Nemački fudbaler odbio da potpiše dres u duginim bojama: "Neću potpisati to gej..."

S. J.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Christian Schroedter / imago sportfotodienst / Profimedia

Napadač Volfsburga, Kevin Berens (33), našao se na udaru kritika nakon što je na marketinškom događaju odbio da potpiše dres koji je sadržavao dugine boje u čast LGBTQ zajednice.

Tokom događaja, Berens je izjavio: "Neću potpisati to gej s****", što je izazvalo šok među prisutnima i ubrzo se izvinio.

Volfsburg je brzo reagovao na ovaj incident. U izjavi za Bild, klub je rekao: "Tokom internog sastanka izrečene su izjave koje nisu u skladu sa stajalištem VfL Volfsburga. Incident je odmah interno rešen. VfL Volfsburg naglašava svoju društvenu odgovornost. Klub i njegovi zaposlenici zalažu se za raznolikost i toleranciju, a vrednosti poput poštovanja, poštenja i odgovornosti oduvek su bile čvrsto ukorenjene u klupskoj filozofiji."

Berensov komentar je, prema izvorima, šokirao klupske zaposlene koji su učestvovali u potpisivanju raznih artikala, koji se kasnije prodaju ili koriste u dobrotvorne svrhe. Na sastanku sa sportskim direktorom Sebastijanom Šnidzjelorsom, Berens je naglasio da nema ništa protiv homoseksualaca, a kasnije se izvinio, rekavši: "Moj spontani komentar apsolutno nije bio u redu. Tema je jasno interno raspravljena i molim vas za razumevanje, ne želim dalje komentarisati." Nije objavljeno da li je Volfsburg preduzeo mere protiv njega.

Tokom svoje karijere, Berens je igrao za nekoliko klubova, uključujući Vilhelmšaven, drugu ekipu Hanovera, Ahen, Esen, Sarbriken, Sandhausen i Union Berlin, pre nego što je potpisao za Volfsburg u januaru ove godine, gde mu ugovor važi do leta 2025. Prema podacima Transfermarkta, tokom karijere postigao je 144 gola u 456 utakmica. Ima jedan nastup za reprezentaciju Nemačke, a vrednost mu je procenjena na dva miliona evra.

(Telegraf.rs)