Novi šamar za Amerikance i zvižduci pred Tokio, Mils i Kenguri držali čas NBA zvezdama

Pati Mils predvodio "Kengure" sa 22 poena protiv ekipe Grega Popoviča u Las Vegasu

Foto: Tanjug/Ap

Verovali ili ne, košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih država pretrpela je i drugi poraz u sklopu priprema za Olimpijske igre u Tokiju. Posle onog zaista senzacionalnog protiv Nigerije, ekipa Grega Popoviča je u gotovo najjačem sastavu novi šamar dobila od Australije u Las Vegasu - 91:83.

Računajući prethodni Mundobasket, Amerikancima je ovo bio četvrti poraz u poslednjih pet utakmica!

Razloga za brigu u taboru trostrukog uzastopnog olimpijskog šampiona svakako da ima, i pomalo neprijatnosti, pošto je ekipa izviždana na kraju meča sa "Kengurima", a selektor Popovič je na konferenciji za medije morao da se suočava sa nezgodnim pitanjima novinara, i da ulazi u raspravu.

Australija je igrala po notama dugogodišnjih NBA vedeta. Pati Mils je ubacio 22 poena (šest trojki), Džo Ingls 17, a adut Filadelfije Matis Tibule 12, i ovaj trio je bio nerešviva enigma za Amerikance. Valja istaći i rolu Krisa Guldinga i njegovih 11 poena kao značajan doprinos velikoj pobedi.

- Ušli smo u ovu utakmicu da pobedimo - izjavio je šuter Jute Džo Ingls posle trijumfa.

Kod Amerikanaca, Demijan Lilard je prednjačio sa 22 poena, 17 je ubacio Kevin Durent, a Bredli Bil je dodao 12.

Što se tiče same utakmice, selekcija domaćina je imala dugo vremena rezultatsku kontrolu, u drugom poluvremenu i deset poena prednosti, ali su odlični Australijanci, za koje je igrao i Zvezdin krilni centar Duop Rit, pokazali kvalitet i furioznom igrom u većem delu drugog poluvremena, potpuno preokrenuli situaciju u svoju korist.

Australijanci su drugo poluvreme dobili sa čak 17 razlike!

Foto: Tanjug/Ap

Koliko je selekcija SAD bila inferiorna u momentima kada se rezultat lomio, svedoči podatak da je poslednjih četiri i po minuta bila bez poena iz igre?! Tejtum je ubacio za 82:80, a od tog momenta na terenu je postojao samo jedan tim. Sjajni Mils je držao čas do kraja, njegova serija poena donela je prevagu na stranu "Kengura" koji su novom pobedom u prijateljskoj utakmici potvrdili da će u Tokiju biti jak kandidat za medalju.

Zaniljiva je bila izjava selektora Amerikanaca Grega Popoviča nakon utakmice:

- Mislim da smo večeras bili bolji tim - rekao je novinarima, pa locirao uzroke poraza:

- Kratko vreme smo zajedno na okupu i očito da nam je potrebno vreme da ispravimo neke stvari.

Priliku da poprave utisak Amerikanci će imati u četvrtak na istom mestu protiv Argentine koja je nedavno, košem Milsa u poslednjoj sekundi, poražena od Australije.

(Telegraf.rs)