Oglasio se predsednik srpskog kluba: "Nikada nisam učestvovao u nameštanju, snimak je obična podmetačina"

E. S.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Printskrin: Youtube/Mozzart Bet Prva liga Srbije

Mnogo bure podiglo se povodom utakmice između Mladosti GAT i RFK Novog Sada odigrane prošle sezone u plej-autu Prve lige Srbije, a u kojoj je na kraju slavio domaći tim rezultatom 0:2.

Nakon samog meča pojavili su se snimci na kojima se navodno moglo čuti kako je pokušan dogovor konačnog ishoda meča. Zbog svega se oglasio i sam predsednik RFK Novi Sad, Aleksandar Važić, koji je te tvrdnje oštro demantovao.

U opširnom saopštenju objavljenom na društvenim mrežama RFK Novog Sada, on ističe da nikada nije učestvovao u dogovaranju ishoda sportskih mečeva i da su snimci samo "obična podmetačina".

Saopštenje kluba prenosimo vam u celosti, bez redakcijskih izmena:

- Poštovani,

Kao predsednik RFK Novi Sad 1921, a nakon neprimerenih i neosnovanih napada u medijima na g. Tešovića, mene lično i klub, zbog navodnog pokušaja nameštanja utakmice RFK Novi Sad – Mladost GAT 021, dužan sam da iznesem sledeće činjenice.

Nikada u svom profesionalnom angažmanu nisam učestvovao u bilo kakvom dogovaranju sportskih rezultata, a posebno ne u svojstvu predsednika fudbalskog kluba. U vezi sa predmetnom utakmicom, klub RFK Novi Sad odigrao je na visokom nivou i više nego zasluženo pobedio ekipu Mladosti, koja je prema medijskim navodima bila favorit.

Što se tiče navodnog audio snimka koji je pojavljen u javnosti i koji se koristi kao „dokaz” o dogovaranju sportskog rezultata, smatram da je isti obična podmetačina interesnih grupa sa kojima ne želim da imam bilo kakve veze. Autentičnost snimka je u najmanju ruku sporna, kako po pitanju datuma nastanka, tako i po pitanju učesnika, a sve je dokaz zloupotrebljeno od strane medija koji su ovaj snimak plasirali na način koji služi njihovim interesima.

Sasvim je jasno da je snimak manipulisan od strane nečasnih lica, sa ciljem da se uspeh našeg kluba obesmisli i prikaže kao rezultat zakulisnih radnji ljudi sa sumnjivom prošlošću. Naš klub je ostvario čistu i zasluženu pobedu, a pokušaji da se prikaže drugačije predstavljaju napad na časne ljude koji su uložili veliki trud da klub opstane u društvu uspešnih sportskih kolektiva. Podsećam da smo uspešno rešili brojne probleme, poput blokada, izvršitelja i tužbi bivših igrača, i da smo stvorili tim koji se bori za povratak u Savezni rang takmičenja.

Na poziv Oficira za integritet FSS, odazvao sam se odmah i bez pomoći drugih, dao iscrpno i nedvosmisleno objašnjenje na sastanku, gde postoji i zvaničan zapisnik. Takođe, spreman sam da se odazovem na svaki novi poziv FSS radi otklanjanja štete koju su naneli našem klubu neistiniti navodi i objavljivanje snimka čija je sadržina manipulisana.

Zbog svega navedenog, pozivamo sve medije da prestanu sa objavljivanjem neproverenih i neistinitih informacija. U suprotnom, bićemo primorani da svoja prava i ugled kluba zaštitimo putem nadležnih sudova, uz angažovanje advokatskih kancelarija iz Srbije i Švajcarske, bliskih UEFA i FIFA. Već smo pokrenuli odgovarajuće postupke protiv svih lica uključenih u iznošenje ovih kleveta.

U Novom Sadu, dana 29.09.2024. godine

Aleksandar Važić

Predsednik RFK Novi Sad 1921

(Telegraf.rs)