Partizan prekinuo crni niz u ABA ligi i pobedom obradovao i Zvezdu

Crno-beli slavili prvi put u regionalnom takmičenju još od 3. januara

Foto: Partizan NIS

Svakoj seriji dođe kraj, pa tako je i ova crna košarkaša Partizana arhivirana! I to protiv Mornara, dosadašnjeg lidera ABA lige, koji je u "Hali sportova" poražen rezultatom 83:75 (18:16, 24:20, 20:20, 21:19)!

Crno-beli su do ovog meča imali sedam uzastopnih poraza u ABA ligi i bili su pod pritiskom zbog činjenice da bi im poraz doneo žestoku borbu za opstanak. Ovako su koliko-toliko "ugasili požar" i obradovali novog sportskog direktora Zorana Savića koji je u klub stigao u utorak.

Zanimljivo, crno-beli su ovim trijumfom, svojim osim u regionalnom takmičenju, obradovali i Crvenu zvezdu koja se sa Mornarom, Igokeom i Budućnosti bori za prvo mesto na koje će i otići ako u nedelju veče slavi u derbiju kola u Podgorici.

Partizan je protiv Mornara pokazao potpuno drugačije lice od onog na koje smo navikli. Nisu poklekli kada su gosti sredinom druge deonice "lomili" rezultat, te su serijiom 14:2 preokrenuli i imali +6 na poluvremenu.

Ista razlika je bila i posle 30 minuta, jer su crno-beli odbili sve nalete Barana, da bi na početku poslednje deonice stekli dvocifrenu prednost trojkama Pejdža i Perkinsa (70:56). Zatim je i Dangubić pogodio za tri poena u 35. minutu (73:59) i to je praktično bio kraj nadanja Mornara koji je igrao bez najboljeg igrača Džejkoba Pulena.

Najefikasniji u domaćem timu, koji je sada na skoru 8-13, bio je Rašon Tomas sa 18 postignutih pogodaka, Pejdž je imao 14, Perkins 12, Jaramaz 11, dok je Mozli dodao 10. Što se tiče Mornara, koji ima skor 17-5, Smit je imao 15, a Hamilton 11.

Foto: Partizan NIS

Početak utakmice delovao je kao "šahovska partija" u kojoj su obe ekipe bile rezervisane. Kako kroz poene, tako i kroz greške. Kao da su jedni druge pratili. Poveo je Partizan u 6. minutu trojkom Pejdža 9:7, da bi Vranješ već u sledećem napadu vratio trojku posle dva prethodna promašaja.

Zatim je Mornar preuzeo vođstvo koje je imao do 9. minuta i one trojke Veličkovića za 16:16, a crno-beli su potom pogodili i za dva poena, za konačnih 18:16 posle prve deonice.

Foto: Partizan NIS

Druga je počela boljom igrom Mornara koji je vezao seriju 8:0 i poveo je sa 32:26. Činilo se tada da gosti "lome" crno-bele, ali su Barani zatim imali nekoliko nepovezanih napada.

Doduše, u tome je umnogome učestvovao i Partizan koji je do poluvremena zabeležio seriju 14:2 i u 20. minutu imao prednost 40:34. Smit je zakucao na šest sekundi do kraja, ali je i Mozli imao dovoljno vremena za konačnih 42:36 na poluvremenu.

Foto: Partizan NIS

Crno-beli su vodili skoro celu treću četvrtinu, najčešće je to bilo između 3-7 razlike. Tokom tog perioda videli smo i nekoliko atraktivnih zakucavanja. Lukovića i Hemiltona za goste, kao i Mozlija u redovima Partizana.

Pokušao je Mornar u finišu treće četrtine da vrati egal preko Hemiltona i Gordića, ali su Tomas (2+1) i Perkins trojkom odbili napade. Pejdž je u 30. minutu bio precizan za 62:55, ali je i Gordić pogodio dva bacanja za 62:56 na kraju ove deonice.

Foto: Partizan NIS

Partizan je na početku poslednje četvrtine praktično duplirao vođstvo posle sjajne role Markisa Pejdža. Najpre je pogodio dalekometnu trojku, zatim u odbrani upisao blokadu. Potom je i Perkins sjajno istrčao kontranapad i na semaforu je stajalo 67:56.

Perkinsi je nedugo zatim pogodio i trojku, Dangubić takođe, i Partizan je vrlo brzo imao +14. Držali su crno-beli tu razliku sve do 38. minuta kada je Vranješ pogodio trojku i smanjio na 79:69, ali vremena za preokret nije bilo.

Foto: Partizan NIS

ABA, 22. kolo

Petak

Split - Mega 74:65

FMP - Cibona 90:86

Subota

Partizan - Mornar 83:75

Borac - Igokea 19:00

Cedevita Olimpija - Zadar 21:00

Nedelja

Budućnost - Crvena zvezda 20:00

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

(Telegraf.rs)