Kako su debakl Dinama, gol u 87. i još 2 rezultata obradovali Zvezdu na putu ka direktnom plasmanu u LŠ

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Nije Crvena zvezda ove sezone imala sreće kada je u pitanju žreb za Ligu šampiona, dobili su jako teške rivale u istorijskom novom formatu i zbog toga početni rezultati poprilično pate.

Zvezda je, na primer, iz poslednjeg šešira, gde su u suštini i traže bodovi, dobila PSV i Štutgart - dve ekipe koje su u prethodnom kolu u gostima ostvarili ozbljan rezultat. PSV je odigrao 1:1 u Parizu sa PSŽ-om, dok su Švabe slavile sa 1:o usred Torina protiv Juventusa. Prethodno su preznojali i Real u Madridu (2:1).

Crveno-beli su u 2. i 3. kolu primili devet golova (Inter, Monako), u 4. im dolazi Barselona koja je sa 4:0 dobila Real u El Klasiku, a ako nešto može da raduje srpskog šampiona, osim rezultata u domaćem prvenstvu, jesu rezultati tokom vikenda koji im idu na ruku kada je u pitanju direktan plasman u LŠ sledeće sezone.

Nije Zvezda još šampion Srbije, ali izjave iz tabora Partizana, prvog rivala, da im je cilj ostajanje drugog mesta, jasno aludiraju na to da su u Humskoj svesni da će teško stići trenutnu razliku.

Serija loših rezultata srpskih klubova u Evropi dovela je do toga da će Zvezda morati iz 2. kola kvalifikacija da juri peti ulazak u LŠ - osim ako ne završi kao prva na listi timova sa najboljim koeficijentom.

Kada je u pitanju pomenuta tabela, Zvezda se nalazi na 6. mestu. Međutim, ako bi se prvenstva širom Evrope završila sada, crveno-beli bi išči direktno u LŠ. Razlog - pet timova ispred trenutno nisu na prvom mestu na tabeli i neki čak solidno zaostaju za rivalima.

Takav slučaj je sa zagrebačkim Dinamom koji je za vikend poražen 4:2 od Osijeka u Zagrebu i sada zaostaje sedam bodova za Hajdukom. Zanimljivo, upravo je Dinamo taj koji ove sezone kuca na vrata plej-ofa usled tog slabijeg rasporeda (Salcburg, Slovan, Seltik...).

Rendžers, Dinamo, Šahtjor, Salcburg i Olimpijakos su timovi koji moraju da ne osvoje titulu ukoliko Zvezda želi direktno u LŠ sledeće sezone. Od svih pomenutih ekipa, jedino su Škoti slavili tokom vikenda (2:1). Međutim, već sada zaostaju za Seltikom i Aberdinom šest bodova.

Dinamo, već smo rekli, kaska sedam u odnosu na Hajduk, Šahtjor je na minus šest u odnosu na Dinamo iz Kijeva, a upravo su ove dve ekipe ukrstile koplja u nedelju. Tim iz Donjecka je vodio 1:0, imao igrača manje, a onda je Karavajev u 87. poravnao rezultat na 1:1. Bod koji je slađi i Dinamu i Zvezdi.

Salcburg je u nedelju odigrao 0:0 sa Volfsbergerom (sa igračem više) i zaostaju osam bodova u odnosu na Šturm, Doduše, imaju dve utakmice manje. Olimpijakos, je neočekivano poražen od Astereasa sa 1:0 i na tri boda su od Arisa, odnosno dva od PAOK-a, sa identičnom skorom (15 bodova) kao i šampion AEK.

(Telegraf.rs)