Prvo obraćanje Saše Obradovića po dolasku: Zvezda je moj najveći izazov u karijeri

Bivši igrač crveno-belih sešće na klupu svog omiljenog tima

KK Crvena zvezda promoviše danas Sašu Obradovića na mesto novog trenera prvog tima. Promocija je zakazana od 11.30 na Malom Kalemgdanu koju možete da pratite uživo na Telegrafu.

Crveno-beli su u ponedeljak završili saradnju sa Draganom Šakotom, na čije će mesto doći nekadašnji igrač Zvezde, što je potvrdio i njegov bivši klub Monako.

Obradović je bogato trenersko iskustvo sticao je od Kelna preko Kijeva, Turova i Donjecka, do Albe u kojoj je imao četiri berićetne godine.

Bio je trener godine u Nemačkoj 2015, osvojio je titulu, četiri kupa, ima Kup Rusije, bio je šampion Ukrajine i trener godine u Evrokupu 2018, što sve dovoljno govori o kapacitetu da vodi Zvezdu, koja vapi sa dugoročnim rešenjem još od odlaska Dejana Radonjića.

- Pre svega hvala na lepoj poseti i podršci na ovom mom početku. Hvala gospodinu Čoviću što mi je ukazao čast da budem na ovom mestu, jer sebe smatram delom ovog kluba, delom svakog kamena na Kalemegdanu.

- Mislim da sam svojim radom zaslužio da budem trener Crvene zvezde. Spreman sam psihički i fizički da budem trener i znam šta sve to nosi i znam šta me očekuje i svestan sam grba i odgovornosti i očekivanja naših navijača - rekao je Obradović u prvom obraćanju.

Video: Saša Obradović: Deo sam svakog kamena ovog terena, zaslužujem da budem trener Zvezde

- Zvezda će igrati agresivnu košarku, modernu košarku, na oba kraja terena. Iako me svrstavaju u trenere koji vole odbranu, ja mislim da moderna košarka traži igru u oba pravca. Sada je prioritet da napravimo respektabilan tim za Evroligu i ABA ligu i imam uverenja da će klub to ispoštovati.

  • Koliko su trajali pregovori?

- Pregovori su trajali jedno vreme i spekulisalo se dosta ovih dana i na otkup koji sam imao za Monako.  Nije to bio otkup nego dogovor, i dalje traje taj dogovor. Imao sam njihovu podršku i oni su shvatili da je za mene ovo odličan trenutak. Za mene je ovo bila teška odluka, jer sam morao da ostavim ljude koji su bili uz mene u mom trenerskom odrastanju.

  • Kakvu kombinaciju tima planirate da pravite, jer je bila ideja da se na domaćim igračima bazira sledeća sezona?

- Rano je da pričamo o tome, ja sam pričao sa trenerima koji su bili tu, o tome kakve su mogućnosti igrača koji su u timu. Rano je da odgovorimo na to. Očekujem najbolji mogući tim koji će predstavljati Zvezdu u najboljem svetlu.

  • Da li će vaše ime biti plus u pregovorima sa nekim igračima i da li razmišljate o Nikoli Kaliniću kome je istekao ugovor sa Fenerom?

- Sve su to opet spekulacije. Prvo da sagledamo globalnu sliku, ko je tu ko je pod ugovorom, koji mi igrač odgovara ili koji treba da bude projekat tima. Na konto toga možemo da donosimo odluke o tome koji nam igrač treba.

Printskrin: Youtube

- Nemam problem uopšte 15 godina sam u različitim zemljama. Cilj je da se što više igrača uključi u rotaciju jer imamo tri takmičenja.

- Role mora da se znaju, neće svako biti zadovoljan, ali je cilj da Zvezdu prikaćemo u najboljem svetlu.

  • Da li će ovo biti najveće trenersko iskušenje za Obradovića?

- Nositi Zvezdin grb ili igrati za njega nije nikada bilo lako. Ovo jeste moj naveći izazov, iako sam radio u raznim zemljama i očekivanja su velika. Ovo ima i emotivni značaj, ne samo poslovni, zbog armije navijača i ljudi iz kluba sa velikim očekivanjima prema meni.

(Telegraf.rs)