Drama bez srećnog kraja: Partizan imao u rukama prvu pobedu u Evroligi, Baskonija ga šokirala u produžetku!

Neverovatan epilog meča u Vitoriji-Gasteiz

Foto: Nikola Anđić

Ne mogu ni sami navijači Partizana verovatno da poveruju kako je njihov klub ispustio pobedu na gostovanju Baskoniji. Imali su crno-beli sve, prednost u poslednjem minutu, prednost na startu produžetka, ali ni to nije bilo dovoljno da se slomi neverovatna ekipa iz Španije i tako dođe do prvog trijumfa u eliti posle povratka u Evroligu - 103:96.

Sve je moralo da se rešava u poslednjih 60 sekundi u koje je Partizan ušao sa dva poena prednosti. Imao je posed, koji je uspeo da produži posle skoka Lesora pod košem. Panter je potom pogodio kapitenski i proslavio koš sa Obradovićem, ali je Baskonija uzvratila trojkom i usledila je penal završnica, gde je posle koša Hauarda uz zvuk sirene ipak meč produžen za još pet minuta.

Produžetak je bio priča za sebe. Počeo je Partizan fenomenalno, sa 5:0, da bi potom usledila nova kiša trojki Baskonije, kojom je ova ekipa stekla tri poena prednosti pred poslednji minut. Naneli je mogao da bude junak, da Partizan odvede u novi dodatak, ali je promašio trojku preko Hauarda. Usledila su još četiri poena Baskonije, od kojih i zakucavanje Vanje Marinkovića.

Foto: MN Press

Bila je ovo žestoka, evroligaška borba u kojoj su i Partizan i Baskonija imali svoje blistave momente. Dok je crno-bele odlično služio ofanzivni sok, španski sastav je mogao da kaže da je odlično šutirao sa distance.

Stoga ne čudi što smo imali toliko uspona i padova u kretnjama rezultata. Partizan je odlično krenuo, Baskonija ga sustigla i prestigla, a onda smo gledali klackalicu sve do samog kraja. Bilo je dosta raspoloženih na obe strane i sve je moglo da poprimi oblike košarkaške poslastice.

Utakmica nije mogla da počne bolje po košarkaše Partizana, koji su igrali odličnu odbranu i skokom su kreirali dodatne posede, koje su uglavnom realizovali. Sa druge strane, u tim momentima Španci nisu mogli da pogode ništa sa distance što je i uslovilo da crno-beli imaju +9 posle uvodnih deset minuta.

Međutim, druga deonica donela je dijametralno suprotna dešavanja, pošto je za to vreme ekipa Baskonije ubacila neverovatnih sedam trojki, postigla 32 poena za deset minuta i naravno preokrenula rezultat u svoju korist. Nije Partizan igrao dobro odbranu u ovom kvartalu, a napad nije mogao da isprati neverovatan nalet španskog sastava.

Treća četvrtina je počela sasvim dobro za domaći sastav, koji je uspeo da se odlepi i sedam-osam poena prednosti njenom polovinom, posle čega je proradio i Kevin Panter. Pogodio je Amerikanac i kapiten Partizana neke teške šuteve sa distance, počeo je da „kida“ i crno-beli su ponovo bili na ivici da preokrenu sve u svoju korist.

Međutim, domaći nisu dali tako lako da se slome, vodili su kolo, trojke su uvek dolazile onda kada je bilo teško. Ali i Partizan je imao svoje adute u Ledeju i Panteru, pa je pred poslednjih deset minuta imao minimalan jedan poen prednosti.

Foto: Nikola Tomić

I poslednja deonica je počela samo onako kako su mogli da požele crno-beli. Jedan pogodak, pa drugi i vrlo brzo su se Beograđani odlepili na +6 na oko šest minuta do kraja posle pogodaka večeras odličnog Zeka Ledeja.

Međutim, sve je ukazivalo na to da ćemo da gledamo apsolutnu dramu, pošto je na minut i po pred kraj, Hauard približio Baskoniju na samo poen zaostatka. Sve to ukazivalo je na penal završnicu i žestoku borbu nerava. A nije da Partizan nije imao šansu da sve ranije reši...

STATISTIKA UTAKMICE

Baskonija - Partizan 103:96 (14:23, 32:19, 21:26, 22:21, 14:7)

Sudije: Robert Lotermozer (Nemačka), Serhio Silva (Portugal), Vasilis Picilkas (Grčka)

Baskonija: Hauard 33, Rajeste, Sedekerskis 11, Marinković 4, Dijez, Tompson 11, Kocar 4, Kostelo 19, Giedraitis 13, Homs 5, Kuruc 3

Partizan: Vukčević 3, Ledej 23, Koprivica, Panter 26, Papapetru 5, Egzum 4, Naneli 13, Glas, Lesor 19, Trifunović, Anđušić, Madar 3

TOK UTAKMICE

PRODUŽETAK

5. minut (99:96) - Kevin Panter ne pogađa za tri. Lesor faulira pod košem. Nema koša Nanelija, ima skoka Lesora, ali to su bacanja za njega. Sada se treba uzdati da će biti precizan. I jeste... Nema koša Tompsona, ali je tu Kostelo. Još 28 sekundi. Nema trojke Nanelija, faul Papapetrua. Baskonija na pragu pobede.

4. minut (96:94) - Koš Hauarda. Nema koša Madara sa poludistance, skok Giedraitisa. Hauard pogađa za tri. Moramo na tajmaut Željka Obradovića. Nema pogotka Pantera. Sada Holms ide da šutira bacanja, faul je za Lesora. NE! Nema faula! Isteklo je vreme... Mnogo, mnogo sreće za Partizan. Kakva drama, epska utakmica.

2. minut (91:94) - Promašaj Kostela. Nastavljamo borbu ovde u Španiji... MADAR! Sa 11 metara! Kakav koš, šta je ovo bilo... Lesor je tu, dodaje u koš posle promašaja Pantera, dobro je da se ovako otvori produžetak posle šoka. Šteta, Kostelo za lake poene Baskonije nakon što je ispala odbrana Partizana. Koraci Nanelija.

IV ČETVRTINA

10. minut (89:89) - Izborio se Lesor za dodatni posed. Tajmaut Željka! Kevin Panter za dva! Koliko važan koš! Četiri razlike, 23 sekunde do kraja. Au šta je pogodio Tompson za tri. Naneli je fauliran. Imaće bacanja. Koš. I koš. Imate utisak da će se dvorana srušiti od zvižduka Naneliju sada. 12,8 sekundi do kraja. Faul Papapetrua. I sada se gleda da li je nesportska greška. Običan faul. Preživeo je Partizan... Promašaj Hauarda sa penala! Drugo je pogodio. Promašaj Nanelija, koš Hauarda za tri uz zvuk sirene. PRODUŽETAK!

9. minut (82:84) - Kostelo nokautira Pantera. Na ivici nesportskog prekršaja. I to sudije i uviđaju sada, gledaće se snimak. Pogađa oba penala Panter, bio je običan faul. Onda penali za Kostela, samo jedno pogađa. Egzumov faul u napadu. Faul Joanisa Papapetrua, imaće dva bacanja sada domaći tim. Pogodio je oba Hauard. Ledej pogađa jedno od dva bacanja.

8. minut (79:81) - Nema trojke Tompsona. Greška Partizana. Besni Željko Obradović na Joanisa Papapetrua. Baš olako prodata lopta. Neverovatno. Sedekerskis zakucava preko Lesora. Apsolutna drama. Fauliran je Ledej od strane Giedraitisa. Naneli uz faul! Imaće i bacanje za +5! Pogodio je i to! Hauard je izblokiran. Ništa ni od Nanelija ovoga puta, a Hauard pogađa za tri. DRAMA!

6. minut (74:78) - Jako lep potez Zeka Ledeja, koji igra fenomenalnu utakmicu večeras, koš za dva! Šta je sada ubacio Marinković?! Prvi njegovi poeni večeras. Egzum opet petlja, nije njegovo veče. Gubi loptu Partizan, a Tompson pravi korake. Retka greška Ledeja, tajmaut Baskonije. Bacanja za Kostela. Oba su realizovana. Bez koša Pantera, ali onda iz drugog pokušaja to prolazi.

4. minut (70:74) - Izgubljena lopta Baskonije. Rizičan pas, ali Panter će imati dva bacanja. Hauard pravi prekršaj. Pogođena bacanja za Partizan. Sada diskutabilna odluka, priznat koš Baskoniji, nakon što je Lesor sklonio loptu sa obruča. Čelindž Željka Obradovića na ovu odluku. Dugo se veća. I nema koša, sjajan čelindž Obradovića! Kevin Panter za dva promašuje. Ali Ledej pravi faul na drugoj strani. Ništa od koša, istekao je napad Baskonije. Tajmaut Željka. Bitan napad.

2. minut (70:72) - Zek Ledej! Ali da li je ovo moguće, odmah Hauard za tri, peta njegova večeras... Ništa od Egzuma, ali hvata loptu Papapetru. I pravi korake. Nema trojke Sedkerskisa, a Ledej je fauliran ranije. Ledej sa jedne ruke, predaleko je to bilo. Panter preseeca pas, ostaje 12 sekundi za Baskoniju. Kontra Partizana, ali se vratio domaći tim nazad. Ipak Lesor postiže koš.

Foto: Nikola Tomić

III ČETVRTINA

10. minut (67:68) - Promašena trojka Pantera. Žalio se da je bio fauliran. Koprivica pravi faul, biće nova bacanja. Zaista je bio faul na koji se Panter žali, vidi se na ponovljenom snimku. Kocar promašuje prvo bacanje. Pa i drugo. I ide trojka Zeka Ledeja, opet samo poen deli dva tima! Panter će imati tri penala sada. Pogodio je sva tri. A Hauard je vratio dva penala. Mnogo poena već sada na ovom meču. Panter ne može za dva, Lesor hvata skok. Ledej je fauliran, biće bacanja. Ledej promašuje prvo bacanje večeras, drugo pogađa. Nema koša Baskonije, vodi Partizan!

8. minut (65:61) - Holms pogađa na kraju ovog napada. Tristan sada pogađa važnu trojku. Nije ovo bio lak šut preko Holmsa. Ali ovaj vraća trojku, nestvarna je španska ekipa sa distance. Papapetru pogađa, imaće i dodatno bacanje! Pogodiće i njega. Samo poen razlike. Dva pogođena bacanja Hauarda. Potom pogođena bacanja za crno-bele, pa i trojka Kostela.

6. minut (55:53) - Trojka Kevina Pantera! Potom i njegov faul. Nema koša Baskonije, a Panter dodaje još dva poena na svoj konto. Beži lopta Giedraitisu. Prilika da Partizan ubrza utakmicu i igru. Lesor hoće da ide na trojicu, a nije mogao. Egzum prekida kontru. TV tajmaut. Dobra odbrana crno-belih.

4. minut (55:48) - Još jedna izgubljena lopta Partizana. Lesorov faul, pogodak Baskonije, a Tristan je izblokiran. Raste prednost domaće ekipe. Dosta sreće što nema trojke Giedraitisa na drugoj strani. Sve se završava faulom Holmsa. Lesor čupa obruč Baskonije. Loš potez Giedraitisa, a Madar gubi loptu u kontri pet na tri... Na sve to ide koš Giedraitisa.

2. minut (51:46) - Ledej koji nije ni izlazio sa parketa izborio je dva bacanja na početku drugog poluvremena. Pogađa oba, a onda Giedraitis ima 2+1 na drugoj strani. Uspeo je Naneli da izvuče dvojku odmah potom. Dobra odbrana Kocara, pogađa za dva.

Foto: Nikola Tomić

II ČETVRTINA

10. minut (46:42) - Egzum ne pogađa za dva poena. Odličan pas Tompsona za Kostela. Opet je to +3. Idemo na novi tajmaut. Lesor promašuje posle minuta odmora. Dva bacanja za Giedraitisa. Jedno daje, jedno ne. Naneli i Lesor spuštaju loptu u koš. Sada tajmaut za domaće. Sedekerskis pogađa posle minuta odmora. Nije ovo dobar šut Egzuma, ali srećom ni Giedraitis ne pogađa.

8.minut (41:40) - Sedekerskis konačno nešto promašuje u ovoj četvrtini. Ledej pogađa iz teške pozicije i vraća prednost Partizanu. Ali opet trojka, Hauard?! Kakva luda četvrtina, sada pogađa za tri Panter. Toliko se brzo igra, da je teško sve i pobrojati. Nema trojke Kuruca. Panter se nije snašao. Hauard opet promašuje za tri. Giedraitis spašava loptu koja je išla u aut. Sam je Tompson i ide do kraja.

6. minut (36:35) - Gubi loptu Partizan, a Madar faulira Hauarda. Ovaj posle pogađa za tri i to je izjednačenje. Ne valja ovo sada, Madar promašuje, nema momentuma. Potom pravi faul. Kuruc preko Lesora za tri. Vodi Baskonija. Kevin Panter posle 15 minuta postiže prve poene za Partizan večeras. I Kostelo pogađa trojku za Baskoniju. Imaju pet u ovoj drugoj četvrtini. Ali evo trojke za Kevina.

4. minut (27:30) - Lesor stiže da izbori posed za Partizan i pored promašaja. Fauliran je od Sedekerskisa. Pogađa Lesor za dva i prvi je dvocifren večeras. Nestvarno, Kostelo sada ubacuje trojku. Sada sve prolazi kroz obruč Baskoniji. Gubi loptu Lesor. Nema trojke Kuruca. Laki poeni za Sedekerskisa. Tajmaut Željka Obradovića. Ide do kraja Egzum i fauliran je. Precizan je sa linije penala. Sedekerskis fauliran od strane Zeka Ledeja na šutu za dva. Pogodio je oba.

2. minut (20:26) - Novi promašaj Hauarda. Baskonija vrlo loša danas, ali Anđušić ne koristi to da odvede crno-bele na dvocifrenu razliku. Sedekerskis pogađa za tri i kažnjava prethodni Danilov promašaj. Trifunović za Ledeja i to je pogodak za tri! Prva trojka večeras za crno-bele. Hauard vraća trojku.

Foto: MN Press

I ČETVRTINA

10. minut (14:23) - Izvlači Naneli napad Partizana dvojkom, dok Baskonija ne može do koša za tri. Koprivica hvata loptu, a Madar takođe promašuje za tri, potom i Naneli. Ali seče loptu Partizan i Ledej iz kontre stiže do koša. Utihnula je publika u Vitoriji, ali samo nakratko, pogađa Hauard trojku. Ledej pogađa! I to uz faul, odličan pas Balše. Pogađa i bacanje. Odlična četvrtina Partizana!

8. minut (11:16) - Nema trojke Nanelija, ima skoka Lesora. Lesor je fauliran od strane Kostela. Imaće bacanja igrač Partizana. Pogodio je oba, već ima devet poena. Dijaz ne pogađa preko Ledeja, a onda je fauliran Vanja Marinković. Četvrti faul Partizana. Dobar Lesor ponovo na skoku. Marinković "tera" Jama Madara u aut. Opet dobra odbrana Lesora. Sada dugo bez poena iz igre. Panterov težak promašaj za tri poena. Na kraju faul nad Kostelom pravi Panter. I to su bacanja. Kostelo ubacuje samo jedno.

6. minut (10:14) - Sada faul u napadu Majka Kocara. Egzum organizuje napad Partizana. Lesor ide agresivno, važiće koš i imaće dodatno bacanje. Kocar mora na klupu, Lesor ne koristi dodatno bacanje, šteta. Dobra odbrana Partizana i skok Ledeja. Ledej promašuje ceo koš. Opet brza Baskonija, opet gubi loptu Tompson. Naneli pada pored Vanje Marinkovića. Rokas Giedraitis pogađa za tri.

4. minut (7:12) - Dobra odbrana Lesora, Dante Egzum je ekslodirao, odličan start Partizana, tajmaut Baskonije! Rokas Giedraitis pogađa trojku, a Papapetru uspeva da se upiše za dva. Isto tako i Tomspon dolazi do koša. Lesor do laganih poena u reketu. Mnogo koševa na startu. Lesor krade loptu. Lesor pravi faul pri skoku.

2. minut (2:6) - Izborio se za bacanja Lesor uz pogodak, ali na drugoj strani odmah vraća Kocar. Nema poena za Partizan, ali su se opet crno-beli izborili za skok. Naneli donosi koš uz prekršaj, ponovo dodatni penal za Beograđane. Još jedan dugačak napad Baskonije, promašaj Tompsona, ali ostaje lopta za Baske.

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Primili su ravno 100 poena crno-beli u Nemačkoj, odbrana nikako nije funkcionisala, pa će to biti glavni fokus u igri Partizana na meču sa Baskonijom, koja bi mogla da bude rival po meri Beograđana.

Ipak, Baski mogu da budu daleko zadovoljniji početkom u Evroligi, pošto su u španskom derbiju došli do pobede protiv Valensije. Tako bi trijumfom nad crno-belima stekli odličnih 2-0.

Utakmicu će suditi Robert Lotermozer iz Nemačke, Serhio Silva iz Portugala i Vasilis Picilikas iz Grčke.

Video: Uroš Trifunović o debitantskom igranju u Evroligi: Daću sve od sebe da se dokažem, cilj je plej-of

(Telegraf.rs)