Desetkovana Srbija prejaka za Slovake: Raduje igra Pešićevih debitanata

Pobeda bez problema za "orlove"

Foto: MN Press

Košarkaška reprezentacija Srbije trijumfovala je protiv selekcije Slovačke rezultatom 75:63 u trećem kolu prvog kruga kvalifikacija za odlazak na Svetsko prvenstvo 2023. godine.

Srbija, iako dosta oslabljena, odigrala je izuzetno zreo meč i od početka do kraja tim Svetislava Pešića kontrolisao je rezultat.

Slovačka se u prvom poluvremenu dobro držala zahvaljujući šutu za tri poena i fantastičnom partijom Vladimira Brodzianskog, koji je za prvih 20 minuta ubacio 19 poena.

Najefikasniji u reprezentaciji Srbije bio je Aleksa Avramović sa 14 poena, Marko Jagodić-Kuridža je dodao 13 poena, a Dušan Ristić i Uroš Trifunović su postigli poen manje.

Treba istaći i dvojicu debitanata - Balšu Koprivicu i Nikolu Đurišića. Koprivica je za nešto više od 16 minuta na parketu upisao osam poena, uz pet skokova i četiri blokade za indeks korisnosti 16. Đurišić je za skoro 20 minuta postigao sedam poena, uz četiri skoka i tri ukradene lopte.

Na drugoj strani najefikasniji je bio Vladimir Brodzianski koji je postigao 23 poena, a uz njega jedini dvocifreni bio je Mario Ihring sa 14 poena.

Srbija je dobro otvorila meč, pogotovo u odbrani, gde Slovaci nisu imali rešenja za agresivnost izabranika Svetislava Pešića. Ipak, najbolji slovački košarkaš Vladimir Brodzianski uspeva da veže dve trojke i vrati rezultatski egal.

Prvih 10 minuta Srbija je završila sa šest poena prednosti (24:18), a zahvaljujući Brodzianskom ta razlika nije bila veća.

Na početku drugog kvartala srpska reprezentacija je odlično igrala i u odbrani i u napadu, pa je stekla i prvu dvocifrenu prednost. Kada se činilo da bi ta prednost mogla da raste, Brodzianski ponovo ubacuje u "turbo mod" i pogađa dve trojke, te vraća prednost Srbije na sedam poena razlike.

Foto: MN Press

Pri kraju druge četvrtine razigrao se i Aleksa Avramović, ubacio je dve trojke plejmejker Partizana koji zbog preloma nosa igra sa zaštitnom maskom, ali je Brodzianski i na to imao odgovor, poentirao uz faul i nije dozvolio Srbiji da na pauzu ode sa dvocifrenom prednošću, već sa osam poena razlike - 44:36.

Drugo poluvreme je odlično otvorila ekipa Svetislava Pešića i već na startu je prednost Srbije postala dvocifrena. Žilavi Slovaci se nisu predavali i uspevali su nekako da održe priključak, ali prednost Srbije nisu mogli da spuste ispod šest poena zaostatka.

Četvrta četvrtina nije bila preterano zanimljiva za gledanje, viđeno je samo 22 poena ukupno, ali su srpski reprezentativci uspeli lako da privedu meč kraju i upišu drugi trijumf u ovom kvalifikacionom ciklusu.

Naredni meč reprezentacija Srbije odigraće na gostovanju Slovačkoj u ponedeljak od 18 časova.

SRBIJA - SLOVAČKA 75:63 (24:18, 20:18, 18:18, 13:9)

SRBIJA: Avramović 14, Jagodić-Kuridža 13, Ristić 12, Trifunović 12, Koprivica 8, Đurišić 7, Radanov 5, Novak, Đoković, Petrušev, Jović

SLOVAČKA: Brodzianski 23, Ihring 14, Fusek 7, Krajčovic 7, Petraš 4, Bahan 3, Abrham 3, Bojanovski 2, Korner, Majerčak, Malovec, Doležaj

(Telegraf.rs)