Željkov Partizan bez milosti u Čačku, Borac doživeo debakl i izgubio sa 18 razlike

Crno-beli odigrali još jednu gotovo perfektnu utakmicu u dvorani kraj Morave

Video: Borac doživeo debakl i izgubio sa 18 razlike: Željkov Partizan bez milosti u Čačku

Lako, blistavo i ubedljivo je Partizan došao do šeste pobede u ABA ligi. Ekipa Borca večeras gotovo da nije predstavljala neku barijeru u Čačku i crno-beli su odlučili da naplate dva prošlosezonska poraza sa kamatom. Željkov tim je i dalje neporažen u regionalnom prvenstvu - 68:86.

Ono što je generalno gledano presudilo pobednika ovog susreta jeste daleko bolja odbrana koju su kroz meč forsisrali košarkaši Partizana. Gotovo konstantno su vršili presing na čoveka sa loptom, Čačani su početnički gubili lopte i crno-beli su time stekli prednost koju potom nisu ispuštali sve do samog kraja.

Takođe, velika razlika bila je i u postignutim poenima iz reketa. Nisu problem uopšte bili procenti već broj upućenih i postignutih koševa. Partizan je dao 17 dvojki za 20 minuta naspram samo devet koliko je ubacio Borac. Jedina crna tačka kod crno-belih bio je šut sa distance, ali se i on popravljao kako je meč odmicao.

Teško je i prebrojati broj zakucavanja igrača Partizana na ovoj utakmici, a većina je došla nakon izgubljenih lopti Borca. I njih je bilo gotovo nemoguće izbrojati, bilo ih je ukupno 22, a opet sve zbog sjajne odbrane crno-belih na večerašnjoj utakmici. Više od 30 poena dao je beogradski tim iz tranzicije.

Poenterski je tim Partizana zaista lepo raspodelio poene, pa je tako Zek Ledej bio najefikasniji sa 14 poena, dok su Jam Madar i Alen Smailagić imali samo za po poen manje. Odlični večeras bili su i Rodions Kuruc i Rade Zagorac koji su ubacili po deset poena za crno-bele. Kod Čačana, moglo bi se reći da su jedine svetle tačke bili Sava Lešić koji je "dogurao" do 14 poena i Marko Pecarski sa poenom manje.

Prva četvrtina nije najbolje počela po Partizan, jer crno-beli baš kao protiv Krke nisu uspeli da dođu do velikog broja poena u uvodnim minutima. Konkretno, prvih 180 sekundi proteklo je bez ijednog koša crno-belih, ali onda kada se ruka "opustila", krenula je i serija pogodaka ekipe Željka Obradovića.

Sjajno je u odbrani igrao Aleksa Avramović, kažnjavao je poenima izgubljene lopte Čačana zajedno sa Alenom Smailagićem i očas posla, crno-beli su stekli sasvim zadovoljavajuću prednost. Sa druge strane imali su indisponirane Čačane koji su za 10 minuta ubacili isto toliko poena.

U drugoj četvrtini Partizan nije uspevao da se dodatno odlepi ponajviše zahvaljujući odličnom Savi Lešiću. Nekadašnji igrač crno-belih, ali i FMP-a davao je sve od sebe da zadrži veštačko disanje Čačanima, pa se razlika uglavnom kretala između sedam i 11 poena u korist gostiju iz Beograda. Tek na kraju, kada je koncentracija popustila, a Smailagić ušao u novu seriju, Željkov tim je došao do maskimalnih +13.

Video: Željkov tim na +13 na velikom odmoru: Partizan udavio Borac sjajnom odbranom

Drugo poluvreme nije nam donelo ama baš nikakvu promenu kada je igra dve ekipe u pitanju. Borac je i dalje delovao jako smušeno i nije ličio na ekipu koja je u uvodnim kolima došla do pobeda protiv Mornara i Mege, te namučila Igokeu u Laktašima. Ledej je blistao kod crno-belih i brzo je na semaforu pisalo +20 za crno-bele.

Borac nije uspevao da nađe ritam u odbrani ni do kraja ove četvrtine. Uz brojne izgubljene lopte došli su koševi Partizana iz kontre, kojim su crno-beli došli do prednosti od 23 poena pred završnih deset minuta utakmice.

U poslednjoj četvrtini nije bilo ničega što nismo videli u prethodne tri. Partizan je samo odrađivao posao, Željko Obradović dao je šansu i nekim drugim igračima sa manjom minutažom, pa su i oni uspeli da se upišu u strelce. Na kraju, nova, ubedljiva pobeda beogradskog tima u ABA ligi, koja se apsolutno nijednog trenutka nije dovodila u pitanje u dvorani kraj Zapadne Morave.

STATISTIKA UTAKMICE

BORAC ČAČAK - PARTIZAN 68:86 (10:19, 21:25, 20:30, 17:12)

Gledalaca: 1.000

Sudije: Ilija Belošević, Milivoje Jovčić, Vladimir Vesković

Borac Čačak: Đoković 6, Ćuričić 5, Hejl 4, Tomašević, Pecarski 13, Lešić 14, Marinković 8, Novaković 8, Todorović 2, Čarapić 8, Janković

Partizan: Kuruc 10, Panter 3, Ledej 14, Zagorac 10, Avramović 7, Koprivica 6, Dangubić, Smailagić 13, Mur 8, Glas 2, Trifunović, Madar 13

TOK UTAKMICE

4. četvrtina

10. minut (68:86) - Gregor Glas jedini večeras ne može da dođe do ritma u ekipi Partizana. Čarapić ovoga puta pogađa trojku. Glas promašuje novu trojku i vadi ga sada Željko Obradović iz igre. Faul nad Ćuričićem, koji pogađa oba bacanja. Bez poena na obe strane, Čarapić je bacio loptu igraču koji ga i ne gleda. Kuruc ne može da postigne trojku. Umalo Avramović da ukrade loptu. Koraci Smajlija. Kraj utakmice posle promašaja Ćuričića i Avramovića.

8. minut (63:86) - Obradović sada uvodi i Aleksu Avramovića. Nogom je igrao Zagorac, bliži se završnica utakmice u dvorani kraj Zapadne Morave. Čarapić promašuje kompletnu konstrukciju koša. Neki neobjašnjivi momenti u igri Čačana na ovom meču. Zagorac sve sam i to je novi koš crno-belih. Nova izgubljena lopta. Novi poeni Partizana. Ovo izgleda zaista deprimirajuće za sve navijače Borca. Bacanja ima Čarapić, koji pogađa prvo, ali drugo ne.

6. minut (62:82) - Gubi loptu Borac, pravi prekršaj Koprivica. Koš Borca, potom promašaj Partizana. Čačani sada igraju jako dugačak napad, Tomašević promašuje u poslednjoj sekundi i Novaković hvata loptu čime smanjuje na 20 razlike. Uspeo je domaćin da se vrati barem malo i spreči potpuni debakl. Ali dva bacanja će sada imati Rade Zagorac.

4. minut (57:82) - Jam Madar poentira, opet krade loptu Borca. Ali onda i Partizan gubi loptu. Konačno neki poeni za Borac preko Marinkovića uz faul Glasa i imaće i dodatno bacanje. Promašuje, a na drugoj strani ni Glas nije precizniji na šutu za tri poena. Sada serija promašaja crno-belih sa distance. I Željkov tim se opustio. Marinković postiže dva poena, Partizan opet gubi loptu.

2. minut (53:80) - Promašaj Pecarskog, faul Čarapića. Ako je suditi po početku četvrtine, biće i ovo loša četvrtina za Čačane. Međutim, prvi dobar potez Hejla i koš iz prodora. Koprivica zakucava. Želeo je Mur da završi ovu akciju Partizana i uspeo je, tajmaut Marinovića. Glas je kaznio još jednu izgubljenu loptu Borca. Hejl ne pogađa za tri. Zaista kataklizmično izgleda igra Borca večeras. Mur je fauliran.

3. četvrtina

10. minut (51:74) - Marinković će svoje poene morati da zaradi sa linije penala, posle faula Balše Koprivice. Pogodio je oba. Bacanja za blistavog i večeras sjajnog Jama Madara, on to ne promašuje. Izraelac je sada na devet poena bez promašaja. Osam sekundi Ćuričića. Madar ne može da promaši - 11 poena! Faul u napadu Marinkovića. Prvi promašaj Jama Madara, šteta što je pokvario ovaj perfektan skor. Borac se raspada i ne može ništa da postigne, Mur to kažnjava. Flouter pogađa Madar, ali je zakasnio.

8. minut (49:68) - Sada se već igra rasterećeno. Ćuričić pogađa za tri, potom rampa, ali i poeni Pecarskog. Na drugoj strani egzibicija i alej-up Koprivice. Pokušava sve Marinović da spreči potpuni debakl, a u tome mu pomaže Pecarski koji je sada proigrao mnogo bolje i još jednom poentira. Madar sa poludistance kao kap. Bez promašaja Izraelac.

6. minut (42:62) - Nova maksimalna prednost za Partizan je +18 posle trojke Ledeja. Pecarski promašuje, Koprivica uzima loptu sa poda. Zakucava Ledej. Vode crno-beli sa +20, tajmaut Borac. Novaković promašuje za tri, ali lopta ostaje za domaće. Čarapić gubi loptu, odnosno dodaje je sjajnom Panteru. Zakucavanje Zeka Ledeja! Nema kraja seriji Partizana. Teško dodavanje za Marinkovića, pogodak.

4. minut (40:55) - Pecarski pogađa trojku i smanjuje prednost Partizana. Novaković i Pecarski promašuju za Borac, Kuruc ne može za tri, ne može ni Đoković. Ostaje lopta za Borac. Hejlova cigla. Ledejl je fauliran. Prekršaj i nad Avramovićem, koji čini Hanter Hejl. Borac je izašao iz bonusa posle nešto više od tri minuta igre. Konačno trojka Rodionsa Kuruca. Tri slobodna bacanja za Đokovića posle prekršaja Ledeja. Samo jedno pogođeno bacanje posle kojeg je Kuruc izgubio loptu.

2. minut (35:52) - Pecarski izbija loptu iz ruku Smajlija. Ali ne vredi, Borac je opet izgubio loptu, 13. put na ovom meču i Kuruc dobija koš uz faul. I pogađa i dodatno bacanje. Raste prednost Partizana. Lešić jedini raspoložen u ekipi domaćina i jedini koji zaslužuje prelaznu ocenu. Avramović pogađa kao kap za tri poena. Imaće dva slobodna bacanja Lešić posle faula Ledeja. Pogodio je oba. Još jedna šansa za crno-bele, bacanja će imati Zek Ledej. Faul je napravio Lešić. Dva od dva i on.

2. četvrtina

10. minut (31:44) - Todorović prolazi nakon samo jedno pogođenog bacanja Ledeja. Potom do trojke stiže sjajni Jam Madar i vraća Partizan na +10. Još jedna izgubljena lopta Čačana, zakucavanje Smailagića - četvrto na ovom meču. Lešić lako izlazi na kraj sa odbranom crno-belih, da bi potom Smailagić došao do 2+1, odnosno imaće bacanje da kompletira tu akciju. I pogodiće ga. Đoković nije pogodio sa pola terena.

8. minut (27:35) - Čarapić se odlično snašao, ali nije postigao dvojku. Mur pravi novu grešku, Dangubić promašuje trojku, ali je tu Smailagić da zakuca po treći put na ovom meču. Čarapić uspeva da poentira kroz celu odbranu crno-belih. Trojka domaćih nakon poena Ledeja, vrtimo se između 8 i 11 poena prednosti za Partizan već duže vreme.

6. minut (22:31) - Rade Zagorac prolazi i poentira za +10. Partizan ne blista, ali je Borac večeras zaista jako slab. Marinović traži tajmaut. Posle tajmauta je fauliran Sava Lešić, koji pogađa samo jedno od dva bacanja i to uz dosta muka. Poeni Zagorca, pa poeni i Lešića. Razigrao se sada Zagorac, pogađa dva vezana koša. Čaparić dobro trči i konačno malo ritma daje ovaj susret posle duže vremena. Mur ne pogađa.

4. minut (17:25) - Konačno poeni za Zagorca. Ne da Partizan visoko vođstvo koje je stekao kroz prvu četvrtinu. Pogađa trojku Lešić, a na drugoj strani Partizan ima blagu "krizu", pošto više igrača vezuje promašaje pod košem. Epilog svega je prekršaj Balše Koprivice. Hejl danas pravi početničke greške u vođenju lopte i ne liči na igrača kojeg smo gledali u uvodnim kolima ABA lige. Avramović promašuje, bori se Zagorac i pravi faul. Borac opet gubi loptu posle skandalozne greške, što kažnjava Mur. Čarapić ne pogađa za tri poena, Čačani ponovo u kontraritmu.

2. minut (14:21) - Pecarski ne pogađa sa poludistance, Madar je već "u ofsajdu" i to su novi laki poeni za Partizan i Izraelca. Konačno lep potez Hejla za Borac. Zagorac ne može do trojke sa devet metara, Lešić će imati dva slobodna bacanja nakon što je fauliran na šutu. Pogađa dva od dva nekadašnji igrač Partizana i FMP-a. Zagorac ne može da pogodi ni ovaj šut za tri iz ćoška.

1. četvrtina

10. minut (10:19) - Još jedna greška Partizana. Nije jasno da li su koraci ili aut Ledeja. Todorović ne može da pogodi ni konstrukciju koša, cigla odlazi u aut. Vrlo slab početak Borca na ovoj utakmici. Mur pogađa sa poludistance i crno-beli nastavljaju da uvećavaju svoju prednost. Sam kao duh Todorović, ovoga puta pogađa konstrukciju koša, ali poena nema. Korake pravi Dalas Mur. Promašajem Hejla, a potom i Smailagića sa pola terena završava se ova prilično nekvalitetna četvrtina, košarkaški gledano.

8. minut (10:17) - Smailagić eksplozivan. Otvorio mu se prostor. Avramović umalo još jednom da ukrade loptu, ali je Belošević ipak presudio da ona pripada domaćima. Novaković kažnjava lošu odbranu crno-belih trojkom. Ledej ne postiže poene iz reketa, loptu hvata Hejl, a on pravi duplu. Spetljao se i napravio početničku grešku. Ledej lako realizuje šut pod košem, a Marko Marinović iznerviran na sudije počinje da viče i dobija tehničku grešku. Dodatno bacanje pogađa Avramović. Smailagić zakucava posle još jedne izgubljene lopte domaćih. Tajmaut domaćih. Snašao se Pecarski posle ovog minuta odmora i pogodio za dva, a potom Partizan pravi početničku grešku i Madar ne ubacuje loptu u igru za pet sekundi. Smailagić blokira šut Todorovića.

6. minut (5:10) - Ogroman promašaj Alena Smailagića na ziceru. Ćuričić promašuje za tri, ali zato Kevin Panter ne promašuje sa distance. Besan je Željko Obradović na nekoga, ušao je na teren da bi podviknuo. Hanter Hejl pravi prekršaj u napadu nad Panterom. Ispada lopta iz ruke Kuruca. Borac igra dugačak napad, na kraju nema koša Marinkovića, koji odmah pravi faul. Koš Partizana, a onda Avramović krade loptu Đokoviću koji pravi nesportsku ličnu grešku. Rođeni Čačanin koji je igrao za Estudijantes pogađa samo jedno od dva bacanja.

4. minut (5:4) - I konačno poeni - Marko Pecarski iz ofanzivnog skoka donosi prednost Čačanima. Mladi Ćurčić pravi prekršaj, Kuruc ne pogađa šut za tri poena. Partizan bez napadačkog ritma. Ilija Đoković je fauliran na prodoru i imaće dva slobodna bacanja. Plejmejker domaćih je na 1/2 sa penala. Potpuno sam Kuruc na šutu i novi promašaj. I konačno, iz kontre zakucava Avramović. U međuvremenu Panter promašuje trojku nakon ukradene lopte. Borac petlja i to je alej-up za Smailagića. Pecarski kompletira dobar napad Borca.

2. minut (0:0) - Partizan je imao prvi napad na ovoj utakmici, ali ga je nije iskoristio. Borac na drugoj strani staje na liniju za slobodna bacanja, konkretno to čini Ivan Marinković koji je odigrao pik-en-rol sa Ilijom Đokovićem. Bivši igrač Primorske, Cedevita Olimpije i Zadra ne pogađa nijedno slobodno bacanje. Kuruc gubi loptu, nema poena ni Ćurčića... Kevin Panter vrlo kratak na šutu. Pecarski promašuje sa distance, a potom Đoković prekida kontru crno-belih. Promašaj Pantera, nemamo poene u uvodna dva minuta.

* Prema informacijama Arene Sport, Partizan na ovom meču ipak neće računati na Uroša Trifunovića, koji se požalio pred početak ove utakmice i odgledaće je sa klupe.

STARTNE POSTAVE

Borac Čačak: Đoković, Ćuričić, Tomašević, Pecarski, Marinković

Klupa: Hejl, Lešić, Novaković, Todorović, Čarapić, Janković

Partizan: Panter, Kuruc, Ledej, Avramović, Smailagić

Klupa: Zagorac, Koprivica, Dangubić, Mur, Glas, Trifunović, Madar

Video: Đokovićev prijatelj obradovao Bogdana Bogdanovića: Srpski as dobio svoje tablice

(Telegraf.rs)