Amerima sve jasno, Evropljani "preuzeli" NBA: Janis i Dončić favoriti za MVP trofej, Jokić u top 6

Generalni menadžeri 30 NBA klubova dali svoj sud

Foto-kolaž: Tanjug/AP

Odavno ovako nešto nismo videli, možda nikad: čak tri evropska igrača slove za favorite da narednu sezonu u najjačoj ligi na svetu završe sa MVP trofejem u rukama, Janis Adetokumbo, Luka Dončić i Nikola Jokić!

Ovo nije prognoza bilo koga, već generalnih menadžera 30 NBA timova koji su u predvečerje nove sezone, u tradicionalnom upitniku, izneli stav na neka od najvažnijih pitanja za narednu takmičarsku kampanju, poput onih "ko će biti šampion", "ko MVP sezone" i tako dalje, prenosi ESPN.

Prema njihovom mišljenju, najveće šanse da bude proglašen najkorisnijim igračem sezone ima vladajući MVP Janis Adetokumbo - dvostruki uzastopni osvajač ovog priznanja.

Mark J. Terrill

Čak 32 procenta ispitanika, tojest generalnih menadžera smatra da će grčki košarkaš i lider Milvoki Baksa Adetokumbo opet biti MVP, čime bi, ako se to ostvari, ponoviti uspeh Lerija Birda koji je bio trostruki uzastopni MVP 1984, 1985. i 1986. godine.

Najveći konkurent Janisu u ovoj trci, prema mišljenju GM-ova, biće senzacionalni Luka Dončić, na koga je otišlo 21 posto glasova koji kažu da će on biti MVP, a dalje, iza pomenute dvojice, prognoza za novog MVP-ja je sledeća: Entoni Dejvis i Lebron Džejms (18%), Kevin Durent (7%) i Nikola Jokić (4%).

Dominacija Adetokumba i Dončića ogleda se i u činjenici da su dobili najviše glasova generalnih menadžera na pitanje "sa kojim igračima biste startovali franšizu?".

Obojica su dobila 43 posto glasova, a tek treći je Dejvis sa samo sedam posto.

Kada je reč o prognozi novog šampiona, tu je situacija prilično jasna kod većine menadžera NBA klubova, najveći broj njih smatra da će Lejkersi ponovo osvojiti titulu.

(Telegraf.rs)