Profesor sa Oksforda matematički izračunao pobednika Mundijala: Rezultati se neće svideti navijačima u Srbiji

Prema ovom modelu, Orlovi će završiti kao trećeplasirani u grupi iza Brazila i Švajcarske

Foto: World Cup / Alamy / Alamy / Profimedia

Mundijalska groznica nas polako, ali sigurno sve više trese. Sutra u Kataru utakmicom između domaćina i Ekvadora od 17.00 časova startuje Svetsko prvenstvo u fudbalu na kojem će učešće uzeti i Srbija.

Naši momci svoj premijerni nastup imaće u četvrtak od 20.00 časova kada će rival biti Brazil, koji će, ako verujemo proračunima sa Univeziteta Oksford, na kraju biti prvak sveta.

Naime, profesor Džošua Bul sa Oksforda koristio je matematički model kako bi izračunao ko će biti pobednik Mundijala, odnosno kako bi napravio čitav kostur i predvideo ishode svih grupa na ovogodišnjem Mundijalu u Kataru.

Algoritam koji je napravljen je simulirao utakmice grupne faze ukupno 1.000.000 puta i uzeo najverovatnije ishode. Potom je utakmice nokaut faze simulirao po 100.000 puta, takođe izračunavši verovatnoću prolaska jedne od ekipa u narednu fazu takmičenja.

Došlo se do toga da bi Srbija, nažalost, napustila takmičenje već u grupi, pošto bi ispred nje bili Brazil i Švajcarska. Karioke bi potom išle sve do samog kraja, a u finalu bi igrali protiv Belgijanaca gde bi slavili sa verovatnoćom od 61,3%.

Prethodno bismo u polufinalu, ako verujemo ovom modelu, gledali okršaje Brazil - Argentina i Francuska - Belgija. Do četvrtfinala bi "dogurali" još Holanđani (koji bi izgubili od Argentine), Španci (koji bi bili poraženi od Brazila), Englezi (koji bi izgubili derbi od Francuza) i Portugalci (koji bi tesno ispali od Belgije).

Video: Čuda su moguća, treba biti optimista: Piksi veruje u uspeh

(Telegraf.rs)