Ovo je stadion na kom Zvezda igra protiv Monaka: Ivana Španović ga pamti, a ispod njega se nalazi hala

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Telegraf

Fudbaleri Crvene zvezde gostovaće ekipi Monaka, od 18.45, u okviru trećeg kola ligaške faze Lige šampiona.

Meč se igra na stadionu "Luj II" u Kneževini, a ova impozantna građevina, predstavlja jedan od simbola grada.

Izgradnja i arhitektura

Stadion "Luj II" otvoren je 1985. godine, u kvartu po imenu Fonvjej, u Monako.

Inače, stadion nosi ime po knezu Luju II, koji je izgradio i stariju verziju stadiona. Upravo taj stari stadion, koji je nosio isto ime, bio je izgrađen 1939. godine, nekoliko stotina metara dalje od mesta na kojem se danas nalazi noviji.

Sama izgradnja stadiona, počela je 1981. godine, nakon što je tadašnji Knez, Renije III, doneo odluku da to bude upravo u gore pomenutom kvartu.

Gradnja je počela izgradnjom luke i nasipa, s obzirom na to da je stadion napravljen na zemljištu koje je dobijeno isušivanjem mora u tom području. Upravo zbog  tog poduhvata, gradnja je trajala četiri godine, a na njega je utrošeno 120.000 kubika betona, 9.000 tona čelika i 2.000 tona armature, koja je korišćena za sigurnosne zidove za zaustavljanje vode.

Stadion je zvanično otovren 25. januara 1985. godine, a dna kasnije, Monako je u prvom meču na tom stadionu slavio protiv Lensa sa 3:0.

Arhitektonski, stadion je prepoznatljiv po svom elegantnom izgledu, a pogotovo zbog devet velikih lukova koji se nalazi iza gostujuće tribine.

Ono što je posebno specifično, jeste to što se ispod stadiona i tribina, prostire komercijalni prostor, kao i veliki parking, te upravo zato stadion može da se koristi u više svrha.

Zanimljivo, pod zemljom ispod stadiona nalazi se i dvorana Gaston-Medesin, gde svoje mečeve igra KK Monako, što je zaista specifično.

Ono što je takođe interesantno, jeste da se stadion nalazi na državnoj granici Francuske i Monaka, koja se prostire duž zapadne strane, duž Lučke avenije.

Ivana Španović pamti ovaj stadion

Na stadionu "Luj II", s obzirom na to da psoeduje atletsku stazu, godinama unazad, održavaju se i atletski događaji, a svakako najprestižniji od njih jeste miting Dijamantske lige, koji zvanino nosi ime "Herculis".

On se već dugi niz godina održava na stadionu "Luj II", a po dobrom ga pamti i srpska atletičarka, Ivana Španović.

Naime, Španovićeva je na mitingu 2015. godine u Monaku slavila skokom od 6.87 metara, što je bila njena prva pobeda u Dijamantskoj ligi te godine.

Potom je usledio i trijumf u Cirihu, kada je skočila 7.02 metara.

Inače, na stadionu Monaka, do sada su kroz istoriju postavljena i dva svetska rekorda.

Prvi od njih je postavila Jelena Isinbajeva, koja je te 2008. godine preskočila 5.04, a potom je i 2015. godine, Genzebe Dibaba pretrčala 1.500 metara za 3:50,07.

Sve u svemu, stadion odiše elegancijom, ali ima i izuzetno bogatu istoriju iza sebe.

(Telegraf.rs)