Šta će nam doneti igra sa dva centra i tri ključne stvari koje smo videli protiv Angole (VIDEO)

Posle ubedljive pobede Srbije na startu Svetskog prvenstva, lako je upasti u euforiju koja je već bila podgrejana sa deset pobeda naše reprezentacije u pripremnom periodu

Foto: FIBA.com

Istina je da Angola nije protivnik od kog bi Srbija trebalo da zazire, ali se u meču sa njom videlo nekoliko stvari zbog kojih imamo čemu da se nadamo i protiv opasnijih ekipa.

Trojke Srbije - varka zbog opuštenosti ili "zagrejana puška"?

Teško je reći zbog čega je tačno Srbija pogodila protiv Angole čak 13 od 20 trojki, ali možemo srećni da konstatujemo da je to neverovatnih 65 odsto šuta za tri. Za prvi meč na Mundobasketu u Kini - odlično!

Pet ih je dao Bogdan Bogdanović i četiri su bile dobro birane i otvorene, rezonski. Još jedna je bila iz stepbeka, tek da Bogdan podseti da može i sam da kreira, umesto da se diže metar iza linije ili u kontrama i ranoj fazi napada.

Bogdanović je 15 od 24 poena dao dalekometnim hicima, ali ono što posebno ohrabruje jeste što su ih davali i Gudurić i Simonović i Birčević i Jokić.

Ovaj poslednji je jednu ubacio iz uigrane akcije, drugu na suvo samopouzdanje, što je uradio i Birčević. Simonović je pocepao mrežicu u tranziciji, nakon što je sekund promislio da li da šutne ili razmotri drugo rešenje.

Ako krenu da ulaze, trojke protivničkim odbranama mogu da naprave pakao od života jer ni u jednom trenutku ne znaju da li da brane Jokića iz pik end popa, Simonovića u uglu ili Bogdanovića u driblingu.

Doduše, Angola je kasnila u branjenju trojki i onda momku koji se namestio na šut utoliko lakše bude kad treba da ispali loptu. Em igra protiv Angole koju će verovatno pobediti, em vidi ceo koš, pa se onda opuštenije i gađa.

Međutim, ako je "praćka" naših igrača stvarno zagrejana, a ovo sa Angolom nije bilo varka, onda Filipini, Italijani i ostali stvarno imaju veliki razlog da se zabrinu pred nastavak takmičenja, posebno oni koji pre svega vole "zonu".

Dva centra, klasa Nikole Jokića i njegova uloga "lažne četvorke"

Foto: FIBA.com

Igra sa dva centra posebno je došla do izražaja u lepoj akciji sredinom prve deonice kada su Jokić i Marjanović izašli visoko u dupli blok za Bogdanovića.

Jokić je išao prvi, Bobi iza njega i dok su igrači Angole pokušavali da oko njih dvojice jure Bogdanovića, Jokić je zaboravljen na liniji trojke.

Momak koji u NBA ima vrlo solidne procente šuta za tri, na FIBA trojci će se još bolje snaći i eksploatisati to što protivnici ne znaju koga pre da brane i gde.

U ovakvoj situaciji Marjanović ili neki drugi centar ostaje na niskom postu sa čistom stranom da igra leđima, Jokić ili jedan od krilnih centara ostaje sam spolja, a Bogdanović eventualno može da proba da probije kroz sredinu kad za to vidi prostor.

Foto: FIBA.com

Treba biti pošten pa reći da je Angola igrala i lošu timsku odbranu, pa je više puta bilo grešaka u preuzimanju i komunikaciji, pa je bilo lakše poentirati i idealno za trening nekih akcija za dva i tri igrača.

Verovatno najjače oružje Srbije za sada je visoki pik sa Jokićem kao četvorkom. Možda je upravo ovo uigravanje bilo deo razloga što kapiten Miroslav Raduljica nije dobio dovoljno minuta na startu Mundobasketa.

Kada Jokić postavi blok na liniji trojke po sredini, jedna od akcija je da se centar u tom trenutku već kreće ka reketu gde pokušava da izgradi što bolju poziciju leđima okrenut košu.

U jednoj od situacija to je uradio Milutinov. Jokić ga je video na dva, tri metra od koša, spustio loptu i ostalo je bilo lagana realizacija.

Foto: FIBA.com

Za slučaj da se pored Milutinova nađe snažniji centar, Jokić može da šutne ili jednostavno "resetuje" akciju i vrati je pleju ili beku.

Brzi i kratki pasovi u reketu su takođe nešto što može da bude rapsodija. Svi srpski centri su im vični (osim možda Marjanovića) i ovakva dodavanja su najčešće neuhvatljiva za visoke igrače protivničkih ekipa.

Milutinov je pravio blok Joviću, Mur je krenuo da pokrije prodor na laktu, a Nikola se samo okrenuo i napravio novi blok. Jović je to pročitao i krenuo na levu stranu, a u bloku su ostala dvojica igrača Angole.

Milutinov se izvukao, treći košarkaš je krenuo da pokrije centra Olimpijakosa i ostavio je Jokiću previše prostora u ćošku, što je ovaj iskoristio i dao trojku za 53:32.

Odbrana kontri i punjenje reketa

Foto: FIBA.com

S druge strane, odbrana Srbije je primala poene uglavnom zato što je na mahove delovala ležernije.

Naravno, svesni su bili i Đorđevićevi igrači da protiv Angole nije ni neophodno igrati punim intenzitetom zbog straha od povreda. Ono što ohrabruje u igri na ovoj strani terena je udvajanje kada protivnik igra tranziciju i ima dobre "slešere", odnosno prodorne igrače.

Recimo, Angola je u nekoliko navrata gubila loptu tako što jedan igrač proba direktno u kontri da krene do koša dok ga "njegov" čuvar prati, a drugi iskoči na krađu.

Bolje ekipe imaju i košarkaše koji će bolje koristiti rupe u prostoru i zbog toga nije loše kad se te rupe ovakvim udvajanjima što više sužavaju i otvaraju prostor za kontre.

Foto: FIBA.com

Bilo je i propusta na onome što Amerikanci zovu "weak side", sa strane pomoći jer je tu nekoliko puta u našoj odbrani ostajalo slobodnog prostora za šutere, samo što u Angoli nije imao ko da im doturi loptu.

Međutim, do ovakvih situacija je dolazilo jer smo svesno punili reket zbog skupljanja promašaja, te kako bismo zatvorili prolaz do koša. U krajnjoj liniji to je doprinelo da Srbija na isteku 40. minuta ima 41 skok.

Angola je imala svega 19, a ova razlika je naročito počela da raste u drugom poluvremenu. Ovakva razlika nije neuobičajena kad jedna ekipa ima najboljeg centra na svetu i jednog od najboljih u Evropi istovremeno.

Kad su trojke Angole stale, to je bio lek da se unese što veća frustracija u redove protivnika, pa su se po trojica igrača često i brzo nalazila u reketu nakon šuteva igrača u crvenim dresovima.

Srbiju sada čekaju još Filipini i Italija. Filipini su se pokazali kao lak zalogaj za Italijane, ne bi trebalo da bude drugačije ni sa našom reprezentacijom, pa će, kao što je očekivano Italija i Srbija odlučivati o prvom mestu u grupi D.

Ipak, ako u našoj igri budu funkcionisale "kao sat" bar dve od navedene tri stvari, Italija ni sa Galinarijem i Belinelijem ne bi trebalo da bude preterano veliki problem za Orlove koje će do tada izvesno pojačati i povređeni Nemanja Bjelica.

Pogledajte video snimljen ultra-širokougaonom kamerom na Motoroli One Action - Đorđević saopštio sjajne vesti posle pobede nad Angolom

M.Ljubisavljević