Ko je bio Zoran Sretenović? Zvezda mu je bila bolna rana, posle je otišao u najjači tim svih vremena

Nosio je dresove i Crvene zvezde i Partizana

Sportsku i košarkašku javnost u Srbiji ovog popodneva potresla je vest o iznenadnoj smrti Zorana Sretenovića, nekadašnjeg košarkaša Crvene zvezde, Partizana, Jugoplastike i dvostrukog šampiona Evrope u dresu Jugoslavije.

Sretenovićev prvi profesionalni košarkaški klub bila je Crvena zvezda, gde je debitovao 1985. kod trenera Ranka Žeravice, u plej-of meču sa Cibonom. Ipak, dolaskom Vlada Đurovića na klupu crveno-belih, Sretenović je 1986. postao "višak" i zbog toga je morao da napusti Beograd, a put ga je odveo u Split. I promenio mu karijeru.

Iako mu je isprva informacija da je prekobrojan u Zvezdi pala veoma teško, čak toliko da je i 20 godina kasnije odlazak iz crveno-belog dresa opisao kao ranu koja ga peče i kao razočarenje, transfer u splitsku Jugoplastiku doneo mu je najveće uspehe u karijeri.

Za Jugoplastiku nastupao je od 1986. do 1991. godine, i za to vreme osvojio tri Evrolige, i to tri vezane od 1989. do 1991. godine. Uz to, četiri puta je bio prvak Jugoslavije, kao i dvostruki osvajač kupa.

Foto: MN Press

Nakon Jugoplastike nastupao je za Bamberg, sa kojim je osvojio Kup Nemačke, zatim za francuski Olimpik Antib, da bi se 1993. godine vratio u Beograd, ali u ekipu Partizana, sa kojom je osvojio Kup Jugoslavije.

Posle Partizana nastavio je da igra u Srbiji, za Borovicu iz Rume, odakle se vratio u Crvenu zvezdu, da bi ponovo otišao u Rumu, a onda u beogradski Radnički, pa u poljski Ostrov za koji je nastupao od 1998. do 2001. godine, a u Poljskoj je i završio karijeru.

Sa reprezentacijom Jugoslavije dva puta je bio šampion Evrope, 1991. i 1995. godine, a zbog sankcija reprezentacija nije učestvovala na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine, što je Sretenovića sprečilo da verovatno uzme još jednu medalju sa reprezentacijom.

SRJ osvaja titulu prvaka Evrope 1995. Foto: MN Press

Nakon igračke karijere bavio se trenerskim poslom, gde je najveći uspeh ostvario sa ekipom Starograd Gdanjski osvojio Kup Poljske 2011. godine.

(Telegraf.rs)