Mnogo dilema pred rasplet u Partizanu: Ima li Skupštine, ko bi zasedanje, a ko odlaganje i zašto?

Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: Marko Jovanović

Skupština Partizana je zakazana još pre 15 dana, a da li će sutra biti i održana trebalo bi da bude poznato u toku današnjeg dana, jer i strana koja se uslovno povlači, odnosno želi da se povuče iz kluba, ali i ona potencijalno nadolazeća, čekaju "beli dim" sa viših instanci. Možda bi sve bilo mnogo jednostavnije, efikasnije i izvesnije da između onih koji žele da što pre odu i onih koji žele da dođu (ali uz garancije cenatara moći) ne postoji nadmudrivanje koje je u velikoj meri i kamen spoticanja u celoj ujdurmi u vezi sa smenom rukovodstva u Humskoj, a to je - novac za licencu.

Još uvek aktuelni predsednik Milorad Vučelić i generalni direktor Miloš Vazura, koji je juče uredno spakovao sve svoje stvari iz kancelarije u Humskoj, insistiraju da se zasedanje Skupštine održi po planu i da ih već sutra njihov saziv razreši dužnosti. Na taj način rukovođenje klubom, ali i sve prispele obaveze, a one nisu male, preuzele bi nove, nadolazeće strukture u Humskoj.

Sa druge strane, pored garancija države na koje čeka danima unazad, Rasim Ljajić bi tu sednicu rado prolongirao. Pod plaštom da nije bilo dovoljno vremena da okupi buduće saradnike, kako one najbliže u Upravnom odboru, u šta je, pak, teško poverovati, jer Ljajić nije od juče ni u politici, niti u sportu, tako i skupštinske delegate (što, hajde, donekle i pije vodu, jer se radi od 41 članu). Ako imate želju i garancije bez kojih se danas u Srbiji ne može ništa, to nisu realne prepreke, taman potencijalni predsednik ušao u klub sa dva saradnika, pa onda sistemski menjao iz korena "od kafe kuvarice do čelnika".

Ipak, čini se da je u celoj priči najveći problem, koji je sutrašnju Skupštinu dovodi pod znak pitanja, ogromna svota novca koju Partizan mora da isplati ukoliko želi evropsku licencu za narednu godinu. Prispele obaveze iznose 10.000.000 evra, od čega polovina mora da se plati u tekućem mesecu, a druga polovina krajem marta 2025. godine.

Dakle, ukoliko administracija Milorada Vučelića sutra zaista napusti crno-bele, to bi značilo da bi na Ljajićevca pleća pao celokupni iznos prispelih obaveza - dugovanja bivšim igračima, zaposlenima, poreske obaveze prema državi... To bi značilo da potencijalni predsednik trebalo da obezbedi deset miliona evra u pet meseci samo da bi klub igrao u Evropi, a pride i novac za tekuće troškove do kraja sezone (i duže), koji takođe nisu mali. I, to je zapravo unelo konfuziju da se dan pred održavanje Skupštine ne može sa sigurnošću reći da li će ona uopšte biti održana.

Foto: Marko Jovanović

Da se ne lažemo, toliki novac u tako kratkom vremenskom roku, a u trenutnom stanju u kome se nalazi Partizan, ne mogu da obezbede ni Vučelićeva, niti Ljajićeva administracija. Zato se, kao i do sada, očekuje asistencija države, ali i "mig" sa istog mesta u vezi sa sutrašnjim zasedanjem koji će iskristalisati blisku budućnost crno-belih.

Vučelić nije za potcenjivanje

To opet poteže neka druga pitanja, u zavisnosti kakva odluke bude doneta i u čiju korist. Jer, ukoliko, recimo, Vučelićevoj administraciji bude naloženo da se sutrašnja Skupština odloži po zahtevu Ljajića, onda bi pomenute prispele obaveze pale na njegova i leđa njegove administracije. Da li bi se u tom slučaju čovek koji je pet decenija u politici i već deset godina u klubu i preživeo je verovatno dosta sličnih situacija, tek tako odrekao fotelje, a da pre toga mora da kamči "petomilionsku milost"?

Foto: MN Press/Marko Metlaš

Spekuliše se da je takođe moguće da se Skupština redovno održi, da na njoj ostavke Vučelića i Vazure budu prihvaćene, a da dvojac ipak ostane na čelu kluba i obavlja funkciju "prelazne vlade" u tehničkom mandatu sve do narednog zakazivanja i zasedanja Skupštine. Jer, ispostavilo se da ostavka koju je Milorad Vučelić podneo pre više od godinu dana nije verifikovana, odnosno, navodno nije prihvaćena (mada, nije jasno gde se o njoj raspravljalo kad se Skupština nije ni održavala).

Takav scenario bi opet donekle išao na ruku Ljajiću, jer bi oktobarski UEFA monitoring ponovo bio obaveza aktuelnih struktura, pa bi se političar iz Novog Pazara "u priču" uključio posle toga i preuzeo obaveze licence od marta. No, teško je poverovati da će Vučelić, sa svim svojim kontaktima i vezama, pristati i na tako nešto bez borbe. Pogotovo sada kada je zaista odlučio da se povuče iz Humske.

Zato obe strane čekaju današnju odluku sa višeg nivoa (jedna od njih danima čeka i sastanak koji nikako da se desi), s tim da će ona za nekoga biti "beli dim", a za nekoga možda omča oko vrata.

(Telegraf.rs)