Orliće čeka nikad teži put do Eura: Promenjen sistem kvalifikacija, klubovi moraju da puste najvažnije igrače!

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

Kadetska reprezentacija Srbije (U 17), predvođena selektorom Radoslavom Batakom, okupiće se tokom vikenda u SC Stara Pazova povodom utakmica koje ih očekuju u prvim danima novembra!

U pitanju su kvalifikacioni mečevi za odlazak na Evropsko prvenstvo 2025. godine u Albaniji, i to ono prvo kolo u kom će Orlići čak biti i domaćini.

Naime, kadetsku selekciju Srbije očekuje nikad teži put za plasman na EP, s obzirom na promenu pravila, jer će posle tog prvog kola uslediti drugo - gde će iz grupe ići samo jedna reprezentacija. Za razliku od ranijih ciklusa kada su dve prolazile dalje.

Srbija će u prvom kolu kvalifikacija igrati protiv Bugarske (1. novembar) i Turske (7. novembar), u okviru grupe 13. Kada je u pitanju pomenuti "stepenik", pravila kažu da su 54 tima podeljena u 14 grupa. Svaka grupa se igra u formatu jedne lige (round-robin) na jednom od timova izabranih za domaćine nakon žreba. Najbolja dva tima iz svake grupe prolaze u Drugo kolo Lige A. Ostali timovi igraće u Drugom kolu Lige B.

Srbiji je, naravno, cilj plasman u grupu A, a tamo će 28 timova biti podeljeno u sedam grupa po četiri tima. Kao što smo rekli, pobednici svake grupe kvalifikovaće se za Finalni turnir. Ako se Albanija, kao domaćin, nađe među sedam kvalifikovanih timova, najbolji tim na drugom mestu takođe će se kvalifikovati.

Žreb za drugo kolo kvalifikacija biće održano u decembru, kada će se znati i domaćini, dok ćemo na EP sada imati dve grupe od po četiri tima i dve najbolje ići će u polufinale.

Podsetimo, kadeti Srbije su ove godine igrali polufinale EP na Kipru, ali je odlazak tamo bio dosta lakši, barem na papiru, nego u ovom slučaju. Takođe, na samom turniru iz grupe se išlo najpre u četvrtfinale s obzirom na veći broj selekcija na završnom turniru.

S obzirom na sve navedeno, odnodno činjenicu da su ispred nas nikad teže kvalifiakcije, od velikog je značaja da klubovi izađu u susret selektoru Bataku i puste svoje najbolje igrače, uz napomenu da samo igrači rođeni 1. januara 2008. ili kasnije imaju pravo da učestvuju.

(Telegraf.rs)