Kazemiro, Srbine: Brazil pobedio i pomogao Srbiji, Orlovi protiv Švajcarske za prolaz dalje!

Mala pomoć iz Južne Amerike i samo jedan jasni cilj

Foto: Tanjug/AP

Dosta komplikacija, računica, strepnje, a sve se svelo samo na jedno - Srbija mora da pobedi Švajcarsku kako bi se plasirala u nokaut fazu Mundijala. To je omogućio Brazil koji je savladao Džaku, Šaćirija i drugove sa 1:0 u drugom kolu grupe G Svetskog prvenstva.

Naravno, mora se napomenuti da je, uz pobedu protiv Švajcarske, potrebno i da se ne desi belosvetska senzacija u vidu trijumfa Kameruna nad samim Brazilom.

Sve je jasno i sve je bistro. Petak je dan kada će se sve slomiti.

Svi smo očekivali da će Brazil dominirati, ali kako je vreme teklo, Švajcarska je sve više bila bliža nuli koju je i videla na kraju tunela, ali je na scenu stupio Kazemiro...

Foto: Tanjug/AP

Može se reći da je Selesao imao istu taktiku za Švajcarce kao i za Orlove, sve više i više su sabijali protivnika u njegovih 16 metara, ali su momci Murata Jakina uspevali da spreče onaj zaključni udarac u akciji.

Da se sve slikalo kao i protiv Srbije, pokazuje i nula na poluvremenu, a manjku ubojitosti kumovao i izostanak povređenih Nejmara i Danila.

Prvi put je stvarno pukla odbrana švajcarske ekipe u 64. minutu kada je Vinisijus ispao sam pred golmana i lagano poslao unutrašnjim delom desnog stopala loptu u desni ugao.

Naknadnom VAR reakcijom, sudija je pokazao da se radilo o ofsajdu, ali ne strelca pogotka, već Ričarlisona koji se ponudio i aktivno zasmetao štoperu da se domogne lopte. U prvom mahu, nikome nije bilo jasno ni ko je bio u nedozvoljenoj poziciji.

Foto: Tanjug/AP

Silni napadi preko leve strane i agilni Vinisijus su stvarili sve veće i veće probleme, a onda se opteretila i desna strana nakon što su ušli Žesus i Entoni.

Ključni momenat meča se desio u 83. minutu kada je Kazemiro sa nekih 17 metara, rezantnim udarcem, pogodio desni ugao iz polu voleja, i doneo prolaz Brazilu, ali i nadu Srbije da pobedom može do nokaut faze nakon poslednjeg kola u grupi.

TOK MEČA

II POLUVREME

90+6. minut - KRAJ! BRAZIL JE SLAVIO PROTIV ŠVAJCARSKE I POMOGAO SRBIJI!

90. minut - Igrać se još šest minuta...

83. minut - GOOOOOOOOL! E, SADA, BRAZIL STVARNO VODI! Odigrala se brza akcija koja je imala za epilog jedan polu volej Kazemira, a veznjak je taman zakoračio u 16 metara, tukao malo iskosa levo i pogodio dijagonalni ugao. Ovo je bilo potrebno i Srbiji! 

78. minut - Niko nije zakačio ovu plitku "žabicu" od Entonija, tako da je Zomer sačekao i u naručje prihvatio loptu koja je putovala sa nekih 25-26 metara.

75. minut - Evo i reakcije na drugoj strani: Izlaze Embolo i So, a ulaze Ebišer i Seferović.

72. minut - Ričarlison i Rafinja izlaze iz igre, Žesus i Entoni ulaze na teren. Taktika se ne menja, Tite je samo ubacio svežije ofanzivne snage.

64. minut - GOOOOOOOOL! BRAZIL VODI! Ne... Ipak ništa. Vinisijus je prelepo prošao po strani, izbegao klizeći Vidmera i unutrašnji delom stopala pogodio donji desni ugao. Ipak, tehnologija je videla da se Ričarlison uključio u igru, iako nije ni igrao loptom. Uticao jeste, ali ovo niko na prvi mah, nije ni video.

57. minut - Ponovo je kratak bio Ričarlison za dužinu kopačke pri utrčavanju i centaršutu Vinisijusa. Lopta je prohujala kroz peterac i nastavila put ka aut liniji.

53. minut - Velika šansa sada za Švajcarsku! Vidmer se ubacio po desnoj strani i dobio jednu dugu loptu koja mu je omogućila da uđe skroz u kazneni prostor. Ipak, njegov centaršut po zemlji je izblokiran na prvoj stativi, iako je Alison već bio spreman za mnogo veću muku.

52. minut - Evo sada i javne opomene za Brazilce. Fred je prekinuo kontru i znao je šta sledi.

50. minut - Prvi žuti karton na meču udeljen je Švajcarcima, tačnije Rideru koji je udario Vinisijusa u lice prilikom pokušaja da spreči njegovu fintu i prodor.

46. minut - POČINJE DRUGI DEO IGRE! Jedina promena desila se u redovima Brazila gde je Paketa izašao, a ušao Rodrigo.

I POLUVREME

45+1. minut - KRAJ PRVOG POLUVREMENA! Nema golova, a za Srbiju bi bilo dobro da ga bude u nastavku. U mreži Švajcarske, naravno.

45. minut - Zomer boksuje posle kornera direktno u gužvu koja je bila ispred njega. Na sreću Švajcaraca, niko se nije snašao od Južnoamerikanaca.

44. minut - Ugasili su se reflektori za momenat, sudija je odmah komunicirao sa nadležnim ljudima, ali se svetlo odmah vratilo. Eto nove zabave sa gledaoce.

37. minut - Zomer siguran, ali su mu kolege skoro došle "u krilo". Hvata golman Švajcarske loptu, ali je ovo bilo opasno ubacivanje Rafinje.

34. minut - Švajcarska se sve više povlači i sada smo videli udarac Militaa koji je rezultovao kornerom. Brazilci bi mogli na ovom pritiskom da zasnuju vođstvo.

27. minut - Kakva šansa za Vinisijusa! Zvezda Reala je iz drugog plana istrčala, a to je video Rafinja koji je dugom loptom angažovao zemljaka i ubacio ga u sto postotnu priliku. Ipak, Vinisijus je sa nekih 7-8 metara iskosa sa leve strane tukao ka prvoj stativi, ali je tu bio golman Zomer koji je odbio loptu u korner.

23. minut - Švajcarskoj je bilo potrebno pet minuta kruženja da bi došli do 16 metara odakle nisu mogli dalje. Markinjos odlično, štoperski, reaguje stavivši nogu ispred Vargasa.

18. minut - Ovo je bilo blizu, ali Elvedi reaguje na petercu! Paketa je poslao rezantnu loptu po zemlji sa leve strane, Ričarlison je kasnio za stopalo na prvoj stativi, a štoper Švajcaraca nije dopustio da ona napravi još veće probleme.

12. minut - Brzopotezno su Brazilci stigli u 16 metara nakon što je Paketa izbacio Ričarlisona, ali napadač nije uspeo da povratnim pasom proigra saigrača. Sve veće napadačke talase Selesaa vidimo.

7. minut - Švajcarska je na momenat dobro odgovorila i mirisalo je u jednom momentu, posle pasa Rodrigeza, da će biti mnogo opasnije po Brazilce. Ipak, nema muke za Alisona.

3. minut - Ovo je moglo da bude jako opasno, jer je iz prekida Rafinja poslao loptu koja je prohujala kroz 16 metara, ali je niko nije dohvatio.

1. minut - MEČ IZMEĐU BRAZILA I ŠVAJCARSKE JE POČEO!

SASTAVI

Brazil: Alison - Aleks Sandro, Tijago Silva, Markinjos, Militao - Vinisijus, Kazemir, Fred, Rafinja - Paketa, Ričarlison.

Švajcarska: Zomer - Vidmer, Akanđi, Elvedi, Rodrigez - Frojler, Džaka, Rider - So - Vargas, Embolo.

RAČUNICA

Naravno, mi ćemo na ovom susretu navijati za Karioke, jer bi nam u tom slučaju bio dovoljan bilo koji trijumf u poslednjem kolu protiv Švajcarske za prolazak dalje, pod uslovom, naravno, da ni Kamerun ne napravi belosvetsko čudo i dobije Brazilce u poslednjem kolu. Tada će se gledati da razlika pobeda Srbije protiv Švajcarske i Kameruna protiv Brazila bude barem +2 u korist Orlova.

Situacija se umnogome komplikuje ukoliko Brazil i Švajcarska odigraju nerešeno. Tada će Srbiji ponovo biti neophodna pobeda, ali će se gledati kojom golom razlikom (možete pogledati ovde).

Video: Postavili smo Japancu pitanje na engleskom, a on odgovara na srpskom: Došao da bodri Orlove

Ovaj video sniman je Xiaomi12T Pro telefonom

(Telegraf.rs)