9. pik na NBA draftu mogao da igra za Srbiju, ali je njegov otac otkrio detalje koje je malo ko znao

Deni Avdija je imao jake razloga da odbije poziv "orlova"

Foto: MN Press

Deni Avdija, košarkaš Izraela, koji ima i srpsko državljanstvo dvoumio se da li da zaigra za košarkašku reprezentaciju Srbije. Otac mu je Zufer Avdija legendarni koašrkaš Crvene zvezde, koji otkriva koje je probleme imao njegvo sin i zašto nije mogao da igra za Srbiju.

Deni je inače 9. pik ovogodišnjeg NBA drafta i izabrao ga je Vašington, a svojom pojavom na izboru je oduševio Srbiju.

- On je trebalo da služi vojni rok u Izraelu. To je bio problem jer on ima i srpsko državljanstvo. Da je odlučio da igra za našu reoprezentaciju, a pričao sam o tome sa Saletom Đorđevićem i ljudima iz saveza, ovde bi imao problem sa vojskom koja traje tri godine, jer ne bi dobio status vrhunskog sportiste.

Foto: Tanjug/AP

- Bilo je priče da 2018. godine mora da odluči za koju reprezentaciju će da igra. Bio sam u kontaktu sa Saletom i savezom, međutim, da se opredelio za Srbiju ne bi mogao da izađe iz zemlje tako lako i imao bi problem sa trenizima.

- Kao izraelski reprezentativac on dobija zvanje vrhunskog sportiste i bez problema može da napusti zemlju, ode u NBA ili negde u Evropu.

- Kao vrhunski sportista ima velike olakšice. Razmišljali smo šta, kako i gde i na kraju smo se iz već navedenih razloga odlučili za Izrael. Kao otac voleo sam da igra za srpsku reprezentaciju jer bi imao veće šanse da zaigra na Olimpijskim igrama i da osvoji neku medalju. Međutim, ovde je rastao, ovde se rodio i smatra da će mu biti bolje da igra za Izrael - rekao je Zufer Avdija jednom prilikom.

(Telegraf.rs)