Hoćete li ih pustiti da igraju košarku?

Crvena zvezda i Partizan nastavljaju borbu za trofej u četvrtom meču finala ABA lige

Foto: Marko Jovanović

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana od 18.30 u hali Aleksandar Nikolić igraju četvrti meč finalne serije ABA lige. Crveno-beli vode sa 2:1, a svaki od mečeva su obeležile sporne situacije, ali i incidenti kojima nikako nije mesto na sportskim borilištima. 

Ako ste se kojim slučajem našli u blizini legendarne hale Pionir pre početka bilo kog od odigrana tri duela mogli ste da vidite starije i mlađe, momke i devojke u bojama kluba za koji navijaju. Na prvi pogled, čula se pesma, navijanje, osmeh i nada da će baš njihov tim odneti pobedu.

Sa druge strane, u dvorani, sve se promenilo. Scene viđene u samoj hali, u derbiju dva najbolja i najtrofejnija srpska tima potpuno su drugačije i opisuju se rečima: "horor, skandal, sramota", "sve sem košarke". Kada bi se pobrojali svi potezi navijača na obe strane, kao i pojedinih igrača, koji ne spadaju u domen košarke, fer pleja, kulture, morala i sportskog ponašanja, malo bi bilo i nekoliko strana da se detaljno navedu.

Opasno, jezivno, sramno

Svako ko je iole pratio ove duele, zna o čemu je reč. Navijačka "peckanja" zamenila su prepucavanja, šestog najglasnijeg navijača na terenu, sa zastavima i šalovima, zamenili su rekviziti koji završvaju na parketu, a sliku "zemlje košarke", zamenilo je podsmevanje pola Evrope i sveta. Nimalo dobro za oba tima koja sada imaju, nikada bolju priliku, da se zajedno nađu u Evorligi. Tako je barem bilo pre ove serije, jer pobednik ABA finala će svakako obezbediti učešće, dok je jedna od tri "vajld kard" pozivnice, posle izostavljanja ruskih timova, već viđena za poraženog ABA finalistu.

Zato, trebalo bi razmisliti. Kako bi izgledalo da Golden Stejt Voriorsi i Boston Seltiksi, koji igraju finale NBA lige kroz sedam mogućih mečeva rade isto. Ili Efes i Real, koji su igrali finale Evrolige? Kako bismo i sami reagovali da gledamo bilo koje košarkaško finale od 3 i po sata, uz malo košarke, mnogo prekida, i nejasnih situacija? I konačno, hoćemo li navijati za reprezentaciju Srbije u kojoj će biti i zvezdaša i partizanovaca? Za nepunih mesec dana nastavljaju se kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, sve je bliži i Evrobasket?

A gde je košarka?

Mnogi iskreni navijači i Crvene zvezde i Partizana zaista priželjkuju pravi derbi, onaj sportski, sa dobrim potezima. Priželjkuju derbi u kojem će zaista biti bučno, ali ne opasno, derbi u kojem će umeće nadvladati trikove, i derbi u kojem će zadovoljstvo što se na licu mesta bodri tim koji se bori za titulu, nadvladati strah da vas neko ili nešto slučajno ne opauči po glavi.

Ako bi se tražilo nešto pozitivno u moru haosa tokom tri meča, to bi bili igrači dva tima, barem veći deo njih. Konkretno, scene u kojima štite jedni druge od "letećih rekvizita", scene u kojima zagrljeni izlaze sa trerena kako bi svima stavili do znanja da nema potrebe za izlivima besa daje nadu da sve može da se promeni.

Foto: Marko Jovanović

Tako, četvrti meč se igra od 18.30. Partizan je ponovo domaćin, a hala će, zbog prethodnog meča i izrečene kazne biti napola ispražnjena, slično će se dogoditi i u eventualnom 5. duelu. Navijači imaju novu šansu. Ovoga puta, da budu grlatiji i energičniji, a ne prostiji i skandalozniji. Valjda je bilo dovoljno.

Što bi reklli treneri Zvezde i Partizana na konferencijama za medije: "Ljudi, hajde da igramo košarku". Hajde, da pokušamo. Možda nam se i dopadne.

Video: Sudije napustile teren Pionira na minut do kraja: Gađali ih pri izlasku u svlačionicu
Video: Navijači Zvezde vređali Lesora, on hteo da se bije, crveno-beli igrači smirili situaciju i tenzije

(Telegraf.rs)