Košarkaši Srbije dobili rivale u borbi za Svetsko prvenstvo: Orlovi mogu da budu zadovoljni žrebom

Naša reprezentacija "upala" u Grupu A evropskih kvalifikacija

Foto: Sport Klub / Printscreen

Košarkaška reprezentacija Srbije nije ispunila cilj za ovo leto i izborila plasman na Olimpijske igre. Porazom od Italije u finalu kvalifikacionog turnira u Beogradu, naši momci su ostali uskraćeni za dvoboje sa najboljim svetskim reprezentacijama i eventualnu medalju. Sledeću takvu šansu imaće 2023. godine na Svetskom prvenstvu koje će biti održano u Japanu, Indoneziji i na Filipinima, naravno ako se tamo plasiraju.

Orlovi su se pred današnji žreb za kvalifikacije našli u prvom šeširu, što im je omogućilo da dobiju nešto laganije rivale u borbi za plasman na Svetsko prvenstvo. Tako će srpski košarkaši za Mundobasket pokušati da se izbore protiv Letonije, Belgije i Slovačke, naći će se u Grupi A.

Tokom prve faze Svetskog prvenstva utakmice će se igrati u sve tri zemlje, dok će se počev od četvrtfinala svi preseliti u Manilu, gde nas čeka završnica u kojoj će se, nadamo se, naći i Srbija.

Foto: MN Press

Prvi deo kvalifikacija igra se kroz šest rundi, samo poslednji ispada, da bi se potom napravile četiri grupe od šest timova, gde će prve tri selekcije proći na Mundobasket. Naravno, preklapaće se sa sezonama, što će usloviti izostanak nekih važnih igrača u našem timu, kao što je to bio slučaj minulog leta.

Naša grupa kasnije se ukršta sa Grupom B u kojoj su se našle Grčka, Turska, Velika Britanija i Belorusija. Definitivno će nam odatle najveći protivnici biti Grci i Turci.

Svetsko prvenstvo na programu je od 25. avgusta do 10. septembra 2023. godine.

ŽREB SVIH KVALIFIKACIONIH GRUPA ZA EVROPU

Grupa A: Srbija, Letonija, Belgija, Slovačka

Grupa B: Grčka, Turska, Velika Britanija, Belorusija

Grupa C: Slovenija, Hrvatska, Finska, Švedska

Grupa D: Nemačka, Poljska, Izrael, Estonija

Grupa E: Francuska, Crna Gora, Mađarska, Portugal

Grupa F: Litvanija, Češka Republika, Bosna i Hercegovina, Bugarska

Grupa G: Španija, Ukrajina, Gruzija, Severna Makedonija

Grupa H: Italija, Rusija, Holandija, Island

Video: Novi dres KK Partizana za ovu sezonu sa retro detaljima iz trofejne 1992: Omaž šampionima Evrope

(Telegraf.rs)