Navijači Partizana i Zvezde maštaju o njima: Ovako izgledaju timovi iz snova beogradskih Evroligaša

Najvatrenije pristalice uvek imaju mnogo želja, ali dobri stari znanci su uglavnom prva opcija

Foto: MN Press, Marko Jovanović, Nikola Tomić, Tanjug/AP

Srbija je zemlja košarke, opet, po ko zna koji put naša mala država je zaslužila ovaj epitet. Ne još zbog reprezentativnog uspeha, već zbog činjenice da će se iduće sezone u Evroligi pronaći dva kluba iz Beograda, Crvena zvezda i Partizan. Značajan uspeh, a još značajnije je ono što će doneti.

Partizan je ove sezone značajno namučio Crvenu zvezdu i košarkaškim sladokuscima je doneo pravu zabavu u poslednjem delu sezone, kada je samo jedna utakmica odlučivala o novom šampionu, i tada, sigurnom učesniku Evrolige. U međuvremenu, Partizan je dobio pozivnicu, a Srbija je ponovo osetila obrise onog slatkog mirisa košarke kako se vijori Beogradom.

Dva predstavnika u Evroligi znače mnogo i za ABA ligu, koja je u čak šest od sedam prethodnih sezona pripala upravo crveno-belima, te su oni na neki način imali i monopol nad ovim takmičenjem. Kako i ne bi, jer igranje u Evroligi donosi benefite, ali je privlačnije i igračima.

Sada će to biti drugačije, jer kao što smo naveli, Partizan će igrati u Evroligi, a samim tim će morati da ima i znatno jači roster, na koji će morati Zvezda da odgovori istom merom, s obzirom na to da i dalje samo osvajač ABA lige ima sigurno mesto u Evroligi. Tako da, navijači su već počeli sa "maštanjem" o potencijalnim "drim timovima", a mi ukazujemo na želje, koje, s obzirom na mnoge faktore i nisu toliko daleko od stvarnosti u ovom trenutku.

Foto: MN Press

Potencijalni plejmejkeri: Najdžel Vilijams Gos i Lorenco Braun

Juče smo pisali o tome koliko bi navijači Partizana voleli da vide Najdžela Vilijams Gosa u svojim redovima, posebno jer se radi o veoma kvalitetnoj "jedinici", a i igraču koji već zna kako je to igrati za crno-bele pred njihovim najvatrenijim navijačima.

S druge strane, Crvena zvezda bi morala "na vatru da odgovori vatrom", a kako se može načuti, Dejan Radonjić je već odabrao svoju primarnu želju na pleju - Lorenca Brauna, koji je poput i Gosa već nastupao za klub, te je upoznat sa svim vrlinama i manama koje ga mogu snaći.

Kada se uzme statistika oba igrača, Vilijams Gos je igrajući za Real beležio u proseku 5,8 poena po meču, 2,4 asistencije i 2,1 skok, a brojke i ne čude jer je ispred sebe imao Serhija Ljulja. Lorenco je u svom Uniksu imao značajniju ulogu, bio je nosilac igre, pa je zato i beležio 13,8 poena, 6,1 asistenciju i 3,6 skoka po meču.

Takođe, Lorenco je dobio i španski pasoš, te se očekuje da nastupi za reprezentaciju Španije na predstojećem Evrobasketu.

Foto: Marko Jovanović

Pozicija dva, vreme za ostvarenje velike želje Crvene zvezde? Nemanja Nedović i Kevin Panter

Već nekoliko sezona unazad se tiho, skoro nečujno, provlači ime Nemanje Nedovića kroz zidine Pionira i Malog Kalemegdana. Igrač koji je stvoren od strane Zvezde, koji je potom išao putem SAD-a, Španije, sada Grčke, mogao bi ovog leta da se konačno vrati svojoj kući.

On je želeo to da uradi, ali ga tadašnji trener Saša Obradović nije želeo u timu, pa je otišao put Grčke. Srbin je ove sezone imao problema sa povredama, ali je svakako uspeo da ima skor od 14,3 poena i 3,2 asistencije po utakmici.

Partizan u ovom slučaju već ima idealnog igrača na pozicij dva u vidu Kevina Pantera, koji je i tokom prethodne sezone nosio igru crno-belih. Panter je u karijeri nosio dres i Armanija, Olimpijakosa, ali i Crvene zvezde.

Panter će skoro sigurno ostati u Beogradu, te se i ne postavlja pitanje o dovođenju novog igrača na poziciji dva u ovom slučaju.

Foto: MN Press

Pozicija tri, dolazak Hrvata u crno beli dres? Nikola Kalinić i Mario Hezonja

Od trenutka kada je objavljena vest o učešću u Evroligi, svi Grobari su se sjatili na društvene mreže Marija Hezonje, pozivajući ga da se priključi ekipi za koju, kako on kaže, navija od malena i voli je više od Cibone, gde je ponikao.

Hezonja je poput Lorenca Brauna protekle sezone igrao za Uniks, a s obzirom na to da su ruski klubovi izbačeni iz Evrolige, on bi mogao da promeni sredinu u želji za najboljom evropskom košarkom. Hrvat je u Evroligi imao 14,2 poena u proseku i 6,1 skok na meču.

Kao i u slučaju na poziciji dva, Zvezda na ovom mestu već u svom timu ima vanserijskog igrača, koji može da napravi razliku u svakom trenutku i povuče ekipu kada je potrebno, radi se o Nikoli Kaliniću.

Kalinić je u sezoni iza nas pokupio i laskavu titulu MVP-ja ABA lige, a bio je i vodeći igrač Zvezde u Evroligi, ali i osvajačnju Kupa Radivoja Koraća. Ukoliko ne odluči da ode, Zvezda s njim može da završi pitanje broj tri, a pritom i da odgovori eventualnom dolasku Hezonje, ili bilo kog drugog igrača.

Foto: MN Press

Pozicija četiri, NBA šampion i njegov povratak u Evropu? Nemanja Bjelica i Zek Lidej

Golden Stejt Voriorsi su došli do svoje četvrte titule u poslednjih osam godina, a tako su i Nemanji Bjelici doneli NBA prsten, te ga tako učinili tek četvrtim Srbinom u istoriji kome je to pošlo za rukom. Bjelica, ili kako ga zovu "Profesor", je ovaj način uspeo da zaokruži priču u NBA ligi, pa se postavlja pitanje da li je spreman za povratak u Evropu?

Priče oko njegovog povratka su se protezale i prethodnog leta, kada se povezivao i sa Zvezdom, ali i sa Partizanom, međutim, otišao je u San Francisko i postao NBA šampion. Pitanje je koliko će Golden Stejt iduće sezone računati na njega, te da li je Bjelica spreman da se vrati u klub gde se afirmisao kao igrač i obuče crveno-beli dres po drugi put u karijeri.

S druge strane, Zek Lidej je stigao u Partizan prošlog leta, pokazao je da poseduje raskošnu igru, koju odlikuju i skroman šut za tri poena, ali i atletske sposobnosti, kojima nadomešćuje svog nedostatak u visini (201 cm). Uz Pantera je bio i najbolji igrač Partizana iz prethodne sezone, gde su crno-beli išli u pohod na tri trofeja, ali nisu stigli ni do jednog.

Lidej iza sebe ima i veliko iskustvo, pošto je poput Pantera stigao iz Olimpije Milano u Partizan, a s milanskim timom je igrao fajnal for Evrolige.

Foto. AP/Tanjug

Pozicija pet, dve velike želje i jednih i drugih, ko će pre doći do svoje? Jan Veseli i Filip Petrušev

Došlo se i do pozicije s kojom su i jedni i drugi imali problema tokom čitave sezone. Partizan je donekle taj problem "zakrpio" dolaskom Matijasa Lesora, dok su Zvezdin teret na centru izneli Ognjen Kuzmić i Luka Mitrović, dok je Majk Cirbes većinu sezone proveo pored terena samo bodreći svoje saigrače.

Zimus je Zvezda i završila transfer Filipa Petruševa, međum, Ergin Ataman je odlučio da stopira transfer, jer kako je tad rekao, on mu je bio potreban, iako se ponovo nije naigrao u daljem toku sezone. Zbog manjka minuta, Petrušev će verovatno u narednoj sezoni potražiti novi klub, a pitanje je samo da li će se vratiti u Srbiju, gde je s uspehom nosio dres Mege.

Ukoliko se odluči na povratak u Srbiju, Partizan je takođe jedna od opcija, te je pitanje, ko bi dobio prednost u ovom duelu?

Kod Partizana je situacija drugačija, pošto navijači imaju samo jednu želju na poziciji pet - Jana Veselog. Otkako je Željko Obradović stigao u klub, ova tema se provlači kroz navijače, kroz sve pore ovog kluba, sa jednom željom, a to je da Čeh ponovo zaduži crno-bele boje.

Olakšavajuće u ovom trenutku jeste to što je Veselom istekao ugovor sa Fenerbahčeom, a isto tako je već sarađivao sa trenerom u ovom turskom klubu, pa bi se i ta saradnja opet obnovila. Veseli je prošle imao prosek od 13,6 poena i 6,1 skokom u Evroligi, dok je sa ekipom Fenera uspeo da se domogne i titule u Turskoj.

Još je rano za sud i nagađanja, ali ukoliko se ostvari transferi, koja ekipa će ući moćnija u narednu godinu, recite u anketi ispod.

Video: Marković je otvorio Zvezdinu seriju trojki koja je presudila Partizanu: Pomoćnik se hvatao za glavu

(Telegraf.rs)