Centar Majamija izbačen iz tima zbog vređanja Jevreja tokom igranja igrice uživo

Nije mu ovo trebalo

Foto: Tanjug/Ap

Košarkaš Majamija Mejers Leonard (216, 29) našao se na udaru javnosti, NBA lige, i svog kluba, zbog vređanja Jevreja uživo tokom igranja jedne ratne video igrice. Leonard je inače zaštitno lice te video igre, pa ima obavezu da je uživo igra s vremena na vreme, mada to je sada radio i verovatno više nikad, jer je izgubio čak i sponzorstvo zbog izgovorenih reči.

U igračkom zanosu, uz niz seksističkih psovki, Mejersu se otela i reč "kajk", koje je uvredljiv naziv za Jevreje (datira još od vremena kada su počeli da naseljavaju SAD).

- J*****e kukavice, nemoj da me j****o snajpujete , j***** kajk k***e - rekao je rezervni centar Hita i tako sebi napravio veliki problem.

S obzirom na to da je njegova zabava išla uživo, brzo se naišla na osude velikog broja ljudi, a oni što je po Mejersa najpogubnije u čitavoj priči, NBA liga je naročito osetljiva na ovakve ispade. Na kraju krajeva, komesar NBA lige Adam Silver je Jevrej.

Na društevnim mrežama može se videti i trenutak kada Mejersa, koji u tom momentu i dalje igra igricu, zove devojke da mu kaže da je u problemu. Mejers potom prekida igru jer je shvatio šta je uradio, tačnije supruga mu je rekla da je "nagrabusio".

Ubrzo se oglasio njegov klub Majami saopštenjem u kojem kaže da je udaljio Mejersa iz ekipe do daljeg.

- Majami Hit osuđuje svaku vrstu govora mržnje. Reči koje je upotrebio Leonard su pogrešne i to nećemo tolerisati ko god da je u pitanju u našoj franšizi. Čuti tako nešto od igrača Majamija je naročito razočaravajuće za sve koji su u našoj organizaciji, za zajednicu, za Floridu - kaže se u saopštenju Hita.

U međuvremenu se Mejers izvinio svima koje je uvredio njegov izbo reči, rekao je da mu je "najiskrenije žao što je koristio antisemtiski govor tokom igranja igrice".

(Telegraf.rs)