti je intenzitet emocija bio i onda kad sam sa Albom igrao protiov Zvezde. U nekim momentima naravno bilo mi je krivo što se neko izražava na način na koji se izražava, probao sam samo da se fokusraim na ekipu, na igru i da izađemo kao pobednici.

Trener Monaka je tada, upitan za svoj boravak u Zvezdi tokom "korona perioda" poslao samo jednu poruku, na jedan način je opisao čitavu situaciju, a to je - njemu su uzeti snovi, ali da i dalje nosi Zvezdino odelo s kojim će otići u TOP 8.

- Verovatno bi sve bilo drugačije tako, uzeti su mi snovi. Ali, ovo je Zvezdino odelo, s njime ću u TOP8 da idem - uhvatio se Obradović za rever svog sakoa, a potom je imao i zanimljiv odgovor na pitanje da li će se vratiti jednog dana u Pionir i ponovo preuzeti klupu Crvene zvezde.

- Ako Bog da, jednog dana... - kratko je odgovorio Obradović.

Ova rečenica je prošla ispod radara, sve je zaboravljeno, dok je nedavna situacija pokazala da Obradovića sada voli "druga strana", ona crno-bela strana. Obradović je sa svojim Monakon gostovao u Areni, gde su ga pozdravili ovacijama navijači Partizana, što je oduševilo srpskog trenera.

- Normalno, prvo hvala im, meni kao Srbinu osećam se super da me neko pošuje i na ovakav način izražava poštovanje. To je velika čast jer cela prošlost i sve što se dogodilo, na kraju krajeva iz suprotnog sam tabora, nije toliko ni bitno, ja sam Srbin ovde, Srbin sam i u Monaku i predstavljam zemlju na gde god da se nalazim - rekao je Saša Obradović odmah nakon meča s Partizanom.

No, ubrzo nakon utakmice se pojavio i snimak iz 2017. godine, gde su ti isti navijači Partizana gađali Obradovića sa tribina, te se ubrzo i postavilo pitanje - da li se radi o poštovanju zbog stare izreke "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj", ili su crno-beli odlučili da pruže ruku igračkoj legendi naše zemlje.

Video: Saša Obradović emotivno doživeo podsećanje na suze zbog dočeka Delija

(Telegraf.rs)