To je Martovsko ludilo: Dao trojku sa deset metara u produžetku uz zvuk sirene za prolazak u finale!

Koledž za koji je nekada igrao Filip Petrušev slavi Džejlena Sagsa

Foto: Tanjug - AP

Ko je noćas ostao budan do kasno, a uz to je pratio meč Gonzage i UCLA u okviru Martovskog ludila, može se reći da je za danas dosta postigao. Bez ikakve dileme, susret ove dve ekipe u polufinalu Fajnal fora pamtiće se još dugo, kao jedan od najboljih susreta ikada u ovom takmičenju i prava je šteta što nije bio odigran pred krcatom dvoranom zbog poznate situacije sa koronom.

Ni 40 minuta nije bilo dovoljno da se odredi pobednik, pa smo otišli u produžetak u kojem je na nešto više od tri sekunde pred kraj bilo nerešeno. Tada se sa svog kraja terena zaleteo Džejlen Sags, pustio ruku gotovo sa pola terena i pogodio uz zvuk sirene. Za potpunu ekstazu svojih saigrača, trenera, navijača, pa i komentatora širom sveta – 93:90.

Meč je bio toliko neizvestan da nijedan tim kroz čitav susret nije imao prednost veću od sedam poena. U regularnom toku meča, Džejmi Žakez je doneo poravnanje, da bi sam Sags, kao i Kispert promašili za Buldoge i tada ostavili šansi UCLA-ju da dođe do velikog čuda. Džoni Jauzang je ipak propustio priliku da postane heroj, pošto je u odsutnom trenutku napravio ofanzivni faul.

A koliko je ovaj duel bio istorijski govori podatak da je pre svega UCLA prvi koledž koji je uspeo da se od „First Four“ faze (koja je faktički predkolo glavnom nadmetanju) došao Fajnal fora. A na sve to nadodajmo da je ovom pobedom Gonzaga postala prvi tim koji je nepobeđen došao do finala još od Indijana Stejta, za koji je igrao 1979. godine čuveni Leri Bird!

- Svakoga dana vežbamo šuteve sa polovine terena. Obično ne pogađam, ali sada sam imao samopouzdanje i pogodio. Lud je osećaj, nemam reči to da opišem – rekao je Sags malo posle utakmice.

Gonzaga će se za titulu nacionalnog šampiona NCAA lige boriti protiv Bejlora, koji je u velikom stilu savladao Hjuston u ranijem terminu. Već na poluvremenu su Medvedi imali 25 poena prednosti protiv komšijskog koledža iz jednog od najvećeg grada u Teksasu, a do kraja su tu razliku uspeli da zadrže bez ikakvih problema.

Što će reći da nas finale dva prva nosioca sa obe strane žreba, Gonzage sa jedne, a Bejlora sa druge strane, čeka u noći između ponedeljka i utorka od 03.20 časova ujutru. Pomalo nepopularan termin za sve ljubitelje košarke u Evropi, ali sigurno meč koji će biti vredno ispratiti.

Video: Nije pametno ostavljati Bobija samog na poludistanci: Centar Vašingtona je to shvatio na bolan način

(Telegraf.rs)