Obradović: "Devet godina nismo igrli finale, niti neko od ovih igrača, ne razumem ovakvo ponašanje?"

Nije bio zadovoljan trener Partizana onim što je video na poslednjem treningu pred start plej-of serije protiv Budućnosti

Trener Partizana Željko Obradović i kapiten tima Rade Zagorac održali su konferenciju za medije uoči početka polufinalne serije ABA lige gde se crno-beli sastaju protiv Budućnosti iz Podgorice.

Prvi meč je na programu u utorak od 19 časova (Arena sport premium 1), a Obradović očekuje težak duel protiv Podgoričana i ističe da će trener rivala Aleksandar Džikić postaviti ekipu tako da iskoristi sve slabosti tima.

- Evo nas pred početak polufinalne serije, u dve utakmice koje smo igrali u ABA ligi ove sezone imali smo dobru atmosferu i u Beogradu i u Podgorici, nadam se da će tako biti i u polufinalu. Budućnost poštujemo, obe utakmice smo dobili, ali u zadnjim minutima, imajući to u vidu i ono što se dešavalo u poslednje vreme, očekuje nas veoma teška utakmica. Trener Džikić postavlja ekipu tako da napada sve slabosti koje mi kao tim imamo, na nama je da sve to shvatimo i da odigramo na najbolji način - rekao je Obradović.

Kapiten ekipe Rade Zagorac istakao je da igrači imaju odgovornost prema sebi da kapitalizuju uloženi trud tokom 10 meseci napornog rada.

- Počećemo plej-of seriju protiv kvalitetne ekipe, koja je od starta imala ambiciju, koja je ostvarena plasmanom u plej-of, ali mislim da se neće na tome zaustaviti, na nama je da ih sprečimo. Nakon svega što se dogodilo, imamo odgovornost prema sebi,d a nešto što se radilo 10 meseci, gde je uloženo mnogo truda, da kapitalizujemo. Ovo je test za ovu generaciju, da ostvarimo sve što smo planirali.

Na konstataciju novinara da su obe utakmice protiv Budućnosti bile tvrde i kakvu očekuje sada, Obradović je istakao da očekuje novi težak me.

- Obe utakmice smo igrali na veoma sličan način, odlučene su u zadnjim minutima, vodili smo i u Beogradu i u Podgorici, oni su nas stigli u Beogradu, a onda smo prelomili. U Podgorici je bilo malo drugačije, imali smo veliku prednost od starta, oni su se vratili, a onda smo ipak prelomili utakmicu. Plej-of je uvek nešto gde je bitan faktor motivacija.

Na pitanje koliko je duža pauza uticala na ekipu i na njega na mentalnom planu, Obradović je izrekao niz kritika zbog poslednjeg treninga ekipe.

- U našem poslu se kaže, da tuguješ i živiš do sledeće utakmice. Od one utakmice koju smo izgubili od Burse prošloje mnogo vremena, imali smo dosta dana ispred nas da se pripremamo i treniramo, dao sam vreme ekipi da se odmore, da se vrate i zaborave na to, da imamo ispred sebe novo važno takmičenje. To je izgledalo korektno, igrači su radili korektno.

- Međutim, danas smo imali najgori trening, ne znam razloge, rekao sam im da ću to da kažem javno. Ne znam šta je u pitanju, niko od ovih igrača nije igrao finale, kamo li osvojio ABA ligu, ako gledamo da neko neće da igra odbranu, da neće da trči, da pravi blok, onda je to problem. Rekao sam im da je trening bio katastrofa, nadam se da će reakcija sutra da bude bolja.

- Partizan je zadnji put bio u finalu 2013. ako mi nemamo tu motivaciju i želju da igramo finale, to ne razumem. Rade je kao kapiten skupio igrače, razgovarali su između njih. Ja sam mu zahvalan na tome. Najiskrenije se nadam da će biti drugačiji pristup na utakmici.

- Uvek ima na treningu stvari koje se ipravljaju. Ali danas je bio nešto specifičan trening. Ako vam kažem da od 15 igrača, trojica su zadovoljila kriterijum kako treba da se igra, ne može tako prosto.

Foto: Nikola Tomić

Novinari su Obradoviću predočili i reči Aleksandra Džikića, koji je rekao da je Budućnost može da bude opuštena, ali ne i bez motivacije.

- Očekujemo mi sami da budemo u finalu. Ne možeš da razmišljaš o nečemu, a da nemaš ambiciju. Lično ne verujem da je Budućnost ekipa koja nema ambiciju da igra finale. To stavljanje uloge favorita su poznate stvari. Jesmo mi favoriti, neka budemo favoriti, igramo pred našim navijačima. Ja ne bih voleo da prebacujem da je Budućnost favorit. Imali smo 26 utakmica u ABA ligi, imamo prednost domaćeg terena što svi žele. Na nama je da to iskoristimo, uz svo poštovanje ekipi Budućnosti. Ali svakako će biti dosta muke da prođemo u finale - rekao je Obradović.

Zagorac je upitan o sastanku koji je održao sa igračima.

- Mi imamo uz Megu najmlađu ekipu u ABA ligi, ovo što je trener rekao da je jako malo igrača igralo značajne utakmice, više je sastanak neka interna stvar što se toga tiče, nema nikakve priče iza toga, jer je u susret važnih mečeva. Reakcija će se videti sutra - rekao je Zagorac, a na to se nadovezao i Obradović.

- Nema ništa bolje nego kada igrači sami organizuju sastanak, komunikacija između igrača je normalna stvar. Ja bih voleo da rade i kasnije. Motivacija je najvažnija stvar, Partizan 9 godina nije igrao finale ABA lige, sada je prilika da nešto uradimo. Uvek sam stajao iza igrača, uvek ću igrati uz njih, ali nema razloga da ne budem iskren i da ne kažem ono što sam video na treningu - zaključio je trener Partizana.

(Telegraf.rs)