Ko je Fakundo Kampaco i šta donosi Zvezdi: Dvostruki šampion Evrolige i najskuplji igrač srpske košarke

Crvena zvezda je dobila veliko pojačanje

Foto: Nikola Tomić

Fakundo Kampaco je novi košarkaš Crvene zvezde. Saga je konačno završena i navijači kluba sa Malog Kalemegdana, konačno mogu da odahnu.

Dobila je Crvena zvezda kapitalno pojačanje. Svesni su toga svi oni koji prate crveno-bele, što je bilo jasno već nakon prvih pominjanja, da bi iskusni Argentinac mogao da stigne u Beograd. Euforično su navijači iščekivali zvaničnu potvrdu - i dočekali su. Real Madrid nije iskoristio pravo preče kupovine, i stečeni su svi uslovi za dolazak iskusnog košarkaša u Srbiju.

Potpisao je Kampaco ugovor do kraja sezone, sa mogućnošću produžetka na još jednu godinu, za šta će zaraditi vrtoglavih 1,8 miliona "evropskih novčanica", a ukoliko dođe do nastavka saradnje i po završetku tekuće sezone, iskusni argentinski plejmejker prihodovaće još neverovatnih 2,5 miliona evra.

Iskusni Argentinac je tako postao najskuplji igrač u istoriji srpske košarke, nadmašivši nezvanično i ugovore Kevina Pantera (1.500.000 evra), Nemanje Nedovića (1.100.000 evra), Zeka Ledeja (900.000 evra) i Janisa Papapetrua (850.000 evra po sezoni).  Kada se na to dodaju i razni bonusi, jasno je o kakvoj vrtoglavoj sumi se radi.

Arhivska fotografija, Fakundo Kampaco, Foto: MN Press

Ipak, iskusni košarkaš se obezbedio izalznom klauzulom u ugovoru, te ukoliko bude želeo da promeni sredinu na kraju sezone, crveno-belima sleduje 50.000 evra.

Ko je Fakundo Kampaco?

Fakundo Kampaco je rođen 23. marta 1991. godine u Kordobi, u Španiji. Prve ozbiljnije košarkaške korake načinio je u Mar Del Plati sa "Penjarolom", gde je osvojio četiri titule prvaka Argentine. Blistao je u domovini, gde je dva puta poneo MVP nagradu finalne serije, a bio je i najkorisniji igrač nacionalnog kupa.

Nakon toga, 2014. godine, usledila je selidba u Madrid, gde je sa velikim uspehom nosio dres Reala. Ipak, prvo je morao da prođe "kaljenje" u Mursiji, za koju je nastupao kao pozajmljeni igrač madridskog velikana. Usledio je i vrtoglavi uspon karijere u Realu i odlična forma, što je već 2017. godine krunisao nagradom "MSP", za najspektakularnijeg igrača španskog šampionata.

Za Real je nastupao do 2020. godine, a za to vreme uspeo je dva puta da se popne na krov Starog kontinenta i da sa madridskim klubom osvoji Evroligu. Pored toga, treba pomenuti i da je Kampaco 2020. godine na meču protiv Albe izjednačio rekord od 19 asistencija u Evroligi, koji je držao Stefan Jović.

Foto: fiba.com

Tokom borvka u Realu, prosečno je u Evroligi beležio 8,3 poena, 5,3 asistencije i 2,3 uhvaćenih lopti po meču, uz 1,4 ukradenu loptu.

Takođe, osvojio je i tri titule prvaka Španije, španski Kup, i četiri Superkupa, a 2019. godine bio je MVP španskog šampionata, dok je godinu dana kasnije bio MVP Kupa Španije. Više puta se našao u idealnoj petorci šampionata, a uspehe je beležio i u dresu nacionalnog tima.

Posebno se izdvaja srebrna medalja na Svetskom prvenstvu u Kini, 2019. godine, a interesantno je da mu je i tada bio saigrač Luka Vildoza.

Epizoda u NBA ligi

U novembru 2020. godine, usledila je selidba u najjaču ligu sveta, gde je obukao dres Denver Nagetsa, za koje nastupa i naš Nikola Jokić. Dobrim partijama on je uspeo da zadivi trenera Nagetsa, Majka Melouna, koji ga je jednom prilikom nazvao jednim od pet najboljih pik-en-rol igrača sveta. 

Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Epizoda u Denveru trajala je dve godine, a nakon toga odlučio je da pređe u Dalas Maverikse, kod Luke Dončića. Ipak, to se nije ispostavilo kao dobra odluka. Među Maveriksima se zadržao svega dva meseca, nakon čega je dobio otkaz. U Dalas je stigao Kemba Voker, te za omalenog plejmejkera više nije bilo mesta u timu. U Dalasu je zabeležio ukupno 8 nastupa, uz 52 minuta na terenu i 10 postignutih poena.

Šta će Kampaco doneti Zvezdi?

Nema sumnje da je ekipa Duška Ivanovića dobila veliko pojačanje. Kampaco je visok "samo" 178 centimetara, ali neverovatnom energijom i ekplozivnošću nadoknađuje nešto sitniju građu. Uz to, poseduje neizostavni argentinski inat, koji je po mnogo čemu sličan srpskom, što bi moglo da donese prevagu u nekim situacijama.

Kako je gore pomenuto, trener Denvera, Majk Meloun, prozvao je Kampaca jednim od pet najboljih pik-en-rol košarkaša na svetu, ali naravno da to nije njegov jedini kvalitet. Kampaco važi za odličnog asistenta, a uz neverovatnu košarkašku inteligenciju, često će pronaći najneobičniji način da uposli saigrače.

Foto: Nikola Tomić

Kada je reč o igri u defanzivi, omaleni Argentinac često ume da iskoristi svoju građu i jake ruke, kako bi "ukrao" loptu iz ruku protivnika. Često ume da iznudi grešku protivnika, pritiskom na celom terenu, i takozvanom "flaster" igrom.

Nema sumnje da će Zvezda dolaskom Kampaca dodatno dobiti mirnoću u napadu i sigurnost u igri. Ipak, ono što bi najviše moglo da znači crveno-belima je to što Argentinac voli da igra sa loptom u rukama i što je strastveni lider na terenu. Baš taj segment bi mogao da otvori dodatan prostor za Nemanju Nedovića i Luku Vildozu, čime bi Crvena zvezda kompletirala svoj ubojiti napad.

Crvena zvezda je dobila ogromno pojačanje, a u kombinaciji sa pomenutim igračima, napad crveno-belih biće "noćna mora" za protivničke timove.

Video: Vildoza trojkama presudio Igokei: Argentinac je opet junak Zvezdine pobede

(Telegraf.rs)