Partizan na pobedu od finala ABA lige: Crno-beli rutinski slavili, neverovatan festival promašaja Budućnosti

Partizan je poveo u seriji sa 1:0

Foto: MN Press

Košarkaši Partizana napravili su prvi korak ka finalu ABA lige, pošto su u prvom polufinalnom duelu slavili protiv Budućnosti 82:66 u meču odigranom u hali "Aleksandar Nikolić". 

Podgoričani su samo na početku pokazali da su ekipa koja se bori za titulu. Ipak, posle samo nekoliko minuta njihova igra se raspala, a Partizan je prednost do kraja meča samo uvećavao.

Budućnost je od starta meča odlično igrala i jakom odbranom iznenadila Partizan. Ipak, posle 10:2 za goste, usledila je mnogo bolja igra crno-belih. Tim Željka Obradovića igrao je mnogo agresivnije, kroz igru 2 na 2, napali su Marka Jagodića Kuridžu i Barovića, a to im se isplatilo pa je usledila serija 13:2. Posebno se istekao Zek Ledej koji je sa dve trojke podigao svoj tim. Od tog momenta crno-beli su konstatno opsedali koš rivala i jakom odbranom potpuno zaustavili sve pokušaje za rezultatski priključak.

I u nastavku Partizan je nastavio sa odličnom igrom, domaći košarkaši su potpuno "zategli" odbranu, i otežali svaki šut gostujućem timu. Sa druge strane, odlično je funkcionisao napad, a posebno je Panter bio raspoložen sa tri ubačene trojke. Do poluvremena, prednost Partizana je dodatno rasla na 41:28.

U nastavku, Budućnost je podigla nivo igre, ali nedovoljno za preokret. U jednom momentu, gosti su imali samo 3 torjke iz 19 pokupaja, ali ih to nije sprečavalo da nastave sa pokušajima sa distance. Tako je Di Džej Sili sredinom treće deonice, posle tri promašene trojke, vezao dva ubačena šuta i spustio razliku na samo -7. Ipak, ledej je pogodio treću trojku iz četvrtog pokušaja, a onda iz kontranapada, pogodio uz faul i tako vratio dvocifrenu razliku.

Video: Lesor promašio bacanje pa se popravio snažnim zakucavanjem

Na kraju treće, i početkom četvrte četvrtine, Partizan je imao problema sa prevođenjem lopte. Tako su četiri puta u nizu izgubili loptu, ali Budućnost nije koristila greške protivnika. Tako crno-beli nisu izgubli prednost, već su je uvećali posle trojke Mura i polaganja Lesora. Tako, posle trojke Radeta Zagorca, Partizan dolazi do najveće prednosti 71:52. ovo su bili i prelomni momenti meča, pošto je Budućnost konstatno fšutirala za tri i promašivala, pa se pobeda domaćih nije dovodila u pitanje.

U pobedničkom timu, najefikasniji je bio zek Ledej sa 19 poena, pratio ga je Panter sa 13, kao i Lesor koji je ubacio 11 poena. Sa druge strane, Di Džej Sili je postigao 16 poena, Kobas je imao 14, a Popović 12.

Video: Željko Obradović se klanja Grobarima
Foto: Telegraf.rs
Foto: Telegraf.rs

Crno-beli će prvi put na teren posle neočekivane eliminacije od Burse u Evrokupu, dok je Budućnost do polufinala stigla sa dve pobede u četvrtfinalu protiv FMP-a.

Pre meča, trener Partizana Željko Obradović je na konferenciji za medije istakao da je uoči meča odrađen najgori trening.

- Ne znam zašto je to tako. U našim životima motivacija je čudo, ovi igrači nikada nisu osvojili ABA ligu, aneki neće da trče, da naprave blok, sitnice koje su neverovatno važne. Trening je bio katastrofa, nadam se da će reakcija na utakmici biti drugačija. Od 15 igrača, samo su trojica zadovoljili kriterijum - izjavio je Obradović.

Prema njegovim rečima u plej-ofu prva je utakmica ključna.

- Dva puta smo ih pobedili ove sezone, igrali smo u Beogradu i Podgorici na sličan način. Najvažnija je želja, motivacija, a naravno i mali detalji koji su ključni u ovakvim utakmicama. Plej-of je takav da moraš da dođeš do dve pobede, a prva utakmica je ključna - poručio je Obradović.

(Telegraf.rs)