Derbi u finalu ABA lige posle devet godina: Počinje borba za prsten i Evroligu

Finale plej-ofa biće odigrano za najviše 10 dana

Foto: Marko Jovanović

Ono što su svi priželjkivali, to se i dogodilo - odluka o šampionu regionalnog košarkaškog takmičenja za sezonu 2021/22. pašće nakon duela Crvene zvezde i Partizana, prvog od 2013. godine i tek drugog u istoriji regionalnog takmičenja.

Crvena zvezda i Partizan ove sezone su se već borili za jedan trofej, a u finalu Kupa Radivoja Koraća uspešniji su bili crveno-beli koji su pregazili rivala u prvom poluvremenu i na kraju slavili sa 85:68.

Neverovatno zvuči činjenica da će ovo biti tek drugi derbi u finalu regionalne lige od prvog izdanja takmičenja i finala 2002. godine. Prvi, i do sada jedini put Partizan i Zvezda su se sastali 2013. godine u Laktašima, a pobedu je odnela ekipa koju je sa klupe predvodio Duško Vujošević rezultatom 71:63.

Finale u Laktašima bilo je ujedno i poslednje finale crno-belih sve do ove godine. Sezonu nakon fajnal-fora u Laktašima, najbolje ekipe regiona o tituli su odlučivali u "Areni", a iako je već bilo viđeno finale beogradskih rivala, Cibona i Cedevita su se našli u ulozi "partibrejkera" i sprečili su spektakl.

Zvezda je od naredne sezone igrala u svakom finalu, njih šest, a pet puta je osvajala titule. Dva puta je Zvezda u finalu savladala Cedevitu, isto toliko puta Budućnost, dok je jedanput bila bolja od Mege. Jedini poraz crveno-beli doživeli su 2018. godine od Budućnosti.

Partizan ne zna za poraz u finalima ABA lige, kada god su crno-beli stigli do odlučujućeg meča, a to se dešavalo šest puta, uvek su osvajali pehar.

Dosadašnji deo sezone doneo je tri duela dva rivala, a zanimljivo je da nijedan nije bio neizvestan. Ekipa Dejana Radonjića dobila je dva duela, jedan sa 15, a drugi sa 17 poena razlike, dok je Partizan slavio jedanput sa 14 poena razlike.

Foto: MN Press

Reklo bi se da Obradović i Radonjić ne mogu da prirede velika iznenađenja jedan drugome, jer se ekipe, ali i oni sami veoma dobro poznaju.

Veliki faktor bi mogao da bude i "domaći" teren. Svi mečevi igraće se u hali "Aleksandar Nikolić", ali gostujućih navijača neće biti, pa će obe ekipe imati veliku podršku u mečevima u kojima su formalni domaćin. Prve dve utakmice to će biti Zvezda, dok će treću, i eventualnu četvrtu utakmicu, domaćini biti crno-beli. Majstorica bi se igrala pred Zvezdinim navijačima.

Prva utakmica finala igra se 27. maja od 20 časova, dok je druga na programu 29. maja u istom terminu. Treći meč igraće se 1. juna od 20.30h, dok će eventualna četvrta utakmica biti u petak 3. juna od 18.30h. Ukoliko do majstorice dođe, igraće se 6. juna od 20 časova.

Video: Obradović pred finalnu seriju ABA lige: Zvezda je iskusan tim, igrači inteligentni i kažnjavaju sve

(Telegraf.rs)