Umro Johan Neskens, jedan od najvećih fudbalera 20. veka

S. G.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Cesar RANGEL / AFP / Profimedia

Bivši vezni igrač Holandije, Ajaksa i Barsleone, Johan Neskens preminuo je u 73. godini.

Neskens, koji je postigao 17 golova u 49 nastupa za reprezentaciju Holandije, imao je 23 godine dugu karijeru, a kasnije se okušao u menadžerskim i trenerskim vodama.

Široko priznat kao jedan od najvećih fudbalera dvadesetog veka, Neskens je, zajedno sa Johanom Krojfom, bio deo Ajaksa koji je osvojio tri Evropska kupa na početku 1970-ih, a takođe je bio i član holandske reprezentacije koja je dva puta zaredom stigla do finala Svetskog prvenstva 1974. i 1978. godine.

- Duboko smo potreseni iznenadnom smrću Johana Neskensa. Zauvek jedan od naših najvećih ikona. Počivaj u miru, Johane - objavila je reprezentacija Holandije putem društvenih mreža.

Neskens je osvojio ukupno 14 trofeja u seniorskoj karijeri, uključujući onaj u Kupu kralja i trofej pobednika kupova sa Barselonom, kao i dva naslova u Severno- američkoj fudbalskoj ligi sa Njujork Kosmosom.

Nakon igračke karijere, obavljao je menadžerske uloge u švajcarskom klubu FC Zug, NEC u Holandiji i južnoafričkom klubu Mamelodi Sandauns, dok je takođe bio asistent u Holandiji, Australiji, Barseloni i Galatasaraju.

(Telegraf.rs)