Jokić pokazao Amerima kako se voli Srbija: Čikago se poklonio Džokeru, saigrači zadivljeni emocijom naših navijača (VIDEO)

"Neverovatno je koliko Džoker oseća ljubav sunarodnika. I moram da kažem, njegovi navijači su i naši navijači. Trebalo bi da ih popakujemo i vodimo na svako naše gostovanje. Neverovatno", rekao je Nikolin saigrač Pol Milsap posle svega viđenog u Čikagu

Od Srbije do Denvera, od Istoka do Zapada, od Čikaga do Kalifornije - Svi vole Nikolu Jokića!

Srpski košarkaš polako ali sigurno, krči svoj put do najviših zvezda. Poslednjih dana, američki mediji preneli su više reportaža o Srbima u Americi koji Nikolu prosto obožavaju i koji prate svaki njegov korak. 

>>>Trener Denvera progovorio srpski zbog Jokića: Nikola je naš najbolji igrač! (VIDEO)

Mladi Somborac nedavno je sa svojim Nagetsima gostovao u Maloj Srbiji, što je drugi naziv za Čikago zbog broja naših ljudi koji tamo žive. To je ujedno i bila mogućnost da popularnog Džokera po prvi put vide naši klinci i uzmu autogram, fotografišu se i upoznaju sa njim, što su američki mediji ispratili.

Tako je zabeležena priča o maloj Mariji Mahorčić koja je sa mesec dana zakašnjenja, odlučila da napravi poseban rođendanski poklon i uruči ga svom omiljenom košarkašu na utakmici Denvera i Čikaga.

- On je neverovatan košarkaš. Kada ga vidim da ima loptu i šutira na koš, ja sam presrećna. I još, nešto. On nije Džoker, on je NBA kralj - istakla je dvanaestogodišnja devojčica.

Marija je napravila dva postera. Na jednom je nacrtala Nikolu Jokića i njegov rodni grad Sombor, dok je na drugom napisala svoj omiljeni citat: "Nikola je NBA kralj!".

Malo je nedostajalo da Mariji i njenom tati obezbeđenje oduzme poklone na ulazu, srećom osoblje kluba je čulo o čemu je reč i sa zadovoljstvom je otvorilo kapije za posetioce srpskog porekla.

Ono što je bitno, ovo je bio meč na kojem se očekivalo više od 500 Srba, kako iz Čikaga, tako i iz obližnjih mesta koji su došli samo da prate Nikolu.

Kada je izvodio bacanja, oni su skandirali, kada se zagrevao oni su mu pevali. Nikola se javljao Srbima osmehom i mahao, što je iznenadilo čak i njegove saigrače.

Tako je Pol Milsap imao komentar svega viđenog na tom meču:

- Neverovatno je koliko Džoker oseća tu ljubav sunarodnika. I moram da kažem, njegovi navijači su i naši navijači. Trebalo bi da ih popakujemo i vodimo na svako naše gostovanje. Neverovatno. 

Sa druge strane Nikola je medijima objasnio koliko se u Srbiji voli košarka.

- Mi smo zemlja košarke. Večeras ste videli par stotina navijača. Zamislite sada punu halu koja se tako ponaša. Mi to tako radimo - istakao je Nikola.

Američkim medijima posebno je bilo zanimljivo mišljenje Srba o mladom Somborcu:

- Fascinantno je kada vidim nekoga ko dolazi iz Srbije i ima takav uticaj, kako na našu decu, tako i na nas - istakao je Velibor Pujalo, Srbin iz Bosne i član pravoslavne crkve Svetog Đorđa u Koloradu.

VIDEO: Nikola Jokić-ovde je napravio prve košarkaške korake

U Denveru živi oko 150 porodica sa srpskim korenima, navode Amerikanci, a bili su među prvim i najboljim rudarima koji su još u 19. veku došli u potrazi za boljim životom.

- Nikola Jokić ne predstavlja samo srpsku zajednicu koja je ovde vekovima. On predstavlja Srbiju i jugoslovensku školu košarke i podseća nas odakle smo svi mi zaista - objasnio je otac Radovan Petrović, koji vodi crkvu Svetog Đorđa u ovom delu Amerike.

Priča o Nikoli je bezbroj, ređaju se deca, odrasli, pojedinci i grupe koje prate svaki njegov korak sa zastavama Srbije kojima se mladi košarkaš uvek obraduje.

I baš zato, devojčica Marija Mahorčić sa početka priče, upoznala se sa svojim ljubimcem, poklonila mu napravljene postere i dobila potpis na dresu, kao i fotografiju koja će stajati na posebnom mestu.

(Telegraf.rs)