Torcida Split uputila skandaloznu poruku zbog dvojezičnog natpisa, pa digla pobunu: "Ćirilici ovde nema mesta"

S. T.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Giannis Papanikos / Zuma Press / Profimedia

Najvatreniji navijači Hajduka iz Splita, dobro poznata grupa Torcida dospela je u žižu javnosti nakon što je rešila da se pobuni zbog najave postavljanja dvojezične spomen-ploče Sašku Gešovskom, makedonskom vojniku iz JNA, koji je poginuo za vreme velikog protesta 6. maja 1991. godine.

Oni su poručili da je jedan od glavnih razloga za tako nešto i to što će tabla biti napisana na ćirilici i da za nju, prema njihovim rečima "nema mesta u Splitu".

Objavili su i kratko zvanično saopštenje na svojoj Fejsbuk stranici u kojoj kažu da neće dozvoliti tako nešto da se desi:

- Gradonačelniče, dogradonačelniče i svi ostali klošari skriveni iza raznih veća, odbora i inicijativa, imamo poruku za vas!

Nikada, ali baš nikada, nećemo vam dozvoliti da blatite i cipelarite hrvatske branitelje, njihove porodice i sve druge Splićane i Hrvate ni da javni prostor koristite za pokušaje odvratnog skupljanja političkih bodova i to na način da obezvrjeđujete vrednosti i žrtve "Domovinskog rata" postavljanjem spomenika vojnicima neprijateljske i zločinačke vojske.

Takvim pokušajima, kao ni ćirilici, u Splitu nema mesta! I, verujte nam na reč, ovo vam može ostati samo na pokušaju! - glasila je sramna poruka Torcide.

A kako stvari stoje, od takve odluke deli nas samo odluka Gradskog veća u Splitu, koja treba da glasa u većini, kao što je to uradila i Komisija za imenovanje ulica i trgova na već održanoj sednici.

Nikada se nije otkrilo kako je stradao Saško Gešovski, a njemu će biti posvećena tabla na kojoj će na kraju posle mnogo kompromisa i većanja pisati "Saško Gešovski, Kavadarci, 31. 10. 1971. - Split 6. 5. 1991. nesrećno stradao 6. maja 1991. godine".

(Telegraf.rs)