Da li je Trinkijeri mogao da skine "atinsko prokletstvo" hrvatske košarke? Zvali su ga pre Partizana, bio je oduševljen, ali...

Predsednik Košarkaškog saveza Hrvatske Dino Rađa potvrdio je da je zvao aktuelnog trenera crno-belih da preuzme kormilo "kockastih" o čemu je za naš portal svojevremeno pričao i Trinkijeri

Više nije iznenađenje ni vest da se hrvatska košarkaška reprezentacija nije plasirala na neko od velikih takmičenja, dno je probijeno fijaskom u kvalifikacijama pa "kockaste", posle vezanih neuspeha na prethodnim kontinentalnim i svetskim prvenstvima, sada nećemo gledati ni na novoj smotri najboljih globalnih selekcija.

Nije moglo gore da se završi po "kockaste", nemoćan je u svakom smislu i prvi čovek Saveza Dino Rađa koji je iskritikovan i od strane nekih igrača, pa je u izjavi hrvatskim medijima govorio naširoko o krizi koja praktično od silaska sa postolja u Atini 1995. godine, uz retke uzlete, drma tamošnju nacionalnu selekciju.

Definitivno Hrvatima ne manjkaju kvalitetni igrači, ali problem je u izboru selektora što je Rađa pokušao da reši, između ostalog, dovođenjem Andree Trinkijerija.

- Pa gledajte, nije problem priznati grešku. Samo vi morate da znate što je sve napravljeno pre toga - rekao je Rađa na temu njegove odgovornosti u debaklu reprezentacije.

Otkrio je koja su sve trenerska imena bila u opticaju za mesto selektora.

- Nemojte misliti da mi nismo razgovarali i s Trinkijerijem, i s Perasovićem, i s Repešom, i s gomilom trenera koji imaju nekakvu težinu. I tražili smo rešenje po Americi. Međutim, odbili su nas jer su ljudi jednostavno zainteresovani za neke više nivoe poput evroligaških klubova. U situaciji u kojoj smo bili jednostavno smo uzeli rešenje koje je u tom trenutku bilo najbolje - kazao je Rađa.

Uobičajena emocija hrvatske košarke poslednjih godina Foto: Tanjug/AP

Aktuelni trener Partizana je o susretu sa Rađom pričao za naš portal, o hrvatskoj legendi pričao je biranim rečima, ipak nije bio voljan da prihvati ponudu.

- Dino je iz Splita. Dalmatinac, pravi. Došao je kod mene u Bamberg, da se upoznamo i da budem selektor Hrvatske. Za mene je to bila ogromna čast. Ogromna! Neću zaboraviti kada je na trening došao i Nikos Zizis, ide kod njega da ga pozdravi i zamoli za autogram, jer to je Dino Rađa - otkrio je detalje susreta sa Rađom Trinkijeri.

Ostalo je istorija, kažu. Trinkijeri je kasnije prihvatio ponudu Partizana i ide mu sasvim dobro sa crno-belima, dok su Hrvati nastavili da poniru i ne nazire se kraj takvom trendu.

(Telegraf.rs)