Voždovac zbog "Čika Dače" časti svoje navijače: "Želimo da fudbalsku javnost podsetimo na jednu stvar"

E. S.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: MN Press

Fudbalski klub Voždovac u subotu od 18 časova na svom stadionu dočekuje ekipu OFK Vršac, a ulaz će u čast Danila Stojanovića „Čika Dače“ biti besplatan za sve posetioce!

Voždovac na ovaj način želi da obeleži 147 godina od rođenja, kako sami kažu, "krucijalne figure u njegovom osnivanju i radu prvih godina kluba", tada osnovanog kao FK „Dušanovac“.

Generalni direktor FK Voždovac, Jovan Simić, ističe da je bitno edukovati mlade naraštaje i ljubitelje fudbala o zaostavštini Danila Stojanovića i da će se Voždovac pokrenuti inicijativu da svi klubovi u čijem je osnivanju učestvovao Čika Dača zajedno obeležavaju ovakve datume:

- Da bismo znali ka čemu idemo, moramo znati odakle je sve krenulo i kako je moralna vertikala našeg kluba sazidana. Moramo znati gde su nam fudbalski koreni i koje vrednosti kao klub moramo da baštinimo. Nema veće časti za jedan fudbalski klub u Srbiji nego da njegovi počeci budu vezani za Danila Stojanovića, čoveka koji je sinonim za fudbal, za neumorno fudbalsko pregalaštvo, za rad sa mladima i ogromnu ljubav prema otadžbini. Ovim gestom želimo da fudbalsku javnost i sve naše navijače podsetimo na Čika Daču, da se okupimo u što većem broju u subotu na našem stadionu i da pošaljemo jednu lepu sliku na koju bi naši osnivači od pre više od jednog veka bili ponosni.

Čika Dača, odnosno Danilo Stojanović koji je rođen 24. oktobra 1877. u Lapovu, bio je ključan u osnivanju FK Dušanovac, 1912. godine, koji je bio preteča FK Voždovac. Njegova uloga u FK Dušanovac bila je osnivačka i savetodavna, gde je kao pionir srpskog fudbala doprineo razvoju kluba u tadašnjem prigradskom naselju Dušanovac, što je postavilo temelje za kasniju evoluciju tog kluba u današnji FK Voždovac i bio je prvi trener u istoriji kluba. Prema nekadašnjim pričama starijih Voždovčana, Čika Dača je često znao i da stane na gol i svojim bravurama oduševljava navijače.

Danilo Stojanović bio je neumorni fudbalski entuzijasta koji se slobodno može nazvati „ocem srpskog fudbala“, jer je retko koja figura doprinela ovom sportu više od njega. Osnivač je nekoliko klubova (BSK, Šumadija, Velika Srbija), predsedavao je osnivačkom skupštinom Jugoslovenskog nogometnog saveza, na kojoj je izabran i za potpredsednika i bio prvi potpredsednik Beogradskog loptačkog podsaveza. Sve što danas u Srbiji fudbal jeste, to je delo Čika Dače.

U svojoj knjizi „Čika Dačine uspomene“, izdatoj 1953. godine, o FK Dušanovac piše sledećim biranim rečima:

- Dušanovac je uglavnom bio klub učenika gimnazijalaca i učenika u privredi, može se reći dečiji klub, i takav je ostao sve do prvog svetskog rata… Bio je je zato jedan od najnaprednijih i najboljih niželigaških klubova u Beogradu. On je kao takav dostojno gajio i čuvao svoju svetlu tradiciju jednog malog, ali na moralnoj visini vrednog sportskog kluba , koji je iz svojih redova dao divne primere sportista i patriota. On i danas dela na korist našeg sporta - reči su koje odzvanjaju i nakon više od jednog veka od osnivanja kluba.

Utakmica između Voždovca i Vršca igra se u subotu od 18 časova na stadionu Voždovca. Ulaz će biti besplatan za sve gledaoce, uz prethodno preuzetu besplatnu kartu na Info pultu Tržnog centra stadion na dan same utakmice.

(Telegraf.rs)