Klima na stadionima u Kataru smeta Brazilcima, kašlju, boli ih grlo, nije im prijatno

Savremeni sistemi koji hlade stadione ne pogoduju baš svima

Foto: Tanjug/Ap

Brazilski fudbaler Entoni nije srećan zbog upotrebe klima-uređaja na stadionima tokom trajanja utakmica Svetskog prvenstva u Kataru, rekavši da je zbog toga bio bolestan i da je imao problem s grlom. Kaže i da većina njegovih saigrača deli njegovo mišljenje, jer nie jjedini koji je imao problema sa grlom.

- Imao sam manjih poteškoća, ali sam se sada oporavio. Bila je to neka kratka bolest, verovatno samo grlobolja. Znam sigurno koji je uzrok tome, a to su ovi klima-uređaji na stadionu. Nije stvar samo u meni, moji saigrači su takođe imali problem sa grlom i kašljali su. To je pomalo neugodno, ne želite da zbog takvih stvari izostajete sa utakmica, ali sada je srećom sve u redu - poručio je Entoni.

Uprkos zabrinutosti da rashladni sistemi ne mogu značajno spustiti temperaturu na otvorenim stadionima, svih osam terena na kojima se igraju utakmice Mundijala imaju specijalno dizajnirane rashladne jedinice. Tehnologija je razvijena u saradnji s Univerzitetom Katar, a koristi solarnu energiju za napajanje ventilatora koji uvlače spoljni vazduh, hlade ga, a potom ga šalju kroz ventilacione otvore na tribinama i terenu.

S obzirom na činjenicu da je reč o sistemu cirkulacije vazduha, ohlađeni vazduh se ponovo uvlači u sistem gde se ponavlja proces hlađenja, ali i filtriranja (pročišćavanja) pre nego se ponovo pusti kroz ventilacione otvore na tribinama i terenu.

Stadioni se hlade na temperature između 18 i 24 stepena.

(Telegraf.rs)