Istorija se ponavlja: Neverovatno podudaranje prvog meča Srbije u Kini sa Indijanpolisom 2002!

Micić kao Jarić, Bobi kao Radmanović

Foto: Profimedia/AFP, FIBA

Poslednju titulu prvaka sveta reprezentacija Srbije, odnosno tada Jugoslavije, osvojila je 2002. u Indijanapolisu. Čuveni turnir, na kome smo savladali američki drim-tim ali i argentinski, započen je, kao i danas u Kini, ubedljivom pobedom nad Angolom, a pojedini igrači zabeležili su iste učinke kao junaci od pre 17 godina.

Indijanapolis 2002. je turnir kojeg se svaki Srbin sa radošću seća, a 17 godina kasnije očekivanja svih su da se ta godina ponovi. Pokazatelji sa prve utakmice idu tim očekivanjima u prilog.

Svetsko prvenstvo 2019. u Kini otvorili smo utakmicom protiv Angole, istim protivnikom sa kojim smo otvorili i taj čuveni turnir.

Ubedljiv trijumf od skoro pedeset poena u mnogome podseća na taj iz Indijanpolisa.

Foto: MN Press

Uspeli su izabranici Aleksandra Đorđevića da prebace stotku i da ostvare pobedu od skoro 50 poena - 105:59.

Pre 17 godina pobeda je ostvarena sa tačno 50 poena razlike nad istim protivnikom kojem smo ubacili 113 poena a primili smo 63.

Te 2002. naša reprezentacija je pokazala timski duh gde je čak osam igrača bilo dvocifreno, a trojici je nedostajalo samo poen ili dva za taj učinak.

Niko se preterano nije istakao, a to govori i podatak da je najefikasniji bio Peđa Stojaković sa 13 poena. Marko Jarić je zabeležio šest asistencija, dok je Vladimir Radmanović dominirao pod koševima sa 10 skokova.

Foto: FIBA.com

Na otvaranju Mundobasketa 2019. Srbiju je predvodio Bogdan Bogdanović sa 26 poena. Nikola  Jokić ga je pratio sa 19, dok je isto kao i pre 17 godina osam igrača bilo dvocifreno. Razlika je samo u tome što smo sada igrali sa 11 igrača zbog povrede Nemanje Bjelice, dok je kapiten Miroslav Raduljica zabeležio samo jedan poen.

Isto kao i Marko Jarić tad, tako je i Vasilije Micić zabeležio šest asistencija. Međutim, ovoga puta bilo je boljeg dodavača. Stefan Jović je zabeležio čak 9 uspešnih asistencija.

Što se skokova tiče Boban Marjanović je učinio isto što i Radmanović 2002. godine, zabeležio je tačno 10 skokova, najviše u našoj ekipi.

Foto: Profimedia/AFP

Mnogo stvari se podudarilo kao kada smo se poslednji put popeli na vrh sveta već u prvom kolu zbog čega euforija u Srbiji može da dostigne još veći nivo.

Pogledajte video snimljen ultra-širokougaonom kamerom na Motoroli One Action.

VIDEO - Đorđević saopštio sjajne vesti posle pobede nad Angolom

Foto: Telegraf

(Filip Ištvanović)