Čović pričao o Pešiću, pa otkrio veliki problem: "Derbi Zvezde i Partizana i meč Srbije istog dana"

S. G.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Printskrin: TV Prva

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Nebojša Čović bio je gost emisije "Uranak" na K1 televiziji, a tom prilikom dotakao se ostanka na klupi selektora Svetislava Pešića, kao i obaveza koje predstoje kada je reč o seniorskom timu Srbije.

Čović nije dovodio u pitanje želju svih da Pešić ostane selektor.

- Pešić je zaslužio i izborio produžetak ugovora. Mi nismo sporni. To što to ranije nije urađeno, a nije dva meseca pred Olimpijadu, nije pitanje za mene i novi tim koji je došao u KSS. Pešiću su potpuno otvorena vrata i nemamo nikakav problem niti bilo kakvu zadršku u vezi sa njegovim radom kao selektora. Naravno, igrači su takođe dali svoje mišljenje. Sada razgovaramo s igračima, ali ćemo se fokusirati na novembar.

Potom, ukazao je i na veliki problem, a odnosi sa na FIBA prozore i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u novembru. Naime, u istom terminu igra se i večiti derbi.

Za te kvalifikacije moramo formirati tim, sa ili bez Pešića. Bilo ko da bude selektor, teško da možemo računati na evroligaške igrače. Imamo još jednu specifičnu situaciju, a to je da 21. novembra, kada igraju Danska i Srbija, istog dana se igra derbi Zvezda - Partizan u Evroligi.

- Koliko će igrača dati naša dva najveća kluba i s kakvom ćemo ekipom nastupiti, ostaje da se vidi, jer su ti prozori vrlo nezgodni, a Evroliga neće napraviti pauzu u tom periodu. Pešiću su potpuno otvorena vrata i na njemu je odluka, uz uvažavanje svega što on kaže. Ima 75 godina i možda želi da uspori tempo svog života, ali tu su i stvari koje su ostale iz prethodnog perioda. Postoje nesuglasice koje su se dešavale, ali to ostavimo po strani, jer to neće pomoći u vezi sa njegovim daljim angažovanjem. Savez nije problematičan, imali smo pet razgovora. Ostavljeno je da on vidi šta i kako. Pokušavamo da prevaziđemo probleme, dok nam on objašnjava da ima 75 godina, da je tri godine neprekidno u Beogradu, odvojen od porodice. To su problemi s kojima se i on suočava - rekao je Čović.

Govorio je Čović i o planovima i zadacima koji predsotje.

- Sada tražimo način kako da napravimo drugačiji pristup koji bi umanjio sve te probleme. Koliko trenera možemo angažovati? Pešić je bio jedini trener zaposlen u Savezu na neodređeno vreme, što nije baš uobičajeno. Normalno je da imate barem pet ili šest trenera zaposlenih u Savezu po selekcijama. To je posao koji se mora raditi kontinuirano. Radimo cele godine i moramo organizovati kontrolne kampove za mlađe kategorije. Odatle dolaze igrači, to je osnova. Struktura reprezentacije koju sada imamo može trajati do Olimpijskih igara u Los Anđelesu, uz određene dodatke i izmene. Nadamo se, Bože zdravlja, da će svi momci biti zdravi. Evropsko prvenstvo je sledeće godine u avgustu, što je dobro jer će moći da se odazovu i NBA igrači - kaže Čović.

(Telegraf.rs/K1TV)