Obradović i Anđušić ostali bez titule posle produžetka u majstorici: Nije moglo luđe, Džejms veliki tragičar!

Šampionat Francuske nije mogao da se završi na dramatičniji način

Foto: Valery HACHE / AFP / Profimedia

Kakva šteta! Saša Obradović i Danilo Anđušić imali su titulu prvaka Francuske u svojim rukama, ali su zbog "nemirne" ruke u završnici na kraju ipak poklekli posle produžetka u čuvenom "Astrobalu" od ljutog rivala Asvela u majstorici tamošnjeg prvenstva. - 84:82!

U završnih 120 sekundi, sve do samog kraja nije se moglo naslutiti ko će podići šampionski pehar, pošto su i jedna i druga ekipa imale svoje šanse za trijumf. Delovalo je da su nešto staloženiji u tome bili momci iz Kneževine, ali je u odsudnom trenutku Dijalo promašio slobodno bacanje, što je posledično donelo produžetak. A moglo je da bude gotovo i u regularnih 40 minuta da je Okobo realizovao penal u situaciji 2+1 na 1,6 sekundi do kraja meča.

Kada se to nije desilo, otišlo se u produžetak u kojem je Asvel prvi napravio veliki korak došavši do serije od 5:0, na šta se "oslonila" serija Monaka od 6:0. Posledično, imali smo gotovo preslikanu situaciju kao na kraju četvrte četvrtine. Domaći tim uspeo je da "preotme" prednost, da bi potom usledila serija promašaja Okoboa sa linije penala koja je dala veštačko disanje Monaku. Međutim, bez Džejmsa u poslednjim sekundama zbog petog faula, gosti nisu mogli do pobede.

Potpuno očekivano, majstorica je donela dosta nervoze i uspona i padova u igri obe ekipe. Kada sveukupno sumiramo viđeno, može se reći da smo videli jedan prilično tvrd meč. Procenti šuta nisu bili nešto što je krasilo bilo koju od ekipa, pa smo očekivano, a možemo reći i zasluženo dobili neizvesnu završnicu.

Ključnu ulogu u velikom povratku Monaka odigrao je Majk Džejms, koji je pogodio nekoliko jako važnih šuteva u prelomnim momentima na kraju treće i na početku četvrte četvrtine. Američki košarkaš i jedan od najmoćnijih bekova u Evropi pravio je pravu glavobolju ne samo igračima, nego i navijačima u krcatom "Astrobalu" koji se nadao šampionskoj tituli. Ipak, Okobo je na kraju bio junak pobede.

Sve je počelo kao iz bajke za domaće u predgrađu Liona. Krenuo je Asvel maestralno i posle nepunih sedam minuta igre imao je prednost od čak 24:7. Ali tada kao da je neko pritisnuo dugme za reset u ekipi iz Vilerbana. Monako se probudio, već do kraja prve deonice uspeo je malo da se vrati u život, a potom je to nastavio da čini i u drugom kvartalu.

U par momenata, sastav Saše Obradovića bio je na pet-šest poena zaostatka, ali je Asvel na veliki odmor ipak otišao sa dvocifrenom prednošću (42:32), da bi u drugom poluvremenu usledio neverovatan preokret. Pitanje je šta je srpski stručnjak u svlačionici rekao svojoj ekipi, ali očigledno je odradio pravu stvar. Već krajem trećeg kvartala rezultat je bio nerešen i to je garantovalo dramatičnu završnicu.

Poslednja četvrtina počela je onako kako je Monako samo mogao da sanja. Pogodio je Džejms neke nadrealne šuteve, Kneževi su se odlepili na odličnih +8 (60:68), posle čega je usledila velika serija Asvela od 7:0 kojom su se domaći vratili u meč. Zaista nije moglo da se završi luđe, pošto se u poslednji minut ušlo sa razlikom od jednog poena između dva tima, a ona je bila na strani gostiju.

Stoga ne čudi što smo gledali penal završnicu. Na liniju za slobodna bacanja su stajali Gist, Dijalo... Košarkaš Monaka promašio je drugo bacanje, dao Asvelu šansu za pobedu. Okobo je otišao sve do kraja, poentirao uz faul, ali je promašio penal i tako nas odveo u produžetak, u kojem se desilo ono što je i opisano na početku ovog izveštaja.

Najefikasniji u timu Asvela bio je upravo Okobo sa 20 poena uz sedam skokova i devet asistencija, a na drugoj strani je baš tragičar Majk Džejms bio igrač sa najviše poena, ubacivši 16 poena uz 10 skokova i četiri asistencije. Podsetimo, naš Danilo Anđušić nije ni igrao zbog povrede koju vuče duže vreme.

Video: Delije zviždale Obradoviću: Trener Monaka neprijatno dočekan u Pioniru

(Telegraf.rs)