Zvezda dobila FMP 33. put u nizu: Panteri nekoliko puta pretili, Ivanović prelomio protiv sjajnog Frejzera

Novi trijumf za crveno-bele, koji ostaju besprekorni u ABA ligi

Foto: Marko Jovanović

Košarkaši Crvene zvezde ostvarili su pobedu u 4. rundu ABA lige savladavši FMP, pa crveno-beli iz tri utakmice koje su odigrali do sada imaju stoprocentan učina - 83:77.

Bentil je taj koji je ušao u "rat" sa Frejzerom na startu meča, pa su samo njih dvojica postizali poene do 4:7, a onda su se posle uključili i drugi.

FMP je držao nivo ofanzivanog naleta, Frejzeru su se priključili Valinskas i Brič, pa se zvezda pre kraj prve četvrtine našla u minusu od osam poena (14:22).

Na dva minuta do kraja deonice, "panteri" su uspevali da se održe, a onda se sve ubrzo srušilo i ostalo im je samo poen zaostatka pred manju pauzu nakon zakucavanja Mitrovića (24:25).

Od prvog minuta druge četvrtine, Zvezda ne zna za minus. Na scenu stupa Ivanović koji prvo preko slobodnih bacanja i faulova počinje da ruši odbranu gostujućeg sastava.

Sporadične trojke Šaranovića i Frejzera su sprečavale naglo odlepljivanje crveno-belih, ali onda nije bilo odgovora sve od 39:33 do 49:33.

Ogromnih +16 se učinilo kao razlika koja rešava ovaj duel, ali se FMP spustio na -11 (51:40) do poluvremena i napravio temelj ipak takmičarskog obračuna i u drugom delu igre.

Orbitirala je Zvezda na granici dvocifrene razlike, ali kreće nova drama posle pola sata igre - Frejzer dolazi do 25 poena (u tom momentu 5/8 za tri i 4/5 za dva), pa FMP dolazi na -6 (68:62).

Trener Vlada Jovanović je bio izuzetno ljut na svoje izabranike na tajm-aut pauzama, tražio je bolju odbranu i više razmišljanja u reketu, ali ni to nije sprečilo da se FMP uključi do ruba i jednog poseda razlike.

Taman su prišli i ponudili nešto, ali su košarkaši FMP-a dobili dve dalekometne trojke od Dobrića i Vildoze i tako ponovo otišli na -10. Naporno su sve gradili da se vrate u igru, a onda su sve bacili u 30 sekundi (74:64).

Iako je FMP u samoj završnici posle koša Izundua smanjio na samo šest poena razlike, Zvezda se nije mnogo namučila da sačuva svoju prednost, pa je na kraju ostvarila vredan trijumf, ostavši besprekorna u ABA ligi.

CRVENA ZVEZDA - FMP 83:77 (24:25, 27:15, 17:22, 15:15)

Sudije: Uroš Obrknežević, Vladimir Vesković, Marko Pecelj

Gledalaca: 1.197

Crvena zvezda: Holand 5, Vildoza 14, Lazarević 2, Mitrović 12, Lazić, Martin 7, Dobrić 8, Raduljica, Ivanović 22, Marković 1, Petrušev 3, Bentil 9

FMP: Frejzer 27, Bič 5, Pavićević, Stepanović 6, Nerandžić 1, Šaranović 8, Simović 5, Izundu 4, Janković 6, Dženkins 5, Vujičić, Valinskas 10

TOK MEČA

IV ČETVRTINA

10. minut - Neverovatno, Aleksa Stepanović promašuje sva tri bacanja. Ali FMP ipak stiže do još dva poena. To je to.

9. minut - Težak promašaj za tri Zvezde, pa je posed za Pantere. Ništa od trojke za Dženkinsa. Ivanović pogađa dva bacanja, dok

8. minut - Stepanović pogađa dva bacanja za FMP, Izundu smanjuje na šest razlike. Tajmaut Vlade Jovanovića.

7. minut - Vildoza za tri, uzvraća Zvezda momentalno. Potom Frejzer dodaje za dva, a Vildoza ide na liniju penala.

6. minut - Pogodak za Lazarevića za dva. Idemo na tajmaut za Pantere. Posle njega stiže trojka za Dženiknsa na dodavanje Izundua.

5. minut - Novi faul u napadu Bena Bentila. Na drugoj strani, sudije idu da gledaju snimak. Na kraju presuđuju da je lopta za Zvezdu, odnosno da je Frejzer napravio grešku. Mitrović je pogodio jedno bacanje.

4. minut - Još jednom se FMP kocka sa posedom i gubi loptu. Panteri su se potpuno ugasili od kako su prišli na četiri poena razlike. I evo trojke Vildoze, koja možda i lomi ovaj meč. Šaranović blokiran od strane Martina, ali Simović je tu da ispravi i postigne dva poena.

3. minut - Stepanović još jedno msrlja, ali ostaje posed za FMP. Frejzer promašuje za tri, ali posed ponovo ostaje za Pantere. Međutim, ogromna greška Nikole Jankovića - koraci. Čarls Dženkins pravi korake. I trojka Dobrića. Tajmaut Pantera.

2. minut - Ivanović je pobegao Dženkinsu, pravi faul. Novi promašaj Zvezde sa distance, a napad je za FMP. Veliki promašaj Frejzera za tri. Faul u napadu Bentila.

1. minut - Ukradena lopta Frejzera, a potom ide do kraja Čarls Dženkins! Samo četiri razlike, tajmaut Vlada Jovanović. Mitrović promašuje. Stepanović je blokiran od strane Dobrića. Na kraju faul igrača FMP-a.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

III ČETVRTINA

10. minut - Umalo izgubljena lopta za Zvezdu u narednom napadu, koja se na kraju i dogodila, pa je FMP imao šansu da dodatno istopi prednost. I to čini preko Trenta Frejzera! Samo šest poena razlike pred poslednju deonicu.

9. minut - Janković igra takođe vrlo korektnu utakmicu za FMP, pa svojim pogotkom održava priključak svog tima za Zvezdom. Bacanja su potom za Valinskasa, koji realizuje oba i ponovo nas dovodi na jednocifren deficit za Pantere.

8. minut - Izmene na obe strane igrališta. Janković i Simović ulaze za FMP, dok Marković i Holand menjaju Dobrića i Lazića. Trojka za Ivanovića, koji je večeras u fantastičnoj formi.

7. minut - Šaranović promašuje za tri poena, a na sve to se nadovezao i promašaj Mitrovića na drugoj strani. Luka se potom ispravlja i ubacuje dvojku.

6. minut - Sudije su sada proveravale snimak i faul Luke Mitrovića pod košem, Vladimir Vesković i Uroš Obrknežević su išli do monitora i na kraju su odlučili da dosude običan faul. Stepanović je pogodio oba slobodna bacanja. Potom je dodao još dva poena iz reketa.

5. minut - Ben Bentil i Ognjen Dobrić sa po dva poena dodatno podižu prednost Crvene zvezde koja sada glasi na +14, pa trener FMP-a traži tajmaut.

4. minut - Nova trojka FMP-a, ovoga puta preko Čarlsa Dženkinsa, vraća ekipu FMP-a na pristojnih deset poena zaostatka. Začudo, igra se gotovo bez ijednog prekida.

3. minut - Hasan Martin postiže nova dva poena. Ben Bentil dodaje trojku, igra se u serijama - 59:46.

2. minut - Uspeva ponovo da se približi ekipa FMP-a. Prvo poene postižu Nikola Šaranović i Trent Frejžer, da bi Amerikanac potom dodao još dva. Samo osam razlike.

1. minut - Pogoci Ivanovića sa linije za slobodna bacanja, a potom i Hasana Martina podižu ovu prednost Crvene zvezde na +14 (54:40).

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

II ČETVRTINA

10. minut - Spoticanje, pa uzdizanje, pa blagi pad - tako se može opisati poluvreme Zvezde. Ivanović je taj koji je inicirao odvajanje sa 15 datih poena, prati ga Mitrović sa 10. U gostujućem sastavu je Frejzer upisao 13, Valinskas je sakupio pet manje.

9. minut - Pokušava FMP da se spase većeg minusa kako bi imao kakvu-takvu nadu u nastavku meča i dolazi do -10 serijom 6:0.

8. minut - Frejzer sa trojkom pokušava da zaustavi ovo propadanje FMP-a (49:36), a onda su još dva poena stigla koja su naterala da, iz predustrožnosti, Jovanović traži faul.

7. minut - Sjajna serija Džonija Ivanovića! Sa trojkom koju je pogodio stigao je do titule najefikasnijeg na meču sa 12 poena i odveo Zvezdu sada na +16.

6. minut - Evo i prve dvocifrene razlike za crveno-bele. Ivanović je iznudio faul u napadu, pogodio 2/2 sa slobodnih, a onda je i Luka Mitrović zakucao iz tranzicije.

5. minut - Za sada imaju gosti recept kako da se održe u igri. Trojka Šaranovića je ponovo vratio to na pristojnih -4.

4. minut - Vildoza je sakupio sedam poena i sada je +7 za crveno-bele koji su pre toga demonstrirali saradnju teškaša Mitrovića i Bentila. Evo tajm-auta za FMP.

3. minut - Šaranović je trojkom prekinuo seriju Zvezde koja je mogla da ode na veoma opasnu distancu. FMP se vraća na dva poseda razlike 32:28.

2. minut - Dve cigle na dve strane i dva erbola. Dobra odbrana Zvezde je to uslovila, dok je na drugoj strani to bilo loše nišanjenje.

1. minut - Početak ove deonice pripada Zvezdi koja je uspela da ode na +3, jer su ofanzivni potencijali FMP-a u ova dva napada stali.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

I ČETVRTINA

10. minut - Vildoza je sjajnom fintom pustio Nerandžića da "proleti", a onda pogodio trojku. Poslednji poeni u deonici su bili sa penala, tako da FMP posle prvih 10 minuta ima pola koša prednosti.

9. minut - Hasan Martin je taj koji je uspeo da popravi promašaj iz reketa i sada gosti traže tajm-aut (21:24).

8. minut - Prvi poeni za Luku Vildozu u ABA ligi. Održava FMP, ipak, dva koraka ispred Zvezde.

7. minut - Frejzer trojkom nastavlja svoju sjajnu seriju, ali i sada ima odgovor kao i u 3. minutu, ali sada od strane Holanda.

6. minut - Ima FMP +5 nakon brze kontre koju je pokrenuo bivši Zvezdin igrač Dženkins (14:19).

5. minut - Bič je prekinuo seriju Zvezde koja je usledila nakon tajm-auta sa jednom dalekometnom trojkom. Sada imamo rezultatsku klackalicu (12:14).

4. minut - Dva puta je bio reket crveno-belih totalno otvoren u tranziciji protivnika i to je lako kažnjeno sa polaganjem i zakucavanjem. Trener Jovanović traži tajm-aut.

3. minut - Trojka Frejzera, ali odmah uzvraća istom merom Dobrić preko ruke sa druge strane.

2. minut - Bentil ponovo pogađa. Ipak, sa druge strane Frejzer i penali, tako da imamo drugi egal. Jedan korak Zvezde, jedan FMP-a.

1. minut - Meč je otvoren dobrom akcijom za Bentila koji je ostao sam i Zvezda uz uvodno vođstvo imala priliku da dva puta poentira nakon izgubljenih lopti FMP-a, ali smo videli samo dva poena u prvom minutu.

PRE MEČA

Zvezda u prve dve utakmice ima dve pobede, ali je i FMP krenuo sa sjajnih 3/3 i ekipa je u dobrom naletu.

Ipak, tradicija kaže da su crveno-belih u seriji od 33 meča u nizu bez poraza posle 40 minuta protiv današnjeg protivnika, pa bi tim iz Železnika morao da prekine decenijski niz.

Video: Prve reči najnovijeg pojačanja Zvezde: Vildoza poručio da se njegov stil igre uklapa u crveno-bele

(Telegraf.rs)