Uznemirujuća poruka Lebrona Džejmsa Americi: Uplašeni smo, crne žene, crna deca, prestravljeni smo!

Povod za brigu asa Lejkersa je novi incident u kojem je teško ranjen Afroamerikanac

Foto: Tanjug/AP

Iza nas je još jedna zanimljiva NBA noć, Oklahoma i Hjuston su odigrali sjajan meč, Lejkersi su još jednom dominirali protiv Portlanda, ali za igrače su mečevi sada najmanje bitna tema posle još jednog ranjavanja Afroamerikanca od strane "bele" policijske patrole.

Podsetimo, otac troje dece Džejkob Blejk upucan je u mestu Kenoša, Viskonsin, usred bela dana kada su policajci pokušali da ga legitimišu. Preživeo je, ali će ostati paralizovan, kažu poslednje informacije o njegovom stanju.

Bio je to novi težak dan i za NBA zajednicu, pa su brojni igrači ponovo digli glas protiv torture i stradanja Afroamerikanaca od oružja policije.

Uznemirujuće je zvučao lider Lejkersa Lebron Džejms posle meča sa Portlandom...

- Znam da je ljudima više dosadilo da me slušaju, ali mi smo kao crni ljudi uplašeni u SAD. Crni muškarci, crne žene, crna deca - prestravljeni smo.

Lebronu nisu bila potrebna pitanja, u dahu je pričao o situaciju u društvu i represiji prema Afroamerikancima.

- Ako mi kažete da nije bilo načina da se izbegne ovo, ako policija nije mogla da izvrši hapšenje, onda me gledate u oči i lažete me, ali ne lažete samo mene, lažete američku istoriju, sve crne ljude u zajednici. Jer svi smo videli šta se desilo, iznova i iznova smo gledali - aludirao je Džejms na snimak ranjavanja koji se pojavio.

As Lejkersa je ubeđen da je sve moglo da prođe bez ranjavanja, tvrdi da je kao i u mnogo slučajeva kada su u pitanju crnci, policija prekoračila svoja ovlašćenja.

- Ako pogledate snimak, bilo je toliko prilika da ga samo uhapse da su hteli, mogli su ga oboriti na zemlju. Mogli su ga uhvatiti. Znate, to su mogli da urade. I zašto, zašto uvek dolazi do trenutka kada se vadi oružje i puca se?

Džejkob Blejk je upucan usred bela dana, pred svoja tri sina koji su bili u kolima...

- Usred bela dana... Iskreno govoreći, ovo društvo je totalno sj****o - u neverici je Džejms.

Video: Policija sa sedam hitaca upucala Afroamerikanca i to pred decom

(Telegraf.rs)