Bravo, Nikola! Ameri se poklonili Jokiću, Srbin je MVP najjače lige sveta!

Istorijski dan za Nikolu, za Denver, ali i za srpsku košarku

Foto: AP/Tanjug

Nije bilo ni trunke dileme: srpski centar Nikola Jokić proglašen je za najkorisnijeg igrača NBA lige, objavio je jedan od najbolje obaveštenih američkih novinara i NBA specijalista, Šams Čarania, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, a potom je stigla i zvanična potvrda vesti lično od komesara lige Adama Silvera - Jokić je MVP!

Jokić je tako postao prvi Srbin kome je uspelo da pokupi MVP titulu u najjačoj ligi sveta.

Koliko je ovo veliki uspeh i za Nikolu i za srpsku košarku, i istorijski, najbolje se može videti u činjenici da je Jokić postao najkorisniji igrač NBA u eri sve samih igračkih zveri u najjačoj ligi sveta, u eri takvih velikana poput Lebrona Džejmsa, Stefa Karija, Kevina Durenta, Janisa Adetokumba, Kajrija Irvinga, Rasela Vestbruka, Devina Bukera, Entonija Dejvisa, Džoela Embida i ostalih najjačih imena lige.

Jokić je do svog najznačajnijeg priznanja u karijeri stigao potpuno zasluženo, jer je čitavu sezonu, za razliku od najbližih konkurenata, igrao konstantno na visokom nivou, bez propuštenog meča, flertujući sa "tripl-dablom" u proseku po utakmici.

Srpski centar, koji sa Denverom igra polufinalnu seriju Zapadne konferencije NBA lige sa Finiksom (Sansi vode 1:0), beležio je 26.4 poena u proseku po meču, 10.8 skokova, te 8.3 asistencije, što ga je i promovisalo u najboljeg igrača lige.

Naravno, uz sve te brojke, Nikola je košarkašku javnost i navijače, struku, trenere, saigrače i igrače protivničkih ekipa, osvojio jedinsvenim stilom igre, magijom kojom deli asistencije, poentira, vodi igru Nagetsa...

Zanimljivo, Nikola je nastavio dominaciju Evropljana kada je reč o MVP priznanjima u psolednje tri sezone, pošto je na tronu nasledio Janisa Adetokumba - prethodnoh dvostrukog uzastopnog najkorisnijeg igrača NBA. Takođe, Nikola je, posle Novickog, Janisa, Olajdžuona, Dankana i Neša, tek šesti neamerički košarkaš sa najvećim individualnim priznanjem u istoriji.

Video: Samo je jedan Nikola Jokić: Sam sebi asistirao o tablu, brutalno prošao kroz odbranu pa poentirao!

(Telegraf.rs)