Na današnji dan je osnovan Partizan: Crno-beli u nikad težoj situaciji proslavili 79. rođendan

D. U.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Nikola Anđić

Fudbalski klub Partizan i Jugoslovensko sportsko društvo Partizan osnovani su na današnji dan pre 79 godina u Beogradu.

Osnivači i članovi prve uprave Partizana bili su Koča Popović, Peko Dapčević, Svetozar Vukmanović Tempo, Ratko Vujović i drugi visoki oficiri JNA, jer su crno-beli i nastali kao fudbalski klub Jugoslovenske narodne armije.

Datum rođenja je 4. oktobar 1945. godine, a pripreme su trajale mesecima pre toga. Svetozar Vukmanović – Tempo, svojim nesravnjivim entuzijazmom, zalagao se da se pri Centralnom domu Jugoslovenske armije oformi fudbalski klub, a kasnije da se to širi i na ostale sportove, u kojima bi bili sportisti koji su u vojničkoj uniformi. Tako su istog dana kada i fudbalska sekcija, rođene one i za atletiku, šah, košarku i odbojku.

Igrači Partizana, dva dana po osnivanju, 6. oktobra, prvi put su istrčali na teren i pobedili su reprezentaciju Zemuna sa 4:2 u sastavu: Čulik, Čolić, Beleslin, Čajkovski, Đurđević, Švaljek, Šereš (B. Mihajlović), Atanacković, Rupnik, Božović i Matekalo, koji je bio i prvi strelac (dao je dva gola. Šereš i Rupnik po jedan). Trener je bio Franjo Glazer, a za fudbalsku sekciju kao tehniko je bio zadužen Virgil Popesku.

Tri nedelje nakon osnivanja Partizan je otputovao u tadašnju Čehoslovačku na prvu međunarodnu turneju, gde je savladao selekciju vojske Slovačke sa 3:1.

FK Partizan, kao "lokomotiva" čitavog sportskog društva osvojio je tokom 79 godina postojanja 27 titula prvaka države i 16 puta je bio pobednik Kupa, a pamti se i to što je 1966. godine igrao finale Kupa evropskih šampiona sa čuvenim "Partizanovim bebama", ali je poražen od Real Madrida sa 2:1.

Danas, FK Partizan proslavlja rođendan u potpunoj neizvesnosti, klub je ispao iz Evrope u sva tri kvalifikaciona takmičenja, imao je nikad gori start prvenstva, a doživeo je i istorijski poraz od večitog rivala Crvene zvezde na svom stadionu (4:0), a navijači bojkotuju klub na svom stadionu, dok su fudbalski klub i sportsko društvo u svojevrsnom ratu.

Neizvesno je kakva će biti dalja budućnost kluba, jer je aktuelna uprava na izlaznim vratima, čeka se dolazak novih ljudi i neka nova energija, kako bi ponovo "ogrejalo i obasjalo sunce iznad Humske ulice".

FK Partizan je povodom 79. rođendana na svom Jutjub kanalu objavili zanimljiv video, kroz koji su želeli da prikažu kako se ljubav prema Partizanu prenosi sa kolena na koleno.

- Povodom 79. rođendana FK Partizan, danas, 4.oktobra 2024. godine, podmladak našeg kluba, dečaci koji pripadaju selekcijama pionira, mlađih kadeta, kadeta i omladinaca Omladinske škole, uz kapitena prvog tima - Aleksandra Jovanovića, gromoglasno su čestitali rođendan uz jedinstvenu želju da se slave pobede i donose titule - stoji u opisu snimka.

(Telegraf.rs)