Nova drama i nova pobeda srpskih košarkaša!

Kalates promašio za produžetak

Srpska reprezentacija pobedom je završila učešče na "Akropolis kupu".

Đorđevićev tim je u trećoj proveri u Atini savladao selekciju domaćina Grčku rezultatom 69:67 i tako trijumfalno stavio tačku na seriju prijateljskih mečeva koji su poslužili selektoru da podigne takmičarski ritam ekipe pred nadolazeće Evropsko prvenstvo.

>>> Dominacija Gasola: Legendarni Španac pogodio u poslednjoj sekundi za pobedu "furije"

Ponovo je naš tim, kao i protiv Gruzije u četvrtak i Poljske nedavno u Hamburgu, narodski rečeno "od gotovog napravio veresiju".

Srbija je četiri minuta pre kraja vodila 69:55, ali je usledila serija Helena 12:0 i drama "pravo niotkuda".

Imali su Grci mnogo šansi do kraja i da preokrenu: Slukas je promašio dva otvorena šuta za tri poena u poslednjem minutu, Tanasis Adetokumbo potom oba penala, zatim trojku Printezis, i na kraju, u poslednjem prodoru ka košu, Kalates nije bio precizan.

Tek tada su naši mogli da odahnu...

Đorđević bi u toku večeri ili u subotu trebalo da saopšti spisak od 12 igrača koje će povesti u Istanbul.

Najefikasniji u redovima Srbije bio je Milosavljević sa 17 poena, Bogdanović je ubacio 11, Kuzmić i Marjanović po 9, Lazić 7...

Srbija je otvorila meč sa tri vezane trojke (dve Gudurić i Birčević) za vođstvo 9:8 i kako je vreme odmicalo preuzimala kontrolu meča i rezultat. Sve vreme je naš tim bio u blagoj prednosti, a rezultatski se "odlepio" u trećoj deonici kada se Marjanović (igrao smao u drugom delu meča) razgoropadio u reketu.

Razigrao se Milosavljević, Lazić je i poenterski bio iznad reprezentativnog proseka, nalazila su se kvalitetna rešenja u napadu i prednost je rasla.

Najveća je bila pred kraj treće deonice -  59:46, posle flotera Micića.

Delovalo je da Srbija ide ka rutinskoj pobedi, ali se desio totalni prekid igre našeg tima. Serija izgubljenih lopti otvorila je Grcima prostora u kontrama i nekolicunu otvorenih šuteva te je rival očas posla kreirao seriju 12:0.

Poslednji minut je bio drama.

Grcima se pobeda bukvalno nudila, no nisu umeli da iskoriste nekoliko prilika koje su im se ukazale, pa je tako, srećom, trijumf otišao na našu stranu - drugi put ove sezone protiv Grka koje smo pobedili nedavno i u Beogradu.

Đorđević nije za ovu priliku "skidao" rovitog Nedovića, Jovića, Kalinića i Lučića.

Srbija - Grčka 69:67 (21:18, 17:17, 16:9, 15:23)

SRBIJA: Mačvan 3, Bogdanović 11, Kalinić, Milosavljević 17, Birčević 5, Štimac, Nedović, Lazić 7, Micić 2, Gudurić 6, Jović, Kuzmić 9, Marjanović 9.

GRČKA: Kalates 8, Burusis 13, Slukas 15, Larencakis, Papajanis 4, Printezis 7, Papanikolau 8, Mandzaris 6, Agravanis, Papapetru 2, Bogris, Adetokumpo 2.

(Telegraf.rs)

Teme